Αδειάζει τον Καροτσάκη ο Υπουργός Υγείας για την επιστολή που απειλεί νοσηλευτές

Αδειάζει τον εκτελεστικό Διευθυντή Περιφέρειας Λάρνακας Αμμοχώστου Γιώργο Καροτσάκη ο Υπουργός Υγείας ο οποίος με επιστολή του προειδοποιεί όλους να φέρουν μάσκα προστασίας και σε περίπτωση που δεν τηρείται η οδηγία και έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο υπάλληλος θα υποχρεούται να μπαίνει σε καραντίνα άνευ απολαβών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση  ΟΚΥπΥ για εγκύκλιο που προειδοποιεί νοσοκόμους πως δεν θα πληρωθούν
 
«Σε σχέση με τη δημόσια αντιπαράθεση που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των ιατρών και των νοσηλευτών του δημοσίου εξ αφορμής επιστολής που στάλθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υιοθετώ το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, το οποίο παραβαίνει το γράμμα της σχετικής νομοθεσίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως ο κ. Καροτσάκης υπερέβη τα όρια.
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου, στην προσπάθειά του να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων προστασίας από το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, υπερέβηκε τα όρια, ωστόσο καλώ όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι αυτές τις δύσκολες ώρες και να επικεντρωθούν στον κοινό στόχο όλων μας που δεν είναι άλλος από τη διαχείριση των συνθηκών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας», υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας.
 
Η θέση του ΟΚΥπΥ
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, καθησύχασε ότι δεν υπάρχει πρόθεση τιμωρίας των επαγγελματιών υγείας που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη όλοι να φέρουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό για το καλό των ίδιων και των ασθενών.
 
«Όσον αφορά την ανακοίνωση, έχω μιλήσει με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Λάρνακας -Αμμοχώστου και εκείνο το οποίο μου λέχθηκε είναι ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση ούτε να έρθουν σε αντιπαράθεση ούτε να αποκόψουν μισθούς ούτε να τιμωρήσουν κάποιους», είπε.
 
Η ανακοίνωση, όπως ανέφερε, «ήταν μια κραυγή απόγνωσης από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Λάρνακας και από άλλους επαγγελματίες υγείας όταν έβλεπαν συναδέλφους τους να κυκλοφορούν χωρίς την μάσκα, η οποία είναι απαραίτητη σήμερα. Μιλάμε για την απλή την μάσκα, ένα ζευγάρι γάντια και μια απλή αδιάβροχη ρόμπα», διευκρίνισε.
 
Ο λόγος που επιμένουμε βάση του Πρωτοκόλλου το προσωπικό να φέρει αυτή την στολή, είπε, είναι για να προστατευτεί το ίδιο και για να προστατεύσουμε τους ασθενείς που έχουμε απέναντι μας, σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός και μεταδίδει τον ιό.
 
«Θα μπορούσε να γίνει και με άλλο τρόπο αυτή η σύσταση για τρόπους προφύλαξης αλλά επαναλαμβάνω ότι ήταν μια κραυγή απόγνωσης. Αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που έγινε, θα το συζητήσουμε εσωτερικά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις συντεχνίες», πρόσθεσε.
 
 «Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όταν γίνεται η ιχνηλάτιση μετά από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ότι όσοι ήρθαν με το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν έφεραν μάσκα, άρα αυτό μας αναγκάζει να μπουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες και να χάνονται πολύτιμα χέρια από την μάχη», είπε ο κ. Χαριλάου.
 
Τόνισε ότι δεν θα «τιμωρηθεί» κανένας επαγγελματίας υγείας σε σχέση με τις απολαβές του. «Αντιθέτως ευγνωμονούμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφάλεια των ιδίων και των ασθενών», συμπλήρωσε.
 
Αντίδραση από τις συντεχνίες
Στο μεταξύ, η ΠΑΣΥΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα διεκδικήσει αποφασιστικά και σε εύθετο χρόνο, τόσο στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης του ΟΚΥΠΥ, την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των αντιδεοντολογικών και αυθαίρετων συμπεριφορών προς τους επαγγελματίες υγείας και το υπόλοιπο προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων. 
 
Η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι το εν λόγω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται δυστυχώς σε ένα ευρύτερα διαπιστωμένο πρόβλημα αυθαίρετης και ετσιθελικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς που εκδηλώνεται από διοικητικά στελέχη του ΟΚΥΠΥ και άλλα διευθυντικά στελέχη, που εμπλέκονται με τη διοίκηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ, ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή ουδόλως συμβάλλει στην προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισής τους, με στόχο την επάρκεια και ανταγωνιστικότητά τους.
 
Επιστολή προς τον Γιώργο Καροτσάκη απέστειλε, εξάλλου, ο ΕΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Λάρνακας Κώστας Κωμίτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ΕΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ διαμηνύει προς τον ΟΚΥΠΥ ότι η Συντεχνία δεν θα ανεχτεί «να τιμωρηθεί ο όποιος εργαζόμενος γιατί μέσα σ΄ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες  με εξαντλητικά ωράρια, έτυχε να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, γιατί έτυχε να έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
 
«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι συμφωνούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας, για αποφυγή όσο το δυνατό κρούσματα μέσα στο προσωπικό πρώτης γραμμής, στην μάχη κατά της πανδημίας. Όμως είναι ευθύνη της Διεύθυνσης των νοσηλευτηρίων, να παρέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την ατομική προστασία για όλους όσους εργάζονται στα νοσηλευτήρια», αναφέρει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα