Ας σπάσουμε την αλυσίδα του κορωνοϊού, όχι της αιμοδοσίας-SOS από το Κέντρο Αίματος

Οι μέρες που διάγουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλους. Το πρώτιστο μέλημα είναι να παραμείνουμε υγιείς και να ξεπεράσουμε την κρίση που φέρει το όνομα του κορωνοϊού, ο οποίος έχει χτυπήσει εδώ και μια εβδομάδα τη χώρα μας.
 
Κάποιοι άνθρωποι, χρειάζονται την βοήθεια όλων μας για να επιβιώσουν. Το αίμα σώζει ζωές και ειδικά αυτές τις μέρες που ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του λόγω του φόβου που επικρατεί για μετάδοση του ιού, το κέντρο αίματος έχει στερέψει. Αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται επείγον αίμα, να βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Μιλώντας στον REPORTER, o προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, αντιλαμβάνεται το μούδιασμα που επικρατεί στον κόσμο, αλλά και τη δικαιολογημένη ανησυχία του να δώσει αίμα, ωστόσο εκπέμπει SOS στους πολίτες.
«Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, που μπορεί να κουβαλούμε μαζί μας για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, είναι ότι το Μάρτιο υπήρχε ένας έντονος προγραμματισμός των αιμοδοσιών των λυκείων και πανεπιστημίων. Τούτες οι αιμοδοσίες εξ’ ορισμού θα αναβληθούν και μπορεί να ακυρωθούν και εντελώς, γιατί δεν ξέρουμε  πότε θα ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μπορεί να μην υπάρχει χρόνος να γίνουν μετά που θα ανοίξουν».
 
Από το κλείσιμο των σχολείων και κατ’ επέκταση την αναβολή των αιμοδοσιών, το Κέντρο Αίματος, μπορεί να έχει απώλεια δύο με δυόμιση χιλιάδων μονάδων αίματος, που θα ερχόταν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το οποίο ενδεχομένως να μην μπορεί να αναπληρωθεί.
 
 
«Αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό που θα πρέπει να βρούμε κάποιους μηχανισμούς να το καλύψουμε. Η παραπάνω μας ανησυχία είναι και το μούδιασμα το οποίο επικρατεί αυτές τις μέρες, αλλά περισσότερο η αναβολή αυτών των αιμοδοσιών και η ακύρωση τους, που θα μας φέρουν σε σημείο αρκετά πιο πίσω από αυτό που είμαστε».
Λαμβάνονται μέτρα και για τον αιμοδότη και για τον ασθενή
Ο κ. Μενελάου τόνισε πως οι γιατροί του Κέντρου Αίματος, λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσουν τόσο τον αιμοδότη, όσο και τον ασθενή.
 
«Για τον αιμοδότη και για να διασκεδάσουμε την οποιαδήποτε ανησυχία κάποιου που φοβάται να πάει στο νοσοκομείο, έχουμε επιλέξει μεγάλες αίθουσες που αερίζονται, που μπορεί ο κόσμος να μπαίνει μέσα χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς συνωστισμούς. Σε αντίθεση με τα Γενικά Νοσοκομεία, όπου οι χώροι είναι πιο μικροί και πιο περιορισμένοι. Tαυτόχρονα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία μας έχει συμβουλεύσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Το προσωπικό φορά γάντια, μάσκες, τις ρόμπες του και χρησιμοποιεί αντισηπτικά. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να ελαττώσουμε ή να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης».
Σε ότι αφορά τον ασθενή, εξήγησε πως έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, όπως όσοι έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 28 μέρες αποκλείονται από την αιμοδοσία. Επίσης όσοι έχουν συμπτώματα ίωσης, πυρετό, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ή γενικότερα εάν δεν νιώθουν καλά, έχουν δοθεί οδηγίες στους γιατρούς, να γίνεται μια πιο αυστηρή αξιολόγηση και πιο αυστηρή επιλογή του αιμοδότη.
 
«Επίσης μετράμε τη θερμοκρασία του αιμοδότη που δεν το κάναμε προηγουμένως. Όποιος δώσει αίμα σήμερα και αναπτύξει συμπτώματα τις επόμενες λίγες ώρες τους παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για να δούμε πως θα το διαχειριστούμε».
Παρότι παραδέχθηκε πως τις δύο τελευταίες μέρες υπάρχει μια αυξημένη ροή αιμοδοτών, η οποία άρχισε από την Παρασκευή και συνεχίζεται, εντούτοις απηύθυνε έκκληση σε όλους τους αιμοδότες να συνεχίσουν να χαρίζουν ζωή.
 
«Δεν θέλω να περάσουμε το μήνυμα ότι το πρόβλημα έχει λήξει, κυρίως λόγω της ακύρωσης των αιμοδοσιών, αλλά και άλλων οργανωμένων συνόλων. Άρα, να περιμένουν οι αιμοδότες να δεχθούν μια πίεση από μας, είτε μέσω κλήσεων, είτε με μηνύματα, είτε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης για αιμοδοσία στους σταθμούς αιμοδοσίας».

Σπάσε την αλυσίδα του κορωνοϊού και όχι  αυτή της αιμοδοσίας. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι μας να δείξουμε το ανθρώπινο μας πρόσωπο σε συναθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Γιατί η ζωή είναι το μεγαλύτερο αγαθό που μπορούμε να χαρίσουμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς