Απαντήσεις σε απλά ερωτήματα για τον κορωνοϊό που καλπάζει σε όλο τον πλανήτη

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με νέα ασθένεια, που έχει εξελιχθεί σε πανδημία, τον κορωνοϊό. Ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώθηκε στις πλείστες χώρες, με τα κρούσματα να αγγίζουν σχεδόν τις 800,000 χιλιάδες παγκοσμίως και τους θανάτους να ξεπερνούν τις 37,000.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 
 
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται καθημερινά, δημιουργούνται διάφορες απορίες για τον ιό αυτό. Ο REPORTER, με τη βοήθεια των ειδικών, απαντά στις ερωτήσεις του κοινού για τον κορωνοϊό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα απαντήσεις σε απλά ερωτήματα για τον κορωνοϊο-Ο Λ. Κοστρίκης στον REPORTER
 
-Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο στο άλλο, μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό. Όταν ο φορέας του ιού αγγίξει τη μύτη του ή φταρνιστεί ή βήξει και αγγίξει κάποιες επιφάνειες, τις οποίες θα αγγίξει μετά άλλο άτομο, τότε μπορεί να γίνει η μετάδοση του ιού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω μύτης, στόματος και ματιών. Όταν οι πολίτες βγουν έξω, καλό είναι να έχουν αντισηπτικό μαζί τους, για να κάνουν μια απολύμανση αρχικά και στη συνέχεια να κάνουν μια καλή πλύση με σαπούνι και νερό.
 
-Σε πόσα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας φορέας του κορωνοϊού;
Τα κανονικά μοντέλα αναφέρουν πως κάθε ένας που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα 2,5 άτομα. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ανάλογα με την επαφή, μπορεί να τον μεταδώσει και σε δέκα και σε δώδεκα άτομα. Κατά μέσο όρο είναι ένας προς τρεις. Σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, που είναι ένα προς ένα, ο κορωνοϊός είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικός.
 
-Βοηθάνε η μάσκα και τα γάντια στην μη εξάπλωση του ιού;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν οι ασθενείς, καθώς εμποδίζει τη μετάδοση του ιού στους υγιείς. Εφόσον πρόκειται για υγιή άτομο, δεν ενδείκνυται να φορά μάσκα όταν βγαίνει για ψώνια, νοουμένου να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους. Εάν, όμως, αισθάνονται καλύτερα φορώντας τη μάσκα, δηλαδή τους παρέχει μια αίσθηση προστασίας, δεν τους το απαγορεύει κανείς.
 
Τα γάντια, εφόσον τους δοθούν από την υπεραγορά, καλό είναι να τα βγάζουν όταν τελειώσουν τα ψώνια, επειδή μπορεί να αγγίξουν κάπου και ανεπαίσχυντα μπορεί να ακουμπήσουν το πρόσωπό τους, νιώθοντας πως ακόμη είναι προστατευόμενοι και να μολυνθούν. Αν θέλουν να φοράνε τα γάντια και στο αυτοκίνητο, κατά την οδήγησή τους, καλό θα είναι να απολυμάνουν με αντισηπτικό και τα γάντια.
 
-Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες;
Τα παιδιά, κάτω των δέκα ετών τουλάχιστον, δεν νοσούν τόσο βαριά και μπορούν να περάσουν τον κορωνοϊό σαν ένα πολύ ήπιο κρυολόγημα, αλλά μπορούν να λειτουργούν ως μεταδότες και για αυτό το λόγο έχουν κλείσει και τα σχολεία και τους ζητήσαμε να μείνουν μακριά από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
 
-Ένας άνθρωπος που νόσησε και ανάρρωσε, μπορεί να ξανανοσήσει;
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά, εκτός από 4-5, για τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αναζωπυρώσεις του ήδη υπάρχον ιού. Είναι πολύ περιορισμένα αυτά τα περιστατικά.
 
-Μπορούν οι πολίτες να κάνουν το τεστ, όποτε θέλουν;
Οι ειδικοί δεν το συστήνουν αυτό, αφού θα τους κοστίσει, δεδομένου ότι το κάνουν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα και ανησυχεί κάποιος, τότε μπορεί να επικοινωνήσει με το γιατρό τους και ο γιατρός τους θα τους ενημερώσει τι πρέπει να κάνουν. Μπορούν να πάνε στα ιατρεία γρίπης και να υποβληθούν σε εξετάσεις.
 
-Θα φύγει τελικά ο ιός όταν αλλάξει ο καιρός;
Δεν υπάρχει κάποια εμπειρία επί του συγκεκριμένου, αναφέρουν οι ειδικοί, παρά μόνο ότι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ελαττώνονται στο πιο χαμηλό σημείο. Υπάρχει η ελπίδα ότι αυτός ο ιός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο, επειδή αδρανοποιείται σε ξηρό περιβάλλον και σε υψηλές θερμοκρασίες.
 
-Η πανδημία έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην Κύπρο;
Οι ειδικοί εκτιμούν πως στις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθούν αυξημένα περιστατικά, αφού πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Θα ανιχνεύσουν άλλες περιπτώσεις από την κοινότητα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας