Ανησυχία πως ξέφυγε ο κορωνοϊός στην Καρπασία-Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Τα πανανωτά κρούσματα κορωνοιού στη χερσόνησο της Καρπασίας, προκαλούν φόβους για διασπορά στην κοινότητα. Ήδη εντοπίστηκαν 13 κρούσματα στην περιοχή, ενώ γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 χωριά στην κατεχόμενη Καρπασία


Δέκα πέντε χωριά της χερσονήσου της Καρπασίας βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.Πρόκειται για τα χωριά: Λεονάρισο, Πλατανισσός, Κοιλάνεμος, Αγιος Ανδρόνικος, Βασίλι, Λυθράγκωμη, Βαθύλακας, Νέτα, Άγιος Συμεών, Μελάναγρα, Κοροβεία, Γαληνόπορνη, Αγία Τριάδα, Γιαλούσα, Ριζάρπασο. Η απόφαση ισχύει για 7 ημέρες και άδεια σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται από την «επαρχιακή διοίκηση», όπως έχει ανακοινωθεί.

Η απόφαση επηρεάζει δεκάδες εγκλωβισμένους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους κάτι που μεγαλώνει την ανησυχία των οικείων τους στις ελέυθερες περιοχές.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Επί του παρόντος οι κατοχικές Αρχές δεν επιτρέπουν τη μεταφορά τροφίμων σε αυτούς, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η φαρμακευτική βοήθεια επιτρέπεται. Τρόφιμα, όπως πληροφορούμαστε έχουν», ανέφερε στον REPORTER o κοινοτάρχης Αγίας Τριάδας Γιαννάκης Χατζηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στα κατεχόμενα

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, οι επαφές των εγκλωβισμένων έχουν ιχνηλατηθεί και ουδείς εξ’αυτών δεν φαίνεται να έχει προσβληθεί.

«Έχουν κλείσει τις πόρτες τους. Δεν πάει κανένας στο σπίτι κανενός. Υπάρχει ένας νοσοκόμος και δώσαμε σε όλους το τηλεφωνό του σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Είναι νοσοκόμος της Δημοκρατίας. Εάν παραστεί ανάγκη θα γίνουν εξετάσεις στο σπίτι τους από ομάδα που ετοίμασε γι’ αυτό το σκοπό το ψευδοκράτος».

Το θέμα παρακολουθεί ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ενώ ενημέρωση λαμβάνεται και από τη δικοινοτική επιτροπή για την υγεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Ζητά βοήθεια ο Ακκιντζί

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο  Ακιντζί ενημερώνει με επιστολές  στον Τούρκο Πρόεδρο, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τον κορωνοϊό και αναφέρει ότι η συμβολή τους στον αγώνα των Τ/κ "που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω άδικων αποφάσεων”, ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, θα είναι ζωτικής σημασίας.
 
Στις επιστολές του ο κ. Ακιντζί σημειώνει την οικονομική βοήθεια από την Τουρκία και την ΕΕ λέγοντας ότι για να καλύψει το ψευδοκράτος βασικές οικονομικές ανάγκες το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί μια σημαντική επιπρόσθετη βοήθεια. Με μια τέτοια βοήθεια, επισημαίνει, θα αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας και θα είναι εφικτό να μειωθούν οι οικονομικές ζημιές.

Το πρωί στα κατεχόμενα, εξάλλου, καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό. Πρόκειται για 73χρονο Γερμανό τουρίστα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ