Μάχη με το χρόνο προς εντοπισμό των επαφών του 64χρονου γιατρού

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίσουν όλες τις επαφές του 64χρονου Διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ LIVE: Αρνητικά τα 152 δείγματα από τις επαφές του γιατρού-Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση
 
Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων (πάνω από 200), έχουν εντοπιστεί και τους έχουν ληφθεί δείγματα. Μετά τα 152 που βγήκαν χθες και ήταν, ευτυχώς αρνητικά, σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα δεκάδων άλλων.
 
Αυτό που προκάλεσε ανακούφιση στο Υπουργείο Υγείας, είναι πως τα πρώτα τεστ των 148 ατόμων που ήταν οι πιο στενές επαφές του γιατρού, ήταν όλα αρνητικά. Οι 123 από αυτούς ήταν ασθενείς, γιατροί, νοσοκόμοι και προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι υπόλοιποι 25 ήταν άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Σε όλους, δόθηκαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό και εάν παρουσιάσουν συμπτώματα θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις.
 
Η προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών του, θα διαρκέσει κάποια εικοσιτετράωρα, αφού ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες άτομα. Από τις τρεις Μαρτίου που έφτασε από το Λονδίνο στην Κύπρο, μέχρι και προχθές που διαγνώστηκε, είχε πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις.
 

Αρνητικές και οι επαφές του 25χρονου
Τρία από τα 152 άτομα τα αποτελέσματα των εξετάσεων των οποίων βγήκαν χθες, ήταν οι στενές επαφές του ασθενούς μηδέν της Κύπρου, του 25χρονου από τη Λεμεσό, που έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου από το Μιλάνο και τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε κατ’ οίκον περιορισμό.
 
Οι δύο ασθενείς με κορωνοϊό, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και η κλινική τους κατάσταση είναι καλή, αφού παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
 
Ένα από τα χθεσινά αρνητικά δείγματα, εξάλλου, ανήκε στον στρατιώτη της αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε καραντίνα στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Λεμεσού, συνεχίζουν να βρίσκονται, εν τω μεταξύ, άλλοι τρεις στρατιώτες που παρουσίασαν συμπτώματα, δύο από στρατόπεδα της Λευκωσίας και ένας της ΕΛΔΥΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώσεις, αναβολές και περιορισμοί-Η κυπριακή λίστα απαγορεύσεων

Οι ανοικτές πληγές

Ανοικτές παραμένουν οι "πληγές" στα δύο μεγαλύτερα νοσηλευτήρια της χώρας, όπου και εκεί δίνεται μάχη για να επανέλθουν το συντομότερο σε κανονική λειτουργία. Κάποια από τα μέτρα του Νοσοκομείου Λευκωσίας, στο οποίο ακυρώθηκαν όλες οι εγχειρήσεις υιοθέτησε χθες και το Νοσοκομείο Λεμεσού. Ματαίωσε τις εγχειρήσεις και έβαλε περιορισμούς στα επισκεπτήρια. 

Απόψε πάντως, εκπνέει η προθεσμία  για τα μέτρα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, τα οποία δεν αποκλείεται να επεκταθούν και για άλλες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστέλλει λειτουργίες του και το Νοσοκομείο Λεμεσού-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Δραστικά μέτρα
Θέλοντας να σπάσει τη αλυσίδα του κορωνοϊού, επιβραδύνοντας τη μετάδοσή του, το Υπουργικό Συμβούλιο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών έλαβε χθες σε μαραθώνια συνεδρία του δραστικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν το κλείσιμο μέχρι τη Δευτέρα, όλων των σχολείων στην πόλη και Επαρχία Λευκωσίας, την απαγόρευση της διεξαγωγής εκδηλώσεων πέραν των 75 ατόμων, την ματαίωση παρελάσεων και συναυλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός για το κλείσιμο των σχολείων μόνο στη Λευκωσία-Οι πρώτες αντιδράσεις
 
Το Υπουργείο Υγείας με απανωτές εκκλήσεις, συνεχίζει, εν τω μεταξύ, να καλεί όλους να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα αυτό-προστασίας. Μέτρα τα οποία βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus.
 
Καλούνται, επίσης, όλοι οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, να αυτό-περιοριστούν και να ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ