Σάββατο 6 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πάνω από 11 χιλιάδες οι Κύπριοι στο εξωτερικό-Στις έξι χιλιάδες οι φοιτητές

  02/04/2020 09:30
Πάνω από 11 χιλιάδες οι Κύπριοι στο εξωτερικό-Στις έξι χιλιάδες οι φοιτητές

Πάνω από 11 χιλιάδες οι Κύπριοι στο εξωτερικό-Στις έξι χιλιάδες οι φοιτητές

  02/04/2020 09:30

Περίπου 11,700 Κύπριοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών Connect2Cy, δηλώνοντας πως βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός είναι κοντά στις 15,000 και βρίσκονται σε 94 διαφορετικές χώρες.
 
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, το εργαλείο αυτό δίνει πληροφορίες και ενισχύει τον σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό. Με τα δεδομένα που προκύπτουν, η πλειοψηφία βρίσκεται στη Βρετανία, ακολουθεί η Ελλάδα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αυξάνονται τα κρούσματα, μοναδικό «εμβόλιο» ο αυτοπεριορισμός

Η υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού είναι άμεσα συνυφασμένη και με τα δεδομένα στην Κύπρο, τη δημόσια υγεία, τους χώρους καραντίνας και σίγουρα λαμβάνεται υπόψη σε ποια χώρα βρίσκονται, εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Δεν μπορεί να γίνει από τη μία εβδομάδα στην άλλη για τόσους ανθρώπους, γι’ αυτό υπάρχει σχεδιασμός και πλάνο στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν», πρόσθεσε.
 
Πέραν από τα αιτήματα επαναπατρισμού, η πλατφόρμα βοηθά το ΥΠΕΞ να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται και να ανταποκρίνεται και σε άλλης φύσεως αιτήματα, όπως για οικονομική συνδρομή και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, πέραν της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ανακοινωθεί δημόσια, οι τοπικές πρεσβείες φέρνουν σε επαφή οποιονδήποτε χρειάζεται με γιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πανδημία του κορωνοϊού εκτός ελέγχου σε όλο τον πλανήτη-Έξαρση τον Μάρτιο

Περίπου το 40% των εγκλωβισμένων Κύπριων στο εξωτερικό ταξίδεψαν για επαγγελματικούς λόγους ή έτυχε να είχαν πάει διακοπές και, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονταν εκτός Ευρώπης, δεν κατάφεραν να επιστρέψουν. Υπάρχει, για παράδειγμα, μία ομάδα 19 Κυπρίων στην Ταϊλάνδη, που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επαναπατρισμού τους, σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον Υπουργό. Αυτή η ομάδα στηρίζεται οικονομικά από το ΥΠΕΞ και τους έχουν αποσταλεί και φάρμακα που έχουν ζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία ΠΟΥ για τη ραγδαία κλιμάκωση και παγκόσμια εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού


Με βάση τα δεδομένα στην πλατφόρμα, οι Κύπριοι φοιτητές στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι γύρω στους 6,000. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο και έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στον ΠΙΣ αλλά ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός τους. «Εμείς εκείνο που αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν, ενδεχόμενα τις επόμενες ώρες, είναι να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα από πλευράς του Ιατροσυμβουλίου και στη βάση των αποτελεσμάτων να προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό αυτών των ατόμων», πρόσθεσε.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας