Τετάρτη 3 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, στην κορύφωση η πανδημία-Θα αυξηθούν τα κρούσματα

  28/03/2020 09:33
Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, στην κορύφωση η πανδημία-Θα αυξηθούν τα κρούσματα

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, στην κορύφωση η πανδημία-Θα αυξηθούν τα κρούσματα

  28/03/2020 09:33
Κρίσιμες χαρακτηρίζει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας, το οποίο διαμηνύει πως μοναδικό όπλο μας αυτή τη στιγμή είναι ο αυτοπεριορισμός, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, από τη μια γιατί υπάρχουν ορφανά περιστατικά και από την άλλη λόγω του ότι άρχισαν τα τεστ στην κοινότητα.
 
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες, θα είναι κρίσιμες, καθώς όπως είπε, μπαίνουμε στην κορύφωση της επιδημίας που σημαίνει ότι τώρα αρχίζει το δύσκολο μέρος και επιβάλλεται να υπάρξει σωστή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Αρχών και των πολιτών.
 
Παράλληλα ανέφερε, πως ενδεχομένως να δούμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, κάτι το οποίο θα προκύψει και από τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που θα διενεργούνται.
 
«Στόχος είναι να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο  ελπίζουμε ότι θα εντοπίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα κρούσματα και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση και σίγουρα θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκεται η επιδημία στην κοινότητα».
 
Αναμένεται αύξηση των περιστατικών
 
Αύξηση των περιστατικών, αναμένουν οι ειδικοί για τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας στο κρατικό ραδιό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Μαρία Κολιού ανέφερε πως τα κρούσματα είναι μεγάλα για το μέγεθος του πληθυσμού μας.
 
«Εκείνο, όμως, που ήταν ενθαρρυντικό χθες είναι ότι μόνο ένα ήταν το κρούσμα απροσδιορίστου προέλευσης που σημαίνει ότι όσο λιγοστεύουν αυτά τα κρούσματα είμαστε σε καλό δρόμο. Εκείνο που πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες είναι ίσως και αύξηση των περιστατικών, επειδή άρχισε ήδη να γίνεται έλεγχος στην κοινότητα».
 
Η κ. Κολιού εκτιμά πως τα κρούσματα θα αυξηθούν, επειδή εχει διευρυνθεί ο ορισμός όσων ελέγχονται για κορωνοϊό.
 
«Προηγουμένως ήταν πιο στενός ο ορισμός και αφορούσε μόνο άτομα που ταξίδευσαν και άτομα με ιστορικό. Τώρα, όμως που όποιος θέλει μπορεί να πάει και σε ιδιωτικό εργαστήριο να ελεγχθεί ενώ και στον κρατικό τομέα έχει διευρυνθεί ο ορισμός μπορεί να βρούμε περισσότερα περιστατικά. Δεν είμαι σίγουρη ότι είμαστε στην κορύφωση, μπορεί να θέλει ακόμα λίγο. Σε συνδυασμό με τα πολύ αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν, πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου. Ελπίζω να δείξει αποτελέσματα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή και πειθαρχία».
 
Μόνο επείγοντα στα δημόσια νοσηλευτήρια
Τον άχαρο ρόλο του κορωνοϊού, κλήθηκαν να αναλάβουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία ωστόσο έχουν τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό για να αντεπεξέλθουν, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου.
 
«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπορούν να δέχονται κόσμο, όταν ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Είναι σωστό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ασθενών με κορωνοϊό αλλά και των υπολοίπων».
 
Ως εκ τούτου, τα ΤΑΕΠ χειρίζονται μόνο επείγοντα περιστατικά όπως ατυχήματα και λοιπά, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα, στη βάση συμφωνίας που υπάρχει.
 
Αποφορτίζεται το 1420
Στην αποφόρτιση της τηλεφωνικής γραμμής 1420 βοήθησε η λειτουργία των ιατρείων δημόσιας υγείας, τα οποία λειτουργούν καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, από τις 8:00-20:00.
 
Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, «μόνο χθες από τα ιατρεία εξυπηρετήθηκαν 152 άτομα. Γίνονται όλες οι διεργασίες και εκεί που θα διαφανεί ότι χρειάζεται να λειτουργήσουν επιπρόσθετα ιατρεία, θα λειτουργήσουν».
 
Η κ. Κυριάκου ευχαρίστησε όσους γιατρούς προσέτρεξαν να βοηθήσουν σε αυτά τα  ιατρεία, τα οποία όπως εξήγησε στελεχώνονται από κέντρα υγείας, την επιστράτευση που έγινε, αλλά και από εθελοντές.
 
Σε ότι αφορά στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η κ. Κυριάκου, εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα δημόσια νοσηλευτήρια ανέλαβαν να διαχειριστούν τον κορωνοϊό, στην εξίσωση έπρεπε να μπουν και τα ιδιωτικά.
 
Άρχισαν τα ιδιωτικά χημεία
Σε ότι αφορά τις εξετάσεις των ιδιωτικών χημείων, έχουν αρχίσει από χθες λήψεις και θα εξάγουν αποτελέσματα, τα οποία θα στέλνονται στο Ινστιτούτο  Νευρολογίας και Γενετικής για επαλήθευση και ακολούθως θα αρχειοθετούνται.
 
Όπως δήλωσε στον REPORTER, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού «τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι σταθερός ο αριθμός των δειγμάτων που φτάνουν ενώπιον του Ινστιτούτου για εξετάσεις, είναι αναμεσά στα 300 με 500 δείγματα. Πλησιάζουμε τα 5 χιλιάδες σε αριθμό».
 
Στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της πανδημίας βρίσκονται εκτός από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου γενετικής.
 
«Δουλεύουν υπερωριακά και σκληρά και πάντα έχοντας ψηλά πρότυπα και κανόνα τους την αποστολή του Ινστιτούτου Γενετικής, που είναι η παροχή υψηλών υπηρεσιών».
 
Βγαίνουν από την καραντίνα
Σε μια άλλη εξέλιξη, την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν να βγαίνουν από την καραντίνα, οι πρώτοι πολίτες που είχαν φθάσει από το εξωτερικό και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.
 
Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, στα ξενοδοχεία διαμένουν σήμερα 1207 άτομα, με την κατάσταση τους να χαρακτηρίζεται ως καλή, αφού δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας