Από το λοιμοκαθαρτήριο στη Δεκέλεια στο κέντρο ίασης για τον κορωνοϊό (pics)

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, όσον αφορά στα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, για τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά τέσσερα οδοφράγματα σε Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ έχουν επιλεγεί και οι χώροι όπου θα πηγαίνουν τα ασυμπτωματικά άτομα.
 
Οι χώροι αυτοί είναι στο Τρόοδος και στις Πλάτρες και πρόκειται για τις κυβερνητικές και προεδρικές κατοικίες, καθώς και για τα καταλύματα της ΔΕΟΚ. Στους χώρους αυτούς θα φιλοξενούνται για δεκατέσσερις ημέρες τα ασυμπτωματικά άτομα, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, τα άτομα παρουσιάσουν συμπτώματα, τότε θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο που θα αποτελεί κέντρο αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοια πρόκληση. Μπορεί αυτή τη φορά η Κυβέρνηση να το κάνει καθαρά για προληπτικούς λόγους, αφού δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί, ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να δημιουργηθούν χώροι, όπου φιλοξενήθηκαν άτομα που ήταν φορείς μεταδοτικών ασθενειών.
 
Από το λοιμοκαθαρτήριο της Δεκέλειας μέχρι το Λεπροκομείο Λάρνακας, ο REPORTER σας παρουσιάζει όλα τα κέντρα που δημιουργήθηκαν τους περασμένους αιώνες, για τους κατοίκους που νοσούσαν από μεταδιδόμενες ασθένειες.
 
Το λοιμοκαθαρτήριο της Δεκέλειας
Το πρώτο νοσοκομείο που κτίστηκε με σκοπό να φιλοξενεί ασθενείς με σοβαρή ασθένεια, χρονολογείται από το 1835. Το λοιμοκαθαρτήριο κτίστηκε στη Δεκέλεια, από ιδιωτικές εισφορές, κυρίως, αφού οι τουρκικές αρχές δεν βοήθησαν πολύ στην ίδρυσή του. Σύμφωνα με τον τότε Γάλλο πρόξενο Ρεμπώ, οι Οθωμανοί είχαν οικονομικά οφέλη επί της κληρονομιάς νεκρών προσώπων.
 
Στο λοιμοκαθαρτήριο της Σκάλας κατέληγαν όσοι νοσούσαν από διάφορες επιδημικές ασθένειες. Το 1922, οι Βρετανικές Αρχές έστελναν στο λοιμοκαθαρτήριο όσους πρόσφυγες έφταναν από τη Μικρά Ασία.
 
Τα Λεπροκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας
Το πρώτο Λεπροκομείο της Κύπρου λειτούργησε γύρω στο 1800. Βρισκόταν λίγο έξω από τα τείχη της Λευκωσίας, σε μια δασώδη περιοχή που εκτεινόταν από την Αγλαντζιά, μέχρι τις σπηλιές της Αγίας Παρασκευής. Αποτελούσε δωρεά του δραγομάνου Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου.  
 
Για πολλές δεκαετίες οι λεπροί ήταν απομονωμένοι στο δάσος τους ζώντας σε άθλιες συνθήκες σε πρόχειρες καλύβες και στις σπηλιές της γύρω περιοχής πραγματικά σωματικά ράκη που τους απαγορευόταν η είσοδος στην Λευκωσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Η τελευταία λεπρή που ζει μέχρι σήμερα στη «Σπιναλόγκα» της Κύπρου
 
Όταν η Κύπρος πέρασε από τους Οθωμανούς στους Βρετανούς, άρχισε η αναδιοργάνωση της διοίκησης του Λεπροκομείου. Μετακινήθηκε από τη Λευκωσία, στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στον Άγιο Χαράλαμπο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και πριν λίγα χρόνια.
 
Το Λεπροκομείο μετονομάστηκε σε «Στέγη Άγιος Χαράλαμπος» και στις εγκαταστάσεις του υπήρχε νοσοκομείο με θάλαμο γυναικών και ανδρών, λέσχη ψυχαγωγίας, γραφεία προσωπικού, παντοπωλείο και οδοντιατρείο. Επίσης, υπήρχαν και δωμάτια διανυκτέρευσης. Ο αριθμός των λεπρών την εποχή εκείνη κυμαινόταν μεταξύ 70 έως 125. Αργότερα τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του πρώτου Λεπροκομείο έφτασε μέχρι τους 215.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To Λεπροκομείο «Στέγη Άγιος Χαράλαμπος» 1800-2010
Τα Σανατόρια Φυματίωσης Λευκωσίας και Κυπερούντας
Στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1925, ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο Σανατόριο για περίθαλψη των φυματικών, στη Λευκωσία. Το Σανατόριο βρισκόταν στα περίχωρα της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο δάσος της Αθαλάσσας. Το Σανατόριο αποτελούταν από τέσσερα ξεχωριστά συμπλέγματα.
 
Το 1940 άρχισε να λειτουργεί και το Σανατόριο της Κυπερούντας, το οποίο περιείχε 100 κλίνες και ήταν πλέον το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο στην Κύπρο, αφού το Σανατόριο στην Λευκωσία είχε μόνο 50 κλίνες.
 
Το χωριό επιλέχθηκε αφού το κλίμα κρίθηκε ιδανικό για την ανάρρωση των φυματικών, λόγω της μειωμένης υγρασίας, της έντονης ηλιοφάνειας και της προστασίας ανέμους. Το Σανατόριο, από το 1974, έχει μετατραπεί στο σημερινό περιφερειακό Νοσοκομείο Κυπερούντας.

 

Φωτογραφίες για το Σανατόριο από το omnia.ie, Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες