Σάββατο 6 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Οι κηδείες που ξεκίνησαν την αλυσίδα εξάπλωσης κορωνοϊού στην Αραδίππου

  02/04/2020 20:03
Οι κηδείες που ξεκίνησαν την αλυσίδα εξάπλωσης κορωνοϊού στην Αραδίππου

Οι κηδείες που ξεκίνησαν την αλυσίδα εξάπλωσης κορωνοϊού στην Αραδίππου

  02/04/2020 20:03

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους του Δήμου Αραδίππου, μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους ενώ περίπου 300 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τέστ κορωνοϊού.
 
Η Αραδίππου μετρά 39 κρούσματα μέχρι τις 31 Μαρτίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα ανάμεσα στα 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και σήμερα. Η περιοχή κατέχει, μάλιστα, το 17.7% της εγχώριας μετάδοσης κρουσμάτων παγκύπρια ενώ τα ποσοστά της κατ’αναλογία πληθυσμού αγγίζουν αυτά της Ιταλίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Από πού ξεκίνησε η αλυσίδα
Η εξάπλωση της νόσου στην Αραδίππου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων έλαβαν χώρα, πριν τα περιοριστικά μέτρα.
 
Πιστεύεται ότι η μετάδοση και η μετέπειτα εξάπλωση ξεκίνησε από τρεις κηδείες, Αγγλοκύπριων οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν από τη Βρετανία. Η εξόδιος ακολουθία καθώς και η ταφή των τριών έγινε στην παρουσία πολλών χωριανών, κυρίως γυναικών που έσπευσαν να συλλυπηθούν τις οικογένειες. Κάποιοι συγγενείς των αποθανόντων, αργότερα ενημέρωσαν πως όταν επέστρεψαν στην Βρετανία, διαπίστωσαν πως ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Ένας εξ αυτών μάλιστα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως ότι είναι φορέας, είχε πάει και σε καφενείο του χωριού.
 
Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, αναφέρουν πως το 59% όσων νόσησαν (23 άτομα) είναι γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 61 έτη (51-73).
 
Υπάρχουν και άλλες αλυσίδες μετάδοσης
Υπάρχουν, όμως και άλλες μετάδοσης. Μία από αυτές συνδέεται και πάλι με ιερό ναό της κοινότητας όταν ψάλτης που είχε ταξιδεύσει στο εξωτερικό και δεν ήξερε ότι ήταν φορέας, πήγε στην εκκλησία και μετέδωσε τον ιό σε άλλα τρία άτομα που ήταν στο ψαλτήρι.

Σε μία γειτονιά, εξάλλου, υπάρχουν κρούσματα σε τρία κοντινά σπίτια. Η Αραδίππου ήταν από τις πρώτες, που κατέγραψαν κρούσματα και από τις περιοχές όπου πολυμελείς οικογένειες διαγνώστηκαν ως θετικές. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει νοσήσει όλη η κοινότητα.

Στην εξάπλωση του κορωνοϊού, συνέτεινε και η απειθαρχία κάποιων που διοργάνωσαν οικογενειακά τραπέζια, παρά τους περιορισμούς.

Αύριο στην κοινότητα θα γίνει στο κοινοτικό ιατρείο με drive through λήψη δειγμάτων από τους κατοίκους που επιθυμούν.  Ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον 300 άτομα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΔΩ:

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας