Ο πολύπλευρος ρόλος της Ελληνίδας λοιμωξιολόγου στη μεγάλη μάχη της Κύπρου

Μια μεγάλη πρόκληση καθώς και μια ψυχοφθόρος, εξαντλητική διαδικασία αφού κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι για τους επιστήμονες στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, η μάχη με τον κορωνοϊό covid-19.  

Στη χώρα μας, αυτή τη μάχη δίνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, που συμβουλεύουν τον υπουργό Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, δεκάδες εθελοντές από την ιατρική σχολή, καθώς και το προσωπικό της πρώτης γραμμής.
 
Μία τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, είναι και η παθολόγος/λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη. Ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας και παράλληλα είναι μία από τους πέντε επιστήμονες, που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να ενημερώνει μέσω των ΜΜΕ, το κοινό.
 
Η κ. Χριστάκη μίλησε στον REPORTER, τόσο για την πορεία της νόσου και τα αναπάντητα ακόμη ερωτήματα για τον κορωνοϊό, όσο και για την μάχη της επιστημονικής ομάδας, καθώς και της ίδιας.
 
Η Ειρήνη Χριστάκη κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε την ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της παθολογίας και της λοιμωξιολογίας στις ΗΠΑ. Στο νοσοκομείο Jacobi Medical Center, του Albert Einstein College την παθολογία και στο πανεπιστήμιο Brown, την ειδικότητα της λοιμωξιολογίας.
 
«Στη συνέχεια επέστρεψα στη γενέτειρά μου τη Θεσσαλονίκη και εργάστηκα εκεί σε νοσοκομεία, με τελευταία τοποθέτησή μου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όπου εργάστηκα τα τρία τελευταία χρόνια ως λοιμωξιολόγος. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ανέλαβα τη θέση του Λέκτορα Παθολογίας, στην νέα τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το Μάρτιο του 2017 ασκώ και τα κλινικά μου καθήκοντα, στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τώρα προσφέρουμε εργασία εθελοντικά, ως μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προς τον υπουργό για την πανδημία. Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα καθήκοντα στα μέλη της Επιτροπής. Για την κατάρτιση των συστάσεων και των εισηγήσεων, δουλεύουμε κατά ομάδες, αλλά στη συνέχεια η τελική έγκριση περνά από όλα τα μέλη της Επιτροπής».
 
Οι επιστήμονες βαδίζετε σε αχαρτογράφητα νερά. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Νομίζω κανείς δεν έχει ζήσει μια τόσο μεγάλη πανδημία, όσο αυτή που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Η προηγούμενη ήταν το 2009, όμως με ένα διαφορετικό στέλεχος γρίπης για το οποίο υπήρχε πολύ περισσότερη εμπειρία. Μαθαίνουμε και μεις μέσα από την εμπειρία που έχει αποκομιστεί και από άλλες χώρες, αλλά και από τη δική μας εξέλιξη. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των διεθνών και των τοπικών δεδομένων.
 
Πόσο ψυχοφθόρο είναι για εσάς;
Στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, έφτασαν στιγμές που ήταν εξαντλητική η εργασία, καθότι ο καθένας έπρεπε να έχει πολλούς ρόλους, στην διαχείριση και την αντιμετώπιση ασθενών ύποπτων ή επιβεβαιωμένων. Στη συνέχεια στην αντιμετώπιση καταστάσεων όταν εντοπιζόταν κάποιο θετικό περιστατικό ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας, οπότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα στο νοσηλευτήριο. Έπρεπε να καταρτιστούν αλγόριθμοι διαχείρισης, πρακτικές, θεραπευτικά πρωτόκολλα και παράλληλα ήταν η ενημέρωση στα ΜΜΕ. Ήταν πολύπλευρος ο ρόλος μας και ιδίως τις πρώτες εβδομάδες. Ήταν σίγουρα εξαντλητικό και νομίζω πως ξεπεράσαμε όλοι τους εαυτούς μας.
 
Πόσο δύσκολο είναι να ενημερώνεις τον κόσμο για τέτοια θέματα;
Νομίζω ότι το στοιχείο που πρέπει να ξεπεράσουμε σιγά, σιγά και πάντα με τη γνώση, είναι ο φόβος και οι πιθανές προκαταλήψεις που υπάρχουν. Οπότε γι’ αυτό προσπαθήσαμε από την αρχή να είμαστε σαφείς, ειλικρινείς και να ενημερώνουμε με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα και με βάση τη γνώση που έχει αποκτηθεί. Θέλαμε να καταρριφθούν κάποιοι παράλογοι φόβοι, να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, που πρέπει να λάβει και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στην οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.
 
Η πορεία της νόσου στην Κύπρο
Πώς εκτιμάτε την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο; Είδαμε πως στους τυχαίους ελέγχους εντοπίστηκαν κρούσματα σε επιχειρήσεις.
Ενδεχομένως να υπάρχουν εργασιακά περιβάλλοντα, τα οποία ευνοούν τον συνωστισμό μεταξύ των εργαζομένων και θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, ώστε να τηρούνται πιο αυστηρά μέτρα εν ώρα εργασίας και να αποφεύγεται η συνάθροιση, σε αποστάσεις μικρότερες των ενδεδειγμένων. Το θετικό είναι ότι η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ, μας δίνει την ευκαιρία να βρούμε τέτοια δίκτυα μετάδοσης και να πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα.
 
Πότε θα εξέλθουμε από όλο αυτό;
Αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση και δεν νομίζω πως υπάρχει σαφής απάντηση. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες μετά το Πάσχα, γιατί θεωρώ πως αυτό είναι ένα τεστ, για το κατά πόσον θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, λόγω συναθροίσεων που δεν θα έπρεπε αλλά ενδεχομένως να γίνουν τις γιορτές. Εάν υπάρχει πειθαρχία και δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μείωση θα γίνει κλιμακωτή χαλάρωση των μέτρων. Τονίζω, πως τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, για να βλέπουμε πως αλλάζει η επιδημιολογική εικόνα και στη συνέχεια να προχωράμε στο επόμενο βήμα.
 
Πώς απαντάτε σε αυτούς που πιστεύουν πως πρέπει να κάνουν κάποια μικρά οικογενειακά τραπέζια το Πάσχα, για να μην μείνουν μόνοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες;
Δεν θα συνιστούσα σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή αυτό το Πάσχα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, όλες τις επόμενες γιορτές. Η κάθε μετακίνηση αποτελεί έναν κίνδυνο και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Άρα το να γιορτάσουνε μόνοι τους το Πάσχα, είναι προστασία και όχι εγκατάλειψη. Θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέτρο αγάπης.
 
Ξεκαθάρισε ποια είναι η συμβολή των ασυμπτωματικών στη μετάδοση του κορωνοϊού;
Οι ασυμπτωματικοί είναι ένας ικανός αριθμός, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, από την εμπειρία άλλων χωρών. Σε εμάς είναι γύρω στο 20%. Σε άλλες μελέτες δείχνει πως μπορεί να είναι μέχρι και 50%, ανάλογα με τον παρονομαστή της λοίμωξης, τον οποίο δεν γνωρίζουμε σαφώς. Δεν ξέρουμε, όμως ακριβώς ακόμη τη συμβολή των ασυμπτωματικών στη μετάδοση της λοίμωξης. Ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση, όταν κάποιος είναι συμπτωματικός ξέρουμε πως υπάρχει μετάδοση στην προσυμπτωματική περίοδο. Όταν κάποιος, όμως παραμένει τελείως ασυμπτωματικός ενδεχομένως να μπορεί να μεταδώσει, αλλά το πόσο, το ποσοστό δηλαδή, δεν έχει ξεκαθαρίσει διεθνώς. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα και ειδικά τα ασυμπτωματικά άτομα, πρέπει να αυτοπεριοριστούν αυστηρά στο σπίτι.
 
Τελικά κάποιος μπορεί να προσβληθεί δύο φορές από τον ιό; Αυτό έχει ξεκαθαρίσει;
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει αποδειχθεί, είναι πως υπάρχουν άτομα τα οποία είχαν μετά την αποθεραπεία αρνητικό τεστ και στη συνέχεια όταν τους έλεγξαν ξανά, το τεστ ήταν θετικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά πράγματα. Το ένα είναι πως η ενδιάμεση δειγματοληψία μπορεί να μην ήταν ικανοποιητική. Το άλλο είναι ότι μπορεί να υπάρχει παραμονή του ιού στον ρινοφάρυγγα, χωρίς να ξέρουμε εάν αυτό είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μετάδοση. Μπορεί δηλαδή και να μην έχει προσβληθεί κάποιος ξανά, αλλά να έχει μια παρατεταμένη παρουσία του ιού στο αναπνευστικό επιθήλιο.
 
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τεκμηριωμένη επαναλοίμωξη, ατόμου που νόσησε. Από τα πολύ λίγα δεδομένα που έχουμε από τους ελέγχους των αντισωμάτων και από την εμπειρία παρόμοιων ιών, φαίνεται ότι αφήνουνε ανοσία σε αυτούς που νόσησαν ποικίλου χρονικού διαστήματος, ενδεχομένως έως ένα μπορεί και παραπάνω χρόνια. Δεν γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο ιό αυτή η ανοσία για πόσο καιρό μετά είναι αποτελεσματική ακόμα.
 
Υπάρχουν κάποιες έρευνες που λένε πως οι ασυμπτωματικοί έχουν πιο λίγα αντισώματα που δεν τους προσφέρουν ανοσία. Ισχύει;
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ακόμα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη