Εκτόξευσε την δημοτικότητα της Κυβέρνησης ο κορωνοϊός-Δίνουν άριστα οι πολίτες

Καθολικής αποδοχής από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, απολαμβάνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί για διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν η Pulse Market Research και η ΓΝΩΡΑ και παρουσιάζει ο REPORTER.
 
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την κρίση της πανδημίας απολαμβάνουν της σχεδόν μαζικής έγκρισης από τους πολίτες, στον συνολικό χειρισμό του ζητήματος. Ειδικά σε ότι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αντίστοιχα, ψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και στην ερώτηση σε σχέση με την ενημέρωση που λαμβάνουν οι πολίτες για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση καταγράφει ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά αποδοχής των πολιτικών της και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά για τα ζητήματα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ με θετικό πρόσημο αξιολογείται και η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους φοιτητές που διαμένουν στο εξωτερικό.
 
Στην ερώτηση αναφορικά με τον συνολικό χειρισμό του θέματος από την Κυβέρνηση, το 82% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και μόλις το 16% όχι και τόσο ή καθόλου ικανοποιημένο.

Εκ των ερωτηθέντων, το 85% όσων δήλωσαν ότι ψήφισε το ΑΚΕΛ στις Βουλευτικές εκλογές του 2016, δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, το 76% δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο, ενώ ανάμεσα σου ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, το 87% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.
 
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, οι κυβερνητικοί χειρισμοί τυγχάνουν έγκρισης από το 71% των ερωτηθέντων.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση, «πόσο ικανοποιημένος/η είστε από την ενημέρωση των πολιτών από την Κυβέρνηση όσο αφορά την εξάπλωση του ιού», το 84% των ερωτηθέντων, απάντησε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένος, ενώ το 16% όχι και τόσο ή καθόλου ικανοποιημένος.


Στην ερώτηση για την ενημέρωση των πολιτών από την Κυβέρνηση, όσο αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο, ενώ μόλις το 11% δήλωσε καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένο.

Χαμηλότερα ποσοστά, που ωστόσο διατηρούνται πάνω από το 50%, καταγράφει η Κυβέρνηση και στο ερώτημα αναφορικά με τους χειρισμούς και τα μέτρα της Κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 55% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και το 29% καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 51% των ερωτηθέντων, που δήλωσαν πως στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ψήφισαν ΑΚΕΛ, δήλωσε πως είναι αρκετά ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Η ίδια περίπου εικόνα εμφανίζεται και στο ερώτημα, αναφορικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, για ενίσχυση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα το 61% των ερωτηθέντων, δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το πακέτο μέτρων, ενώ λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο, δήλωσε το 30%.

Ανάμεσα στους ερωτηθέντες που κατέταξαν τον εαυτό τους στην εργατική τάξη, το 53% δήλωσε πολύ ή λίγο ικανοποιημένο από τα μέτρα, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που κατέταξαν τον εαυτό τους στους μικρομεσαίους ή τη μεσαία τάξη, το 63% αξιολογεί ως ικανοποιητικά τα μέτρα.

Ακόμα ψηλότερα ποσοστά, καταγράφονται ανάμεσα σε όσους ερωτηθέντες αυτόπροσδιορίζονται στη μεσαία προς ανώτερη τάξη. Συγκεκριμένα 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι.

Όσο αφορά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το θέμα των φοιτητών και το επίδομα των 750 ευρώ σε όσους παρέμειναν στο εξωτερικό, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και το 18% όχι και τόσο ή καθόλου ικανοποιημένο.
Ανάμεσα στους νέους 18 με 35 ετών το 72% αξιολογογεί με θετικό πρόσημο τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 
Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά και το μέγεθος δείγματος της ήταν 605 άτομα με παγκύπρια κάλυψη. Η έρευνα έχει με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και σε αυτή συμμετείχαν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η περίοδος συλλογής πληροφοριών ήταν από τις 3 Απριλίου μέχρι 8 Απριλίου. 
 
Ταυτότητα έρευνας:
Μέγεθος δείγματος: 605 συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις
Ερωτώμενος: Άτομα ηλικίας 18+ ετών 
Περίοδος συλλογής πληροφοριών: 3/4/2020-8/4/2020
Ομάδα εργασίας: 13 ερευνητές και δύο επιθεωρητές
Στατιστικές αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 60 ατόμων υπόκεινται σε μεγάλα στατιστικά λάθη και αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 30 ατόμων παρουσιάζονται μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς

Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων με περιορισμούς ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016

H Pulse Market Research είναι πλήρες μέλος των:
-ESOMAR (European Society of Opinion and Market Research)
-WAPOR (World Association of Public and Opinion Research)
-ΣΕΔΕΑΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου)
-MSPA Mystery Shoppers Providers Association)

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα