Αναβρασμός για το κλείσιμο των σχολείων μόνο στη Λευκωσία-Οι πρώτες αντιδράσεις

Κλειστά για τις επόμενες τρεις ημέρες θα είναι από αύριο τα σχολεία της Λευκωσίας, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως ένα μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώσεις, αναβολές και περιορισμοί-Η κυπριακή λίστα απαγορεύσεων
 
Το Υπουργείο Παιδείας σε λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα, ανακοίνωσε πως θα μείνουν κλειστά συνολικά 279 σχολεία στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, καθώς επίσης και τρία ιδιωτικά Πανεπιστήμια, European, Nicosia και Frederick.
 
Τα σχολεία και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι κλειστά μέχρι και την Κυριακή, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε πως το Πανεπιστήμιο ανέστειλε τη λειτουργία του για δεκατέσσερις ημέρες, αφού οκτώ φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ήρθαν σε επαφή με τον 64χρονο ιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σχολεία που κλείνουν-Στη δημοσιότητα η λίστα του Υπουργείου
 
Η θέση των εκπαιδευτικών

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο προληπτικό κλείσιμο μόνο σχολείων στη μείζονα Λευκωσία.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία ανά το Παγκύπριο, Αντώνης Βρασίδας, σημείωσε πως υπάρχει μια έντονη αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές και γονείς, λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να κλείσουν μόνο τα σχολεία της Λευκωσίας.
 
«Είναι ένα ημίμετρο για εμάς. Θα έπρεπε να είναι καθολικό το μέτρο και να κλείσουν όλα τα σχολεία παγκύπρια για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή».
 
Ο κ. Βρασίδας τόνισε πως ο 64χρονος που είναι γιατρός, είχε ασθενείς από όλη την Κύπρο, το ίδιο και συνεργάτες «και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε το αναπόφευκτο για να δράσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αρνητικά τα 152 δείγματα από τις επαφές του γιατρού-Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πριν την ανακοίνωση της λίστας των σχολείων που κλείνουν, ανέφερε πως η απόφαση θα έπρεπε να ήταν καθολική.
 
«Προσωπικά πιστεύω ότι το προληπτικό αυτό μέτρο θα έπρεπε να ισχύσει για όλα τα σχολεία της Κύπρου, γιατί εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που κατοικούν Λευκωσία, εργάζονται σε άλλες Επαρχίες. Επίσης ασθενείς και συγγενείς τους επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την τελευταία βδομάδα από όλη την Κύπρο και όχι μόνον από Λευκωσία. Αφού λήφθηκε η σχετική απόφαση έπρεπε να ήταν καθολική».
 


Ικανοποιημένοι οι γονείς
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή τους, οι οργανωμένοι γονείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση να κλείσουν μόνο τα σχολεία της πρωτεύουσας.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ενώ αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις/δράσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποια σχολεία μένουν ανοιχτά-Κλειστά και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

«Επικροτούμε τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το κλείσιμο των σχολείων στη Λευκωσία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Ίσως όμως θα έπρεπε προληπτικά να κλείσουν όλα τα σχολεία στην Κύπρο, λόγω των μετακινήσεων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών ανάμεσα στις επαρχίες. Θερμή παράκληση προς τα άτομα που έχουν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας για να παραμείνουν υπό περιορισμό στο σπίτι τους, να λάβουν τις απαραίτητες  πληροφορίες από το Αρμόδιο Υπουργείο για το τι πρέπει να πράξουν για τα παιδιά τους όσον αφορά την παρουσία τους στις σχολικές μονάδες μετά τη λήξη του προληπτικού μέτρου για το κλείσιμο των σχολείων».

«Ανεπαρκές το μέτρο»
Το μέτρο του κλεισίματος σχολείων μόνο στην επαρχία Λευκωσίας ως προληπτικό μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είναι ανεπαρκές, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων.
 
Σημειώνει ότι υπάρχουν νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο, στα οποία φοιτούν πέραν των 75 μαθητών, ενώ αυτά επισκέπτονται σημαντικός αριθμός γονέων και προσωπικού.
 
«Καθώς η πιθανή παρουσία συμπτωματικών φορέων του ιού μεταξύ των μαθητών και επισκεπτών στα νηπιαγωγεία αυτά είναι δυνατό να καταστήσει την εξάπλωση του ιού ευκολότερη θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να κλείσουν τα νηπιαγωγεία παγκύπρια ώστε να διακοπεί η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού. Σκοπός μας δεν είναι να προκληθεί πανικός αλλά να προλάβουμε ή να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στα παιδιά μας», καταλήγει.
 

Δειτε Επισης

Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ