Πάσχα στην ξενιτιά για φοιτητές-«Η κόρη μου είναι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο...»

Το Πάσχα είναι η μέρα που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια, ώστε να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Φέτος, λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού, δεν θα μαζευτούμε όλοι μαζί, αλλά και πάλι στα σπίτια μας, με την οικογένειά μας, θα έχουμε τη δική μας γιορτή.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που ακόμη και αυτή τη μικρή γιορτή, δυστυχώς δεν θα είναι σε θέση να τη ζήσουν, αφού θα βρίσκονται μακριά από τα δικά τους άτομα. Αρκετές οικογένειες αποφάσισαν να μην επαναπατρίσου τα παιδιά τους, που βρίσκονται στο εξωτερικό, αφού μελέτησαν τα δεδομένα που είχαν ενώπιον τους. Άλλοι φοιτητές, αποφάσισαν να παραμείνουν στις χώρες που βρίσκονται, αφού δεν είχαν καθαρή εικόνα για την πορεία των μαθημάτων.
 
Κάποιοι έχουν παρέα, κάποιοι όχι. Κάποιοι είναι με τους συγγενείς τους και κάποιοι μόνοι. Το σίγουρο είναι πως για αυτούς, το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Στον REPORTER μίλησαν οι γονείς πέντε φοιτητών, που θα μείνουν στο εξωτερικό και μετέφεραν την εικόνα που επικρατεί, όπως την περιέγραψαν σε αυτούς τα παιδιά τους.
 
«Η κόρη μου είναι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο»
Η κόρη της κ. Γεωργίας βρίσκεται στην Αγγλία, για τον πρώτο χρόνο των σπουδών της. Ο πρώτος χρόνος είναι συνήθως δύσκολος για τους Κύπριους που σπουδάζουν εκτός Κύπρου και η πανδημία του κορωνοϊού, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
 
«Η κόρη μου είναι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, βγαίνει μόνο για τα απαραίτητα. Όπως μας είπε, στην αρχή οι υπεραγορές ήταν κενές. Μας έστειλε φωτογραφίες και είδαμε ότι δεν είχε ούτε καν ψωμί και γάλα. Τώρα, βέβαια, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά τότε δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά. Είναι και πρωτοετής, είναι και πρωτόγνωρη η κατάσταση, είναι πιο δύσκολο».
 
Κληθείσα να σχολιάσει αν έχουν σκεφτεί να σταματήσει τις σπουδές της, η κ. Γεωργία τόνισε πως η κόρη της θα συνεχίσει κανονικά της σπουδές της.
 
«Οι κόρες μου δεν πάνε πουθενά, είναι στο σπίτι συνεχώς»
Οι κόρες του κ. Γιαννάκη βρίσκονται στην Αθήνα για σπουδές. Εκεί τις βρήκε ο κορωνοϊός και λόγω των εξελίξεων επέλεξαν να μείνουν εκεί, αφού δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των μαθημάτων τους. Ο κ. Γιαννάκης ανέφερε στον REPORTER πως δεν είναι και το καλύτερο τους να μην έχουν κοντά τους τα παιδιά τους.
 
«Είναι διαφορετικό να είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι, για να γιορτάσουμε μαζί το Πάσχα, ακόμα και σε αυτοπεριορισμό. Οι κόρες μου έμειναν στην Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας περισσότερο. Φοβούνταν να μπουν και στο αεροπλάνο, αφού η γυναίκα μου ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ενώ είχαν και μαθήματα και δεν είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση ακόμη. Είχαν μαθήματα και αναγκαστικά παρέμειναν. Προσέχουν, δεν πάνε πουθενά. Πάνε μέχρι την υπεραγορά και το Σάββατο στη λαϊκή, λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις και φορώντας τις μάσκες και τα γάντια τους. Ψωνίζουν και φεύγουν και επιλέγουν να αγοράζουν αρκετά πράγματα, για να μην βγαίνουν συνέχεια και για να τους τα μεταφέρουν στο σπίτι».
 
Ο κ. Γιαννάκης σημείωσε πως οι κόρες του, τους παίρνουν τηλέφωνο συχνά, για να μαθαίνουν τα νέα τους.
 
«Αν ήταν στην Κύπρο, θα ήταν μαζί μας. Τώρα μας παίρνουν συνέχεια στο τηλέφωνο για να μιλήσουμε, να ανταλλάξουν και αυτές καμιά κουβέντα με κάποιο άλλο. Ευτυχώς μένουν στο ίδιο σπίτι και δεν είναι μόνες τους. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι στο εξωτερικό. Θα έρχονταν την περασμένη εβδομάδα, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα. Θα τις είχαμε μαζί μας. Είναι κάτι διαφορετικό, ζούμε πρώτη φορά τέτοιες εμπειρίες».
 
Ο κ. Γιαννάκης, ερωτηθείς αν θα σταματήσουν τις σπουδές τους οι κόρες του, τόνισε πως είναι κάτι που δεν έχουν συζητήσει, ενώ υπέδειξε πως είναι καθαρά δική τους απόφαση και δεν θα τις επηρεάσει ο ίδιος. Παράλληλα, σημείωσε πως η μία του κόρη είναι ήδη στο τρίτο έτος, ενώ τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εξεταστική τους.
 
«Η κόρη μου θα βρίσκεται στα νοσοκομεία. Ο γιος μου δυσκολεύτηκε στις αρχές»
Τα παιδιά άλλης μιας μητέρας, η οποία επιθυμούσε να μιλήσει ανώνυμα στον REPORTER, ανέφερε πως τόσο ο γιος της, όσο και η κόρη της βρίσκονται στην Αγγλία, όπου ο γιος της βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών του, ενώ η κόρη της έχει ήδη λάβει το δίπλωμά της.
 
«Τα παιδιά μου βρίσκονται και τα δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όταν ξεκίνησε η πανδημία, βρίσκονταν σε διαφορετικές περιοχές. Λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνταν στη χώρα, τον παρακαλέσαμε να φύγει από την εστία και να πάει να μείνει με την αδελφή του, για να είναι μαζί. Στην εστία που έμενε ήταν με άλλα εννέα άτομα, αλλά ήταν όλοι Άγγλοι και είχαν όλοι φύγει για να πάνε στα σπίτια τους. Έτσι, άφησε και αυτός τα πράγματά του στην εστία και πήγε στην αδελφή του, πριν ληφθούν τα δραστικά μέτρα».
 
Αναφερόμενη στις πτήσεις επαναπατρισμού, σημείωσε πως επέλεξαν να αφήσουν το γιο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην αναγκαστεί να αλλάξει δύο τρένα για να επιστρέψει στην εστία του, για να μαζέψει τα πράγματά του. Παράλληλα, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο γιος της, σημείωσε πως δυσκολεύτηκε στο να βρει φαγητό που να μπορούσε να καταναλώσει.
 
«Ο γιος μου έχει δυσανεξία στη γλουτένη και στην αρχή δυσκολεύτηκε πολύ με το φαγητό. Επίσης, επειδή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ετοιμάσαμε ειδικό πακέτο και το στείλαμε, πριν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση ότι θα παρέχει βοήθεια στους φοιτητές. Έμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και λόγω των μαθημάτων του, αφού δεν ήξερε αν θα συνεχίζονταν. Αν ξέραμε από την αρχή ότι θα γίνονταν διαδικτυακά, θα τον φέρναμε στην Κύπρο από την αρχή. Θα συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του, εκτός αν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα στην Αγγλία που δεν θα μπορεί να συνεχίσει».
 
Αναφερόμενη στην κόρη της, σημείωσε πως τώρα που πήρε το δίπλωμά της, θα μπει στα νοσοκομεία, για να βοηθά με τους αρρώστους, κάτι που την αγχώνει πολύ.
 
«Ήταν επιλογή της, αφού όταν της έστειλαν το χαρτί για εξάσκηση επαγγέλματος, αναφερόταν πάνω πως θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Αύγουστο, που θα ξεκινούσε κανονικά τη δουλειά της. Εκείνη επέλεξε να πάει εθελοντικά στο νοσοκομείο, από τώρα. Ήταν βέβαια στα νοσοκομεία, μέχρι πριν τρεις εβδομάδες και μετά το νοσοκομείο που υπηρετούσε αποφάσισε να σταματήσουν τους φοιτητές που πήγαιναν εθελοντικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία