Απαντά στα περί διενέργειας τεστ χωρίς ανακοίνωση αποτελεσμάτων το Υπ. Υγείας

Τη δική του απάντηση στα περί υποβολής πολιτών σε τεστ, οι οποίοι δεν έλαβαν απάντηση για το αποτέλεσμα, δίνει το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κάποιοι υπεβλήθησαν σε τεστ και δεν πήραν απάντηση ποτέ», όπου αναφέρεται ότι πολίτες που υπεβλήθησαν σε τεστ κορωνοϊού δεν ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της εξέτασής τους, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

- Όλα τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή με το Υπουργείο Υγείας, αποστέλλονται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου. Τα υπόλοιπα εργαστήρια αποστέλλουν στην Μονάδα μόνο τα θετικά αποτελέσματα. Την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών με αρνητικό αποτέλεσμα έχουν τα ίδια τα ιδιωτικά εργαστήρια που διενεργούν την εργαστηριακή εξέταση.

- Οι λειτουργοί της Μονάδας αρχίζουν αυθημερόν την ενημέρωση των πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν θετικό αποτέλεσμα, με άμεση ιχνηλάτηση των επαφών.

- Για τα αρνητικά αποτελέσματα που αποστέλλονται από τα Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, οι πολίτες ενημερώνονταν τηλεφωνικώς από τους λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης το αργότερο εντός 48 ωρών. Μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν ενημερωθεί αφορούν σε πολίτες, για τους οποίους είτε δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν στάλθηκε αποτέλεσμα από το εργαστήριο.

- Για τη γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών για το αποτέλεσμά τους, από τις 3 Απριλίου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία

«ΚΟΙΟΣ», τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία καταχωρούνται όλες οι δειγματοληψίες από τα σημεία λήψης δειγμάτων.

- Κατά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το αποτέλεσμα καταχωρείται στην πλατφόρμα και για όσα δείγματα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αποστέλλεται άμεσα γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Για τα θετικά αποτελέσματα, η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών συνεχίζει να γίνεται μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Από την ημερομηνία που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα μέχρι και σήμερα έχουν αποσταλεί περίπου 2,000 γραπτά μηνύματα.

Ως εκ τούτου, και με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, προκύπτει ότι οι αναφορές σε μη ενημέρωση των πολιτών για το αποτέλεσμά τους, αλλά και ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, δεν ευσταθούν.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου