Παρατείνουν το κλείσιμο οδοφραγμάτων και επαναξιολογούν τα δεδομένα

Με τον κορωνοϊό στην ατζέντα πραγματοποιείται η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 10:00 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς και για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα σημεία εισόδου και εξόδου στη Δημοκρατία και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων.
 
Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί σε κάποια των οδοφραγμάτων για να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος και μόνο», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι θα υπάρξει παράταση του μέτρου. Απάντησε, δε, στις επικρίσεις, λέγοντας πως η απόφαση εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει Ακιντζί ο ΠτΔ-Δεν δέχομαι παράπονα για θέματα του κυρίαρχου κράτους
 
Παραμένει, ώστοσο, άγνωστο προς το παρόν πότε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει χρονική έκταση μέχρι το Σάββατο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμμόχωστος, κορωνοϊός και μεταναστευτικό στο μενού του Εθνικού Συμβουλίου
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, δύο είναι τα σενάρια. Το πρώτο είναι η Κυβέρνηση να λάβει απόφαση για διήμερη παράταση του κλεισίματος, ώστε τα τέσσερα οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα και να λάβει τελική απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την προγραμματισμένη συνεδρία του. Το δεύτερο είναι η Κυβέρνηση να λάβει τελική απόφαση σήμερα, μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρμόδιους Υπουργούς, για την επταήμερη παράταση του κλεισίματος των οδοφραγμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε άτομα σε καραντίνα, 40 σε αυτοπεριορισμό-Ελέγχθηκαν πάνω από 1000
 
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου αναχωρεί σήμερα για Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μελετηθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης κατά του κορωνοϊού, τα οποία λαμβάνουν τα κράτη-μέλη.
 
Σαράντα άτομα σε αυτοπεριορισμό
Υπενθυμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό συνολικά 40 άτομα, εκ των οποίων ένα σε καραντίνα. Πρόκειται για τον 28χρονο Ινδό, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο μετά από ταξίδι του στη Βόρεια Ιταλία, όπου είχε επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Παράλληλα, σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του βρίσκεται και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τα δύο παιδιά του. Ο υπουργός Ενέργειας επέστρεψε κι αυτός από τη Βόρεια Ιταλία, την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Λακκοτρύπης και τα παιδιά του τέθηκαν αυτοβούλως σε καραντίνα στο σπίτι τους, ακολουθώντας τα μέτρα που προνοούν τα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε καραντίνα ο Λακκοτρύπης λόγω κορωνοϊού-Σε αυτοπεριορισμό και τα παιδιά του
 
Τελειώνει η περίοδος απομόνωσης της αεροσυνοδού
Στο μεταξύ η αεροσυνοδός, η οποία υποβλήθηκε σε εξετάσεις και βρέθηκε αρνητική, αναμένεται να επιστρέψει στην Ιταλία, αφού τελειώνει η περίοδος απομόνωσής της.

Η γυναίκα, που ήρθε στην Κύπρο από την Ιταλία, είχε έρθει σε επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, για μία εβδομάδα βρισκόταν στις ειδικά διαμορφωμένες κλίνες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στην απομόνωση. Τις τελευταίες επτά ημέρες βρισκόταν σε απομόνωση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΟΚ, στις Πλάτρες, που έχουν επιλεχθεί ως χώροι απομόνωσης για τα ασυμπτωματικά άτομα, τα οποία δεν έχουν χώρο στην Κύπρο για να μείνουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό περιορισμό για άλλες επτά ημέρες η αεροσυνοδός στις Πλάτρες-Στο σπίτι τους οι άλλες τρεις
 
Παραπονιέται παντού ο Ακιντζί
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχε χθες συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία κάλεσε ο ίδιος για να συζητήσουν το θέμα του κλεισίματος των οδοφραγμάτων, ενώ αναμένεται να αποστείλει και επιστολή στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι υποστηρίζει ο Ακιντζί ότι του είπε ο Πρόεδρος για οδοφράγματα και μεταναστευτικό
 
Η συνάντησή τους έγινε κεκλεισμένων των θυρών και σε ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί είπε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι θα έχει επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού σε καμιά από τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για μια τέτοια απόφαση και το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δύο κοινότητες, υποστήριξε. Της είπε, επίσης, ότι από τη χθεσινή του συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατάλαβε ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα και της υπενθύμισε ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία, που συνεδρίασε τρεις φορές για τον κορωνϊό, κατέληξε στο ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν τα οδοφράγματα.
 
Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν κατηγορηματικός έναντι του Ακιντζί, αντιστρέφοντας τα πυρά και αποδίδοντας στην στάση του προεκλογικές σκοπιμότητες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... τραβάει ο Ακιντζί-Στέλνει επιστολή στον Γκουτέρες για τα οδοφράγματα

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου