Φουντώνουν οι φωνές των ναυαγοσωστών για τη μη επάνδρωση παραλιών

Φουντώνουν οι φωνές των ναυαγοσωστών για τη μη στελέχωση των παραλιών από το Δήμο Παραλιμνίου, απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 
Μιλώντας στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Επιτροπής Ναυαγοσωστών Παραλιών Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου δεν επανδρώνει τις παραλίες επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.
 
Παρόλα αυτά, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κόστος, αλλά αντίθετα από τη στιγμή που το κράτος έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, σπαταλώντας πάρα πολλά χρήματα, είναι κρίμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές για μερικές χιλιάδες, σημείωσε ο κ. Ησυχίου.
 
«Φέτος λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατεί από τον κορωνοϊό, άργησαν να ξεκινήσουν οι ναυαγοσώστες. Ξεκίνησαν 1η Μαΐου, λόγω του διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, που διαβιβάστηκε στους επάρχους και στους δήμους».
 
Το συγκεκριμένο διάταγμα ανέφερε ότι πρέπει να ισχύσει το Εθνικό Σχέδιο «Σαλαμίς», που εκπονήθηκε πέρυσι από τον υποναύαρχο κ. Κώστα Φυτιρή.
 
«Δυστυχώς, ο Δήμος Παραλιμνίου δεν έβαλε καθόλου ναυαγοσώστες. Η Λεμεσός καλύφθηκε σχεδόν τελείως. Η Πάφος έχει ελλείψεις, αφού χρειάζεται περίπου 40 ναυαγοσώστες και έχει γύρω στους 20, εντούτοις κάλυψε τα κεντρικά της σημεία. Το πρόβλημα έγκειται στο Δήμο Παραλιμνίου. Έχει τις καλύτερες παραλίες στην Κύπρο και άρχισε να συρρέει κόσμος».
 
Όπως είπε, τα νερά αυτή τη στιγμή είναι παγωμένα και έχουν περίπου 19 βαθμούς Κελσίου, άρα πολύ εύκολα μπορεί να πάθει κάποιος υποθερμία ή κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Ως εκ τούτου, αυτή την εποχή έχουν σοβαρά επεισόδια. Για παράδειγμα, στη Λεμεσό είχαν την περασμένη Κυριακή ένα επεισόδιο με διάσωση ηλικιωμένης και ένα πριν τέσσερις μέρες.
 
«Άρα με τον ίδιο τρόπο μπορεί να συμβεί και εκεί (σ.σ. στο Παραλίμνι) ένα επεισόδιο. Αν χαθεί οποιαδήποτε ζωή, ποιος θα φέρει την ευθύνη; Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζουν διάταγμα του Υπουργού και επιμένουν μέχρι σήμερα να μην βάζουν ναυαγοσώστες».
 
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ένα περιστατικό που σημειώθηκε επίσης την περασμένη Κυριακή, στην πολυσύχναστη θάλασσα του Fig Tree Bay.
 
«Την Κυριακή μάθαμε ότι γυναίκα μεσήλικας κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή του Fig Tree Bay και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Λόγω του ότι υπήρχε ναυαγοσώστης εκεί δίπλα που κολυμπούσε προσέτρεξε κοντά της και τη διέσωσε. Αν δεν ήταν εκεί μπορούσε να έχουμε μέχρι και θάνατο».
 
«Οικονομικοί οι λόγοι»
Σε ότι αφορά τους λόγους που ο Δήμος Παραλιμνίου δεν έχει προσλάβει ναυαγοσώστες στις παραλίες, ο κ. Ησυχίου υποστήριξε ότι ο λόγος είναι οικονομικός.
 
«Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει ο λόγος. Εμείς ασχολούμαστε με τη στελέχωση των παραλιών για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή, ξοδέψαμε τόσα λεφτά για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές από τον κορωνοϊό και τώρα συζητούμε για μερικές χιλιάδες; Να μην τοποθετεί ειδικά ο Πρωταράς ναυαγοσώστες και να λέει ότι θα βάλει τον Ιούνιο ας πούμε; Αυτό είναι παράλογο για μας».
 
Σε ότι αφορά την Αγία Νάπα, o Δήμος συμμορφώθηκε εν μέρει, όπως επισήμανε, αφού αντί για 25 ναυαγοσώστες, έχουν αρχίσει δουλειά 11, οπότε καλύπτονται οι περισσότερες παραλίες. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, εργάζεται ένας ναυαγοσώστης μόνος του.

«Εμείς θέλουμε να πούμε ότι όπου εργάζεται μόνο ένας ναυαγοσώστης, είναι σαν να μην δουλεύει κανένας. Απαγορεύεται από τους διεθνείς κανόνες, να δουλεύει ένας ναυαγοσώστης μόνος του. Γιατί ω μη γένοιτο να συμβεί οτιδήποτε μπορεί ένας ναυαγοσώστης να χάσει τη ζωή του, όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις στο εξωτερικό».
 
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Επαρχιακού Ναυαγοσωστικού Ομίλου Λεμεσού Αυγουστίνος Παπαδόπουλος, σημείωσε πως χρειάζονται δύο ναυαγοσώστες για να μπορεί να στηρίζει ο ένας τον άλλο. Κουβαλούμε πράγματα μαζί μας. Μπορεί να επιχειρήσουμε μαζί και οι δύο. Δεν μπορείς να σώσεις κάποιο χωρίς να έχεις τα απαραίτητα. Όταν κάποιος πανικοβάλλεται μέσα στο νερό, η δύναμη του δεκαπλασιάζεται. Τελεί υπό πανικό. Μπορεί να πιάσει πάνω σου και να κινδυνεύσεις και εσύ».
 
Εποπτικός ο ρόλος τους
Το διάταγμα που εκδόθηκε για τους ναυαγοσώστες, προνοεί να έχουν και εποπτικό ρόλο, αλλά χωρίς να καταγγέλλουν τον οποιοδήποτε, αφού δεν μπορούν να πάρουν τη θέση του αστυνομικού.
 
«Φέτος ο ρόλος μας θα είναι και εποπτικός, χωρίς να καταγγέλλουμε. Πηγαίνουμε και ενημερώνουμε τον κόσμο τι πρέπει να κάνει, τι επιτρέπεται και τι όχι. Προειδοποιούμε επίσης γιατί οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα και όλο και περισσότερος κόσμος θα πάει στις παραλίες. Ελπίζουμε να φιλοτιμηθούν στο δήμο Παραλιμνίου και να δράσουν πριν είναι αργά».
 
Σε ότι αφορά το κατά πόσον έχουν ανησυχούν για συναδέλφους τους, οι οποίοι πιθανόν να μείνουν χωρίς δουλειά, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο κ. Ησυχίου τόνισε ότι δεν ανησυχούν καθόλου, αφού δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
 
«Εγκρίθηκε το κονδύλι για τους ναυαγοσώστες. Όσοι εγκρίθηκε το κονδύλι, για τους οποίους εγκρίθηκε από την 1η Απριλίου, θα εργοδοτηθούν οι ναυαγοσώστες όλοι.  Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βρίσκουμε ναυαγοσώστες να προσλάβουμε».
 
Αρμόδια πηγή από το δήμο Παραλιμνίου, η οποία μίλησε στον REPORTER, ανέφερε ότι ο Δήμος λαμβάνει όλα τα μέτρα και διαχειρίζεται την όλη κατάσταση που επικρατεί.
 
Έστειλε εξάλλου ο μήνυμα ότι το θέμα των ναυαγοσωστών είναι συνδικαλιστικό και αν ήθελαν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το δήμο Παραλιμνίου για να τους εξηγήσει την στάση που τηρεί, κάτι το οποίο, όπως υποστήριξε δεν έπραξαν.
 
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι γίνονται κάποιες εκπαιδεύσεις και τις επόμενες μέρες θα επανδρωθούν οι ναυαγοσωστικοί πύργοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες