Γιατί στη Λεμεσό τα κρούσματα κορωνοϊού είναι μειωμένα-Η εξήγηση των ειδικών

Τα ευρήματα για τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν στρέψει, όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα στην Πάφο και την Αραδίππου, που συγκεντρώνουν τους πιο πολλούς ασθενείς. Ωστόσο, επιδημιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού, που συγκεντρώνει τα πιο λίγα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Μέχρι την 31η Μαρτίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης στη Λεμεσό καταγράφηκαν 30 κρούσματα. Τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν κι άλλα, κυρίως στο Νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε μεγάλη τοπική αλυσίδα μετάδοσης.

Σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η Λεμεσός έχει το χαμηλότερο ποσοστό εγχώριας μετάδοσης παγκύπρια, το οποίο ανέρχεται στο 5.7%. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά από τις άλλες πόλεις, φτάνει να αναφερθεί ότι η αμέσως χαμηλότερη πόλη, που είναι η Λευκωσία έχει τετραπλάσιο ποσοστό εγχώριας μετάδοσης από τη Λεμεσό. Εάν τη συγκρίνουμε δε με την Αραδίππου που έχει την υψηλότερη εγχώρια μετάδοση, τότε το ποσοστό της Λεμεσού είναι σχεδόν 40 φορές μικρότερο.

 


Η πορεία του ιού στη Λεμεσό έχει, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία ένα ιδιαίτερο επιδημιολογικό ενδιαφέρον. Ο REPORTER, ζήτησε την άποψη δύο ειδικών, που βρίσκονται στην επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας.

«Τηρούν τα μέτρα πιο ευλαβικά οι Λεμεσιανοί»
«Στην Κύπρο κάνουμε ιχνηλάτηση όλων των περιστατικών. Από την ιχνηλάτηση διαπιστώνεται πως δεν υπήρχε κάποια μεγάλη πηγή μετάδοσης στη Λεμεσό, όπως είχε στην Πάφο για παράδειγμα. Ίσως αυτό να εξηγείται κι από το γεγονός πως οι Λεμεσιανοί, τηρούν τα μέτρα πιο ευλαβικά από τους υπόλοιπους. Αυτή είναι η εξήγηση που δίδεται. Διότι όποιος τηρεί πιο πολύ τα μέτρα φαίνεται από τα αποτελέσματα»,  ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από την πλευρά του ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως δεν υπάρχουν ευρήματα, αυτή τη στιγμή, που να καταδεικύουν, για πιο λόγο ακριβώς η Λεμεσός έχει πιο λίγα κρούσματα. Υπάρχουν, όμως, εκτιμήσεις.

«Ίσως ο κόσμος υπάκουσε, ίσως μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα και δεν ζήτησαν βοήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσει κάποιος. Τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με το νοσοκομείο της πόλης. Αυτά που είναι εκτός, είναι πολύ λίγα».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους ειδικούς, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην πληρέστερη κατανόηση της πορείας του ιού στην Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ