Τα νέα οκτώ κρούσματα, η αλυσίδα της εξάπλωσης και οι άγνωστες πηγές των ορφανών

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορωνοϊού, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει άλλα οκτώ κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 75.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Άλλα οκτώ κρούσματα, όλα από ιχνηλάτηση-Ανάμεσα τους επαγγελματίες υγείας

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, οι επιδημιολόγοι της ομάδας που συστάθηκε για τον κορωνοϊό, Γεώργιος Νικολόπουλος και Ζωή Πανά, ανακοίνωσαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σημειώνοντας πως από αυτά, τα τρία είναι επαγγελματίες υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ένα είναι προσωπικό του νοσοκομείου Λεμεσού, αλλά όχι ιατρικό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο νοσηλευτές, ένα ακτινολόγο και ένα άτομο του Διοικητικού Προσωπικού στο νοσοκομείο Λεμεσού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε δεύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο
 
Παράλληλα, άλλο ένα κρούσμα αποτελεί ιατρικό προσωπικό του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου Ευαγγελισμός στην Πάφο, ενώ τρία άλλα κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση επαφών άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ενδοοικογενειακά, ενώ άλλο ένα είχε έρθει σε επαφή με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Υπουργός Υγείας-«Λάβαμε επώδυνα μέτρα, ο κόσμος πρέπει να υπακούσει»
 
Σταθερή η κατάσταση των δύο στη ΜΕΘ
Αναφερόμενη στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η κ. Πανά σημείωσε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στην Εντατική του Νοσοκομείου Λεμεσού και η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή.  
 
Παράλληλα, ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δώδεκα ασθενείς, εκ των οποίων δύο εξ αυτών έχουν αρνητικοποιήσει τα δείγματά τους, τονίζοντας πως ίσως να υπάρχει και ίαση αυτών των δύο ατόμων.
 
Οι ειδικοί υπέδειξαν πως καθημερινά γίνονται αρκετά τεστ και συγκεκριμένα χθες έγιναν περίπου 400 εξετάσεις, προσθέτοντας πως η ιχνηλάτηση γίνεται συνεχώς.
 
«Όλα τα σημερινά κρούσματα είναι μέσω επαφών. Αυτό όπως ξέρετε ήδη βοηθά στην έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών στην Κύπρο αφορούν άτομα που είτε ήταν υπό περιορισμό, είτε ήταν επαφές. Είναι αυτό το σημαντικό που θέλουμε να βρίσκουμε για να μειώνουμε το πρόβλημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο καθεστώς στα δημόσια νοσηλευτήρια-Πώς θα λειτουργούν
 
Πονοκέφαλος στις Αρχές τα ορφανά κρούσματα
Πονοκέφαλος στις Αρχές αποτελούν τα ορφανά κρούσματα, που αφορούν στον οδηγό ταξί, καθώς επίσης και ο επαγγελματίας υγείας στην Πάφο, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως συνεχίζονται οι έρευνες.
 
«Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο περιστατικά που το επιδημιολογικό ιστορικό δεν ήταν καταγεγραμμένο. Το ένα ήταν στην Πάφο, με τις επαφές του ατόμου να είναι αρνητικές και υπάρχει και το δεύτερο περιστατικό που το ψάχνουμε περισσότερο, με τον αριθμό των επαφών του ήταν περιορισμένος. Άρα, έχουμε κάτι το οποίο μας προβληματίζει και το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο επαγγελματίας υγείας στην Πάφο ενδεχομένως να μολύνθηκε από ασθενή, που ήταν αλλοδαπή η οποία έχει φύγει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνητικοί στα επαναληπτικά τεστ κορωνοϊού δύο ασθενείς-Παίρνουν εξιτήριο
 
Οι προβλέψεις των ειδικών
Όπως ανέφεραν στην δημοσιογραφική διάσκεψη, οι δύο επιδημιολόγοι, είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση, ενώ το σημαντικό είναι να τηρήσουμε όσα έχουμε πει.
 
«Υπάρχει αρκετή συζήτηση για τον αριθμό που θα καταλήξουμε. Είναι λίγο δύσκολο να γίνει εκτίμηση. Είναι ένας νέος ιός, που αν τον αφήσεις ελεύθερο, θα εξαπλωθεί. Επομένως, το τι θα γίνει εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ιού και από τα μέτρα που παίρνουμε. Μπορούμε να ευελπιστούμε ότι η όποια μεταδοτικότητα μέσα στη κοινότητα θα μπορέσουν να ελεγχθούν. Από τη στιγμή που παίρνουμε τα μέτρα αναμένουμε αυτή η εξάπλωση να μειωθεί. Το πιο σημαντικό από όλα αντί να μετράμε τα κρούσματα, είναι να τηρήσουμε όσα έχουμε πει. Αξιόπιστη πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καταδικάζει έφοδο σε κουρδικά ΜΜΕ στο Βέλγιο
Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης