Πέντε άτομα σε καραντίνα, 40 σε αυτοπεριορισμό-Ελέγχθηκαν πάνω από 1000

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές στην Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να έχουν ελέγξει μέχρι σήμερα πέραν των 1000 ατόμων.
 
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάσκεψη τύπου της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 1363 άτομα, εκ των οποίων 400 άτομα έλαβαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αυτή τη στιγμή, σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται συνολικά 40 άτομα, αφού για τα άλλα άτομα έχουν περάσει οι δεκατέσσερις ημέρες που απαιτούνται. Παράλληλα, πέντε άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
 
Έχει επίσης καταρτιστεί σχέδιο δράσης το οποίο έχει δοκιμαστεί με τη νοσηλεία οκτώ ύποπτων περιστατικών στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και στο Μακάρειο, τα οποία ήταν αρνητικά.
 
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 49 εργαστηριακές εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
 
Σε καραντίνα ο υπουργός Ενέργειας
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, σημειώνοντας πως ο κ. Λακκοτρύπης επέστρεψε την περασμένη Παρασκευή από τη Βόρεια Ιταλία και βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, όπως προϋποθέτουν τα πρωτόκολλα. 
 
Παράλληλα, σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται και τα δύο παιδιά του Γιώργου Λακκοτρύπη. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε καραντίνα ο Λακκοτρύπης λόγω κορωνοϊού-Σε αυτοπεριορισμό και τα παιδιά του

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα στα οδοφράγματα
Ερωτηθείς για την αναστολή λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων ο υπουργός παρέπεμψε στη διϋπουργική επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στα οδοφράγματα όπως και στα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι οι ενδεδειγμένοι.
 
Τόνισε ακόμη πως το κοινό πρέπει να καλεί το 1420 μόνο αν έχει συμπτώματα και όχι για ερωτήσεις και πληροφορίες γιατί αυτές είναι αναρτημένες στο ΓΤΠ και στη σελίδα του Υπουργείου. Είπε πως η κοινωνική ευθύνη είναι σημαντική και ότι δέχτηκε και ο ίδιος τηλεφωνήματα και καταγγελίες ότι κόσμος αρνήθηκε να αυτοπεριοριστεί και εκεί και όπου έπρεπε, προέβησαν οι αρχές σε αυστηρές συστάσεις.
 
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ποσοστού επικινδυνότητας ενώ τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απαγόρευση της εισόδου προερχομένων από τις πέντε χώρες υψηλού κινδύνου  που είναι η Βόρεια Ιταλίας, (οι περιοχές που βρίσκονται βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), η Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
 
Αναφερόμενος στους μαθητές που επέστρεψαν από την Ιταλία, σημείωσε πως υπήρξαν πληροφορίες για μη αυτοπεριορισμό τους, παρά τα μέτρα και τις οδηγίες που έλαβαν. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη πρόληψης, κυρίως από τα άτομα που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.
 
"Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω την έκκλησή μας προς τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ιδιαίτερα όμως καλώ τους πολίτες που επιστρέφουν στην Κύπρο από χώρες όπου εμφανίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όπως ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών. Ο αυστηρός περιορισμός και η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και ελέγχου είναι σημαντικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθούν", ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.
 
Ο χειρότερος σύμβουλος ο πανικός 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε, επίσης, πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η υπερβολή και ακόμη χειρότερα, ο πανικός, είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
 
"Όπως θα έχετε προσέξει, το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά, φροντίζουμε να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ανά πάσα στιγμή ώστε να παρέχουμε υπεύθυνη πληροφόρηση. Θέλω να ευχαριστήσω τους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης γιατί, πλην ελάχιστον εξαιρέσεων, η εικόνα που μεταδίδουν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".
Ειδικοί έλυσαν απορίες 
Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, Μοριακός Ιολόγος από το  Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως οι μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο ιός εμφανίστηκε σε νυχτερίδες και με ενδιάμεσο ζώο μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, δημιουργώντας παθογένεια.

Ο μέσος όρος επιδείνωσης είναι 3-4 μέρες και στην έκτη μέρα φαίνεται ότι ο ασθενής που αποθεραπεύτηκε δεν είναι επιρρεπής αφού τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ανιχνεύσιμα. Τόνισε όμως ότι μελέτες έδειξαν πως σε ποσοστό αυτών που αποθεραπεύτηκαν και ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη διατηρήθηκε σε κάποια κύτταρα ακόμη και μετά την αποφυγή συμπτωμάτων.
 
Ο δρ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι αν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή, σε 2-5 μέρες θα εμφανίσει συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 μέρες μετά την επαφή. Τα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός και πονόλαιμος και σπανίως και πεπτικές διαταραχές.
 
Η δρ Ειρήνη Χριστάκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως η συμπτωματολογία είναι ήπια συνήθως και μόνο 15% αυτών που ασθενούν, θα αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ μόνο το 5% αναπτύσσει πιο βαριά συμπτώματα που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο κίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά με χρόνια προβλήματα/ευάλωτες ομάδες είναι πιο σοβαρός. Η θνησιμότητα είναι, σύμφωνα με την Δρ. Χριστάκη, στο 2%.

Ανέφερε επίσης ότι η ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αφορά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με την γρίπη, στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντιικά φάρμακα ούτε και εμβόλιο.
 
Η δρ. Ζωή-Δωροθέα  Πανά, Παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ανέφερε πως στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται η διακοπή της αλυσίδας διασποράς-μετάδοσης του ιού και για αυτό επιβάλλονται μέτρα αυτοπροστασίας για τη δημόσια υγεία και αυτοπεριορισμός.

Εξήγησε πως κάθε ιός μολύνει 2-3 άτομα και γι αυτό σκοπός είναι η μείωση όσο το δυνατό της διασποράς της μόλυνσης. Ανέφερε πως με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και ύποπτων και ειδικά αυτών που αφορούν άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες υψηλού κινδύνου.
 
Εξήγησε ότι η έγκαιρη ανίχνευση προϋποθέτει και προετοιμασία υποδομών, επάρκεια υλικών, διαχείριση και εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με την δρ. Πανά, επιβάλλεται και η θωράκιση των πυλών εισόδου για να εμποδιστεί η διασυνοριακή διασπορά. Οπως είπε η δρ. Πανά είναι ασαφές ακόμη αν ο ιός μεταδίδεται αερογενώς ούτε και υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφή στοιχεία ότι τα θερμά κλίματα δεν ευνοούν τη μετάδοση.
 
Στα μέτρα πρόληψης στην κοινότητα η δρ. Πανά είπε πως περιλαμβάνεται η τακτική υγιεινή των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι ή καθαρισμό με διαλύματα με αλκοόλ, και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε. Εάν είμαστε σε περιβάλλον με άτομο συμπτωματικό πρέπει να τηρούμε απόσταση ενός μέτρου. Για τις απλές μάσκες ανέφερε ότι ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από συμπτωματικά άτομα και όχι από ασυμπτωματικά.

Σε χώρους ενδονοσοκομειακούς τα μέτρα είναι πιο αυστηρά και ειδικά εάν επιβεβαιώνονται κρούσματα επιβάλλεται η χρήση ειδικών μασκών και εξοπλισμού ένδυσης, γαντιών , ειδικών γυαλιών και αναπνευστικών συσκευών.
 
Κάλεσε τον κόσμο που προτίθεται να ταξιδέψει , να ενημερώνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕCDC ( European Centre for Disease Prevention and Control) για τις χώρες στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα και θάνατοι. Εξήγησε ότι εκεί οι χώρες είναι αναρτημένες ανά επικινδυνότητα ( level 1, level 2 , level 3) και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τη δρ Πανά, ο τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και άρα τα συμπτωματικά άτομα πρέπει να φέρουν μάσκες, ενώ κάλεσε όλους να κάνουν τον λεγόμενο έλεγχο πηγής της νόσου.

Σε ερώτηση πότε δικαιολογείται η απαγόρευση ταξιδίων σε χώρες υψηλού κινδύνου, η δρ. Πανά ανέφερε ότι καθημερινά ο ΠΟΥ και το ECDC προβαίνουν σε αναθεωρήσεις  χωρών και οδηγίες για τα ταξίδια και αν κάποιες χώρες είναι στο επίπεδο 3 τότε καλό είναι , αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες να μην γίνονται.

Για την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων η δρ Πανά εξήγησε ότι αυτό ταλανίζει και την ίδια την επιστημονική κοινότητα, και ανέφερε ενδεικτικά ότι τον ερχόμενο μήνα είναι προγραμματισμένο το παγκόσμιο συνέδριο λοιμωξιολογίας με έως και 15,000 συμμετέχοντες και τίθεται και αυτό το ερώτημα, κατά πόσο πρέπει να απαγορευτεί η συγκέντρωση. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι και ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι στα μέτρα αυτοπροστασίας μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ