Αλλαγές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για τα Δημοτικά-Αντιδρά η ΠΟΕΔ

Αλλαγές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσηκαι για τα Δημοτικά σχολεία, αφού το Υπουργείο Παιδείας, σε νέα εγκύκλιο που απέστειλε στις διευθύνσεις των σχολείων, υποδεικνύει στους εκπαιδευτικούς, πώς θα εφαρμόζεται από τη Δευτέρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να εφαρμοστούν προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις τάξεις Ε’ και Στ’, ενώ θα ξεκινήσει και η εφαρμογή Ζωνών σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την κάθε βαθμίδα.
 
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:
Α. Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση βασικό ρόλο έχει η ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας, μέσω της οποίας θα πρέπει να αναρτάται εκπαιδευτικό υλικό σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση για όλες τις τάξεις του σχολείου και για όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
 
Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, και το ΥΠΠΑΝ γενικότερα, συνδράμει στον εμπλουτισμό των ιστοσελίδων των σχολικών μονάδων μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού που ετοιμάζεται και επικαιροποιείται συνεχώς, από όλες τις ομάδες των γνωστικών αντικειμένων, για τις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε. Το υλικό αυτό είναι αναρτημένο στον σύνδεσμο: http://elearning.schools.ac.cy/index.php/el/elearning/endeiktiko-yliko για δική σας χρήση.
 
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, η Διεύθυνση Δημοτικής εκπαίδευσης ετοιμάζει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προβάλλονται από την τηλεόραση και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στην προσπάθεια σας, αναρτώντας τους σχετικούς συνδέσμους στις ιστοσελίδες των σχολείων και πιθανώς αναρτώντας εργασίες για τα παιδιά οι οποίες μπορούν να βασίζονται σε συγκεκριμένα μαθήματα. Στο επόμενο διάστημα η εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω του ΡΙΚ θα συμπεριλαμβάνει και διδασκαλία για τις τάξεις Γ’ και Δ’.
 
Β. Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση 
-Ε’ και Στ’ τάξεις  
Από την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται από όλες τις σχολικές μονάδες να εφαρμόσουν πρόγραμμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις Ε’ και Στ’ τάξεις. Για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και της καλύτερης αξιοποίησης του τεχνολογικού εξοπλισμού των οικογενειών, θα αρχίσει από την ερχόμενη βδομάδα η εφαρμογή ‘Ζωνών σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης’ για τη κάθε βαθμίδα. Η ‘Ζώνη’ για τη Δημοτική εκπαίδευση θα είναι από τις 12:00 μέχρι και τις 13:30. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο θα γίνονται μαθήματα για τις Ε’ και Στ’ τάξεις, καθημερινά, στη βάση του πιο κάτω πλάνου:
 

Με βάση το πιο πάνω πλάνο θα ετοιμάζεται εβδομαδιαίο ή δεκαπενθήμερο πρόγραμμα το οποίο θα κοινοποιείται στους γονείς, μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.
 
Διευκρινίζεται ότι ο χρονικός περιορισμός εφαρμόζεται προκειμένου να διευκολυνθούν νοικοκυριά που περιλαμβάνουν μαθητές/μαθήτριες και σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες ηλεκτρονικές συσκευές όπου δεν υπάρχουν άλλες πρόσθετες. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν ανάγκες χρήσεως των συσκευών από άλλα παιδιά της οικογένειας, μπορεί να γίνει προγραμματισμός για περαιτέρω διδασκαλία με μέγιστη διάρκεια που δεν θα υπερβαίνει όμως τις 3 ώρες ημερησίως.
 
Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες καλύπτονται οι ανάγκες που διαγνώστηκαν  για τους μαθητές/μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης αναφορικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ έχουν ήδη δοθεί σε αυτούς οι λογαριασμοί για πρόσβαση στο πρόγραμμα Teams και αρκετά σχολεία έχουν ήδη αρχίσει με επιτυχία την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 
-Α’-Δ’ τάξεις
Για τους μαθητές/μαθήτριες των τάξεων Α’ - Δ’, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν καθημερινές τηλεσυναντήσεις δημιουργώντας ειδικό σύνδεσμο για να καλούν τα παιδιά, μέσω των γονέων/κηδεμόνων τους.  Κατά τη διάρκεια των τηλεσυναντήσεων αυτών οι εκπαιδευτικοί συζητούν με τα παιδιά στη βάση του αντίστοιχου προγράμματος της τάξης που μεταδίδεται από την εκπαιδευτική τηλεόραση καθημερινά στο ΡΙΚ, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα αξιοποιούνται και τα επεισόδια εκπαιδευτικής τηλεόρασης που θα μεταδίδονται από τον ΑΝΤ1 και για τα οποία θα ενημερώνονται τα σχολεία. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί θα συντονίζουν εργασίες που ανατέθηκαν στους μαθητές/μαθήτριες μέσω ασύγχρονης επικοινωνίας ή μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου, θα λύνουν απορίες και θα ενισχύουν τη κοινωνικοποίηση των παιδιών και το αίσθημα συνοχής και του ανήκειν στην ομάδα του τμήματος.
 
Τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί στα σχολεία σχετικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στη βάση του οποίου θα εργάζονται οι εκπαιδευτικοί. Στο μεταξύ οι καθημερινές τηλεσυναντήσεις θα γίνονται στη βάση του υλικού ασύγχρονης εκπαίδευσης. 
 
Γ. Γενικά σημεία
Αναμένεται ότι, τόσο η ασύγχρονη όσο και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα προχωρήσει σε προσφορά νέου εκπαιδευτικού υλικού, σημαντικό στοιχείο για την πρόκληση και διατήρηση του ενδιαφέροντος των παιδιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ωράριο πλέον η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια

Αντιδρούν οι δάσκαλοι στην εγκύκλιο του Υπουργείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔ προκάλεσε η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καλώντας τα μέλη της να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, οι νέες οδηγίες του Υπουργείου, που εστάληκαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχολείων είναι αιφνιδιαστικές, ανεξήγητες και μονομερείς, ενώ ζητούν να εφαρμοστούν όλα όσα ζήτησαν στην τηλεσυνάντηση που είχαν με τον κ. Προδρόμου στις 9 Απριλίου.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ:
«Η ΠΟΕΔ καλεί τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ τις αιφνιδιαστικές, ανεξήγητες, αλλά και μονομερείς οδηγίες του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες στάλθηκαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχολείων με την Εγκύκλιο Αρ. Φακ. 21.11.06, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2020 με θέμα «2η φάση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
 
Οποιαδήποτε μορφή σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης θα αρχίσει μόνο όταν τηρηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην τηλεσυνάντηση που είχε η ΠΟΕΔ με τον ΥΠΠΑΝ στις 9 Απριλίου 2020, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου που συζητήθηκε. Σημειώνουμε εμφατικά ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί.
 
Η ΠΟΕΔ θεωρεί πολλά από τα σημεία της εν λόγω εγκυκλίου απαράδεκτα τα οποία, μάλιστα, δεν συνάδουν με βασικές παιδαγωγικές αρχές, αλλά και με απαραβίαστες αρχές ισότητας ευκαιριών.
 
Ως εκ τούτου, η ΠΟΕΔ θα ζητήσει επείγουσα τηλεσυνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ενώ απόψε θα πραγματοποιήσει τηλεσυνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και τις επόμενες μέρες με τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.
 
Τέλος, η Οργάνωση καλεί τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν και στην παρούσα φάση σε όλες τις τάξεις μόνο την ασύγχρονη εκπαιδευτική επαφή με τα παιδιά, όπως το πράττουν από τις 18 Μαρτίου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού