Αναστάτωση στην Αραδίππου-Σπεύδουν κατά δεκάδες να κάνουν τεστ κορωνοϊού

Κατά δεκάδες σπεύδουν οι κάτοικοι της Αραδίππου στο δημοτικό ιατρείο προκειμένου να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο επιδοτείται από το κράτος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σύμφωνα με τα οποία 39 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, μέχρι τις 31 Μαρτίου, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους. Οι πλείστοι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους και βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα.
 
«Εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότερα από 300 άτομα, μέχρι στιγμής για να κάνουν το τεστ. Θα ληφθεί δείγμα από 150 σήμερα μέσω διαδικασίας που γίνεται με drive through και οι υπόλοιποι μέσα στο Σαββατοκυρίακο», ανέφερε στον REPORTER ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Σε ποιους δόθηκε προτεραιότητα
Προτεραιότητα δόθηκε στους υπαλλήλους υπεραγορών και φαρμακείων, αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες θέλουν να δουν εάν υπάρχουν εστίες σε αυτούς τους χώρους. Χθες ο Δήμαρχος ανέφερε πως οι κάτοικοι ντρέπονται και φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν έκαναν τεστ, αφού τα πρωτα κρούσματα δέχθηκαν μπούλινγκ. Αυτή η αντίληψη φαίνεται να άλλαξε για αρκετούς κατοίκους, αφού φοβήθηκαν μετά τις ανακοινώσεις.
 
«Φαίνεται ότι ο κόσμος απελευθερώθηκε επειδή φοβήθηκε τα αυξημένα κρούσματα. Γι αυτό υπάρχει τόσο ενδιαφέρον να κάνουν το τεστ. Κάποιοι επίσης ανησυχούν μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδώσουν τον ιό σε μέλη των οικογενειών τους», ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης.
 
Και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όλους όσοι έχουν συμπτώματα και ενδεχομένως δεν θέλουν να κάνουν το τεστ.
 
«Εκείνοι που έχουν συμπτώματα και δεν θέλουν να κάνουν το τεστ, τουλάχιστον να μείνουν κλειστοί σε ένα δωμάτιο, εάν διαμένουν με άλλα άτομα»

Ο κ. Ευαγγελίδης κάλεσε «δημότες και επιχειρηματίες που μπορούν, να προχωρήσουν σε έμβασμα σε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να συνεχιστούν και τα επιχορηγημένα από τον Δήμο τεστ κορωνοϊού, που γίνονται σε συνεργασία με ιδιωτικό χημικό εργαστήριο.
 
Η Αραδίππου μπορεί να  μετρά 39 κρούσματα μέχρι τις 31 Μαρτίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα ανάμεσα στα 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές. Η περιοχή κατέχει, μάλιστα, το 17.7% της εγχώριας μετάδοσης κρουσμάτων παγκύπρια ενώ τα ποσοστά της κατ’αναλογία πληθυσμού αγγίζουν αυτά της Ιταλίας.

Τι λέει ο Δήμαρχος για τις τρεις κηδείες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος είπε ότι "τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας «μένουμε σπίτι» εισακούστηκαν από τους δημότες και πράγματι παρέμειναν στα σπίτια τους. Ωστόσο, 15 μέρες πριν την εξαγγελία των σχετικών Διαταγμάτων υπήρχε διασπορά του ιού στον Δήμο, αφού τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ήρθαν στην Αραδίππου από το Ηνωμένο Βασίλειο, από άτομα που έφτασαν για να παρευρεθούν σε κηδείες τριών ατόμων, ενός που πέθανε στην Κύπρο και δύο που απεβίωσαν στο εξωτερικό και τάφηκαν στην γενέτειρα τους».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης απάντησε πως «η διασπορά συνέχισε κανονικά επειδή πολύ απλά κάποια άτομα δεν γνώριζαν ότι είχαν «κολλήσει» τον ιό. Για παράδειγμα, υπάρχει οικογένεια που έχει τρία άτομα με τον ιό, άλλη οικογένεια έχει τέσσερα και μια άλλη έξι και περισσότερα. Με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, το Υπουργείο Υγείας θα έχει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη μια γενική εικόνα για την διασπορά που υπάρχει στην Αραδίππου και να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς να νοσήσουν άλλα άτομα ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία άλλων συμπολιτών μας».  
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «εδώ και δέκα μέρες υπάλληλοι του Δήμου βγήκαν στους δρόμους για περιπολίες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι δεν κυκλοφορεί άσκοπα κόσμος, δεν γίνονται συγκεντρώσεις σε σπίτια ή οπουδήποτε αλλού και γενικά ότι τηρούνται τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των κινήσεων των πολιτών.
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι «μετά τη διενέργεια των τεστ, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να εργάζονται και είτε ιδιοκτήτες τους είτε υπαλληλικό προσωπικό, διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Αραδίππου τηρεί ευλαβικά τα Διατάγματα της κυβέρνησης, ωστόσο, η διασπορά που ήρθε από το εξωτερικό έχει μεν ξεφύγει, αλλά με τη διεξαγωγή των τεστ κορωνοϊού θα μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο η μεταφορά και διάδοση του ιού σε άλλους συνανθρώπους μας».

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ :

Δειτε Επισης

Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»