Κλείσιμο, τεστ και αντικατάσταση προσωπικού-Το master plan για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Μετά τα κρούσματα κορωνοϊού σε εταιρείες λιανικού εμπορίου το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε σε άμεσες και δραστικές ενέργειες, προκειμένου να ελέγξει τη διασπορά και να διασφαλίσει πως θα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα σε επιχειρήσεις, τις οποίες επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Μέχρι πρότινος, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, σε αυτοπεριορισμό τίθετο τόσο το ίδιο το πρόσωπο όσο και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Ακολουθείτο η διαδικασία της ιχνηλάτησης και με βάση τα αποτελέσματα αποφασίζονταν οι επόμενες ενέργειες, δηλαδή να αυτοπεριοριστούν στη συνέχεια και νέα κρούσματα. Αυτή η διαδικασία, μπορούσε να διαρκέσει όμως μέχρι, και 48 ώρες.  Γι αυτό το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την εξάλειψη της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού, έλαβε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο.
 
Πλέον, μέσω διαταγμάτων οι εταιρείες λιανικού εμπορίου, σε περίπτωση εντοπισμού έστω και ενός κρούσματος, αναγκάζονται να κλείσουν και να τεθούν σε αυτοπεριορισμό όλοι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, μια επιχείρηση υποχρεούνται να υποβάλει σε τεστ όλους τους υπαλλήλους της. Για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει θα πρέπει να:
 
-Αντικατασταθεί όλο το προσωπικό της επιχείρησης με άτομα που αποδεδειγμένα είναι ελεύθεροι από τη νόσο COVΙD-19,
-Απολυμανθούν όλοι οι χώροι της επιχείρησης, από εγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
-Εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις των υπαλλήλων να είναι αρνητικές και παρέλθουν οι 14 μέρες αυτοπεριορισμού, τότε θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη COVID-19.
 
Αρνούνταν να υποβάλουν σε τεστ τους υπαλλήλους τους
 
Στις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας λήφθηκε υπόψην η ενέργεια κάποιων εταιρειών λιανικού εμπορίου, που αρνήθηκαν να υποβάλουν σε τεστ τους εργαζόμενους τους για να μην επηρεαστεί η φήμη της επιχείρησής τους.
 
Για λόγους δημόσιας υγείας αποφασίστηκε όπως, όλοι οι εργαζόμενοι των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ, που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού) υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό.
 
Σε υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβληθούν επίσης εντός 14 ημερών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και γενικά σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.
 
Στη δημοσιότητα τα ονόματα εταιρειών
 
Την ίδια ώρα, προς ενημέρωση του κοινού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το όνομα των εταιρειών, στις οποίες θα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, θα ανακοινώνεται με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Όπως διευκρινίστηκε τα ονόματα των εταιρειών θα ανακοινώνονται εντός 24 ωρών, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί το διάταγμα του υπουργού Υγείας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
 
Σε αυτούς τους εργαζόμενους δόθηκε προτεραιότητα για εξετάσεις στα πλαίσια της ευρείας δειγματοληψίας των 20 χιλιάδων. Οι πλείστοι θα καλυφθούν από αυτό το σχέδιο.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο, εξάλλου, καθόρισε πλαφόν στην ανώτατη τιμή των εργαστηριακών τεστ που καθορίστηκε στα 110 ευρώ.
 
Παράλληλα, ενισχύονται σημαντικά και οι έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για άμεση υποχρεωτική απομάκρυνση όλου το προσωπικού κατά την εμφάνιση θετικού κρούσματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία