«Όταν ενημερώσω επιβεβαιωμένο κρούσμα φωνάζει, κλαίει ή δεν τον νοιάζει»

Eίναι οι άνθρωποι που σηκώνουν αυτές τις μέρες στις πλάτες τους, ένα μεγάλο βάρος… Το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών, που ζητούν βοήθεια από το 1420. Το βάρος της ενημέρωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ακούν όλους εμάς, που τελούμε υπό πανικό, που θέλουμε να σπάσουμε πλάκα, που θέλουμε να τους σπαταλήσουμε από τον πολύτιμο χρόνο τους.
 
Είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στη δουλειά τους το πρωί και φεύγουν ξημερώματα, όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί θεωρούν χρέος τους να ενημερώσουν τον κόσμο για τον κορωνοϊό.
 
Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, είναι ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές στο 1420, ο οποίος με μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλει να στείλει μηνύματα στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να περιοριστεί.
 
Ο κ. Σιλβέστρος, αναφέρει αρχικά πως «αυτές τις μέρες λαμβάνω πάρα πολλά τηλεφωνήματα (όλα είναι αδύνατον να τα απαντήσω γιατί έχω μόνο δύο αυτιά και 2 τηλέφωνα που χτυπάνε συγχρόνως και αυτά έχουν την δυνατότητα να χτυπάνε και οι δεύτερες γραμμές τους, σύνολο 4 τηλεφωνήματα ταυτόχρονα). Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που λαμβάνω είναι από ανθρώπους που έχουν ερωτήσεις σχετικά με την διάθεση τους να ταξιδέψουν. Σε αυτό το σημείο να ενημερώσω ότι οι γραμμές αυτές είναι κρατικές και ως επιστήμονας και επαγγελματίας, οφείλω να απαντώ στις ερωτήσεις του κοινού σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Δέχομαι λοιπόν τηλεφωνήματα σχετικά με ταξίδια αναψυχής σε Ελλάδα, Αγγλία και άλλες χώρες με ενδοκοινοτική μετάδοση του νέου κορωνοϊου. Έχοντας υπόψιν μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο μέχρι στιγμής έχουν επιδημιολογική σύνδεση με Ελλάδα και Αγγλία τους δίνω την οδηγία να περιοριστούν. Τελικά μετά από αρκετή ώρα ίσως και ώρες διαπραγμάτευσης ο συνομιλητής μου ανακοινώνει “εγώ θα πάω!” και μου κλείνει το τηλέφωνο».
 
Όπως εξηγεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία πλέον οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες αυτοπεριορισμού ή κάτοικόν περιορισμού για ένα διάστημα. Οδηγίες που έγραψε μετά από ανασκόπηση των διεθνών οδηγιών και μελετώντας για ώρες.
 
«Οι οδηγίες αυτές είναι καθολικές και πολύ ξεκάθαρες. Φαντάζεστε λοιπόν την απογοήτευση μου, ότι συνειδητοποιώ ότι άτομα που θα έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό κυκλοφορούν ελεύθερα σε σουπερμάρκετ, καφετέριες και επισκέπτονται νοσοκομεία θέτοντας σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Ενώ έχουν ενημερωθεί με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».
 
«Αρχίζει να κλαίει, να φωνάζει, να μην τον νοιάζει…»
Περιγράφει μάλιστα και τη στιγμή της ενημέρωσης ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία δεν είναι καθόλου ωραία για τον ίδιο, αλλά και για τους συναδέλφους του, που έχουν την ίδια αρμοδιότητα.
 
«Όταν ενημερώνω ένα άτομο ότι το αποτέλεσμα του είναι θετικό και πανικοβάλλεται και αρχίζει να φωνάζει, να κλαίει ή να μην τον νοιάζει, εγώ έχω υποχρέωση να τον ενημερώσω και να πάρω και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Προσπαθώ να τον ηρεμήσω, να τον ενημερώσω για τις επιλογές του, να πάρω όσο χρόνο χρειάζεται για να ιχνηλατήσω τις επαφές του, να βρω όσες περισσότερες μπορώ και να τις περιορίσω έγκαιρα για να σπάσω την αλυσίδα μετάδοσης. Αυτή είναι η δουλειά μου, μπορεί να μου πάρει και όλο το βράδυ κάποιες φορές, αλλά το κάνω γνωρίζοντας την κοινωνική ευθύνη που έχω. Όταν τελειώνω με το ένα αρχίζω να ενημερώνω το επόμενο και το επόμενο και ούτω καθεξής. Πολλές φορές ξεκινάω 8 το πρωί και τελειώνω 2 το βράδυ και αυτό γιατί συνειδητοποιώ ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ θα έπρεπε να ήταν περιορισμένο όπως έχω αναφέρει πιο πάνω πήγαινε κανονικά την δουλειά του, στον καφέ του, στις δραστηριότητες και στα χόμπι του. Καταλαβαίνετε ότι οι επαφές αυτές μπορεί να φτάσουν και τις εκατοντάδες μέσα στην εβδομάδα ανάλογα με το επάγγελμα του κρούσματος (επαγγελματίες υγείας, δασκάλους, πολιτικούς, ιερής αλλά και ταμίες, εργαζόμενους σε μπαρ και καφετέριες και γενικά άτομα που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο). ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ»!
 
«Όπως εσύ έχεις ευάλωτα άτομα έχει το προηγούμενο και επόμενο κρούσμα»
Μετά την ανακοίνωση σε κάποιων ότι είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, αρχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών του, που είναι μια χρονοβόρα και ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία. Μια διαδικασία που χρειάζεται απόλυτη ωριμότητα και κάποια στοιχειώδη γνώση, γιατί δυστυχώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι πόροι περιορισμένοι.
 
«Εάν ένα άτομο έχει πολλές επαφές και η δυνατότητα του εργαστηρίου είναι περιορισμένη τότε θα πρέπει να γίνει μια κατηγοριοποίηση των επαφών και να παρθούν δείγματα από τα άτομα που είχαν πραγματικά εκτεθεί ή έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από την λοίμωξη. Θέλει καθαρό μυαλό και γρήγορα αντανακλαστικά γιατί θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων και η δυνατότητα του εργαστηριακού ελέγχου παραμένει η ίδια τότε είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις. Το να με παίρνεις τηλέφωνο κάθε 5 λεπτά πανικόβλητος και να με ρωτάς που είναι το ασθενοφόρο για να πάρει το δείγμα από τον ηλικιωμένο πατέρα σου, την έγκυο γυναίκα σου και τον ανοσοκατασταλμένο αδελφό σου δεν βοηθά, απλά με καθυστερείς. Είναι όλοι αυτοί στην υψηλότερη προτεραιότητα να είσαι σίγουρος για αυτό, γιατί εγώ τους έβαλα εκεί και σε έχω ενημερώσει. Όπως έχεις εσύ ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον σου έχει και το προηγούμενο κρούσμα και το επόμενο από σένα.
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ».
 
Τονίζει ακόμα ότι, «ο αριθμός θαλάμων απομόνωσης είναι περιορισμένος και αυτοί θα χρησιμοποιούνται μόνο για να νοσηλεύσουν τα πολύ βαριά περιστατικά σε περίπτωση που χρειάζονται. Μην ζητάς να μπεις σε προτεραιότητα εάν έχεις ήπια συμπτώματα και μην φωνάζεις, ο κάθε ασθενής ανάλογα με την συμπτωματολογία που αναφέρει εκτιμάται τηλεφωνικώς (σύντομα και με κλινική εξέταση) από έμπειρους λοιμωξιολόγους, αντιλαμβάνομαι τον πανικό, αλλά ΜΗΝ μου φωνάζεις και ΜΗΝ με απειλείς ότι θα βγεις από την καραντίνα του σπιτιού σου και θα πας μόνο σου στο νοσοκομείο. ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ»!
 
Και μέσα σε όλο αυτό τον πανικό να χτυπάνε οι γραμμές ακατάπαυστα…
 
«02:00 το βράδυ -Ναι, γεια σας παίρνω από το πρωί και δεν μπορώ να σας βρω. Ήθελα να σας ρωτήσω έχω κλείσει εισιτήρια για να πάω να δω την Βίσση και δεν θέλω να τα ακυρώσω, είναι πολύ σημαντικό για μένα… -ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Σιλβέστρος επισημαίνει ότι «στα αρχικά κρούσματα δίνω ελαφρυντικά, από δω και πέρα όμως δεν δέχομαι δικαιολογίες! Δεν υπάρχει το "δεν ήξερα", "δεν γνώριζα" και δεν "το σκέφτηκα". Κάτσε σκέψου, διάβασε, ενημερώσουν από έγκυρα μέσα, τώρα που έχεις χρόνο. Και αποδέξου την κοινωνική επίπτωση των πράξεων σου και ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ! Κάνω δημόσια έκκληση για εθελοντική βοήθεια από όλους σας. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ. Αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω! Δεν υπάρχει “που είναι το κράτος”; σε αυτό. Η ευθύνη βαραίνει εμένα και εσένα, κανένα άλλον».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες