Τρίτη 31 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός

  25/02/2020 11:08
Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός

Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός

  25/02/2020 11:08
Βόρειος Ιταλία, Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν προστίθενται από σήμερα στις χώρες υψηλού κινδύνου και οι επιβάτες που φτάνουν από εκείνες τις περιοχές, θα τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με εκείνους που φτάνουν από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε πως υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία στην Κύπρο ο κορωνοϊός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούσματα κορωνοϊού σε τρία γειτονικά κράτη-Αξιολογούνται τα πρωτόκολλα
 
Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, κατά την οποία αξιολογήθηκε η μέχρι στιγμής κατάσταση όσον αφορά στον κορωνοϊό και τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι «από σήμερα εντάσσονται στις χώρες υψηλού κινδύνου και η Βόρειος Ιταλία, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν, όπου έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών. Στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, θα υπόκεινται στον ίδιο έλεγχο όπως γινόταν μέχρι σήμερα για επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Δηλαδή θα ερωτώνται βάσει του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου και αναλόγως των απαντήσεων, θα ενεργοποιούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Επιπλέον, έχει αποφασιστεί όπως, σε συνεννόηση με τις αεροπορικές σε όλα τα αεροπλάνα που φτάνουν στην Κύπρο η ανακοίνωση που ήδη γίνεται εδώ και κάποιες μέρες, εντατικοποιηθεί, όπως, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές στα αεροδρόμια».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται «συνεχώς σε επιφυλακή και εγρήγορση και έχω ζητήσει και μου έχει παρουσιαστεί και το πλάνο σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία, πώς αντιμετωπίζεται στην Κύπρο, ποιο θα είναι το νοσοκομείο αναφοράς και πώς θα χειριστούμε, εάν και εφόσον εξελιχθεί σε πανδημία, τα δεκάδες περιστατικά».
 
«Θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με την εξέλιξη του ιού αυτού, είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, από την πρώτη μέρα έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα όπως αυτά διαμορφώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)», υπογράμμισε. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα αλλαγή στα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC, διευκρίνισε, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε όπως προχωρήσει και εντάξει τις χώρες αυτές στις χώρες υψηλού κινδύνου, ενέργεια που έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόνο έξι κράτη της ΕΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάγωσε ο χρόνος στο Μιλάνο λόγω κορωνοϊού-Άδειοι δρόμοι, πρωτόγνωρες εικόνες
 
Στη συνέχεια, κληθείς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο του Υπουργείου σε περίπτωση που ο ΠΟΥ κηρύξει πανδημία, ο Υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία. «Δυστυχώς, με τη διαρροή πληροφοριών υπάρχουν, και λόγω άγνοιας του κόσμου, αντιδράσεις, όπως βλέπετε ακόμα και με τους χώρους που έχουμε εξεύρει για να φιλοξενήσουμε άτομα ασυμπτωματικά. Ασυμπτωματικά σημαίνει δεν έχουν δείξει συμπτώματα, απλά είχαν έρθει σε επαφή και βάσει των οδηγιών του ΠΟΥ πρέπει να μπαίνουν σε απομόνωση για 14 μέρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις μας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, βλέπετε κι εσείς τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις διάφορες κοινότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.
 
Ο κ. Ιωάννου, ακολούθως, ενημέρωσε ότι έχουν εξευρεθεί δύο χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως απομόνωση για τα ασυμπτωματικά άτομα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση αυτών των σημείων, εν αναμονή της έγκρισής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Όσον αφορά στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, το μόνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι υπάρχει σχέδιο, σήμερα θα ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα πλην των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση, ούτως ώστε εάν και εφόσον στο μακρινό σενάριο που χρειαστεί, να υπάρχει ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
 
Αναφερόμενος σε χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι όλες οι χώρες πρέπει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πανδημίας, η Κύπρος προετοιμάζεται και έχει πλάνο εδώ και τρεις εβδομάδες.
 
Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστούν τα μέλη ομάδας μαθητών και συνοδών τους που φτάνουν αύριο από την Ιταλία, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι και αυτά τα άτομα θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που τυγχάνουν χειρισμού όσοι προέρχονται από Ιταλία. Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για τους 12 μαθητές, έρχονται δύο πτήσεις εβδομαδιαίως από την Ιταλία, επιπλέον επιβάτες που έρχονται μέσω άλλων χωρών. «Όσοι ταξιδέψαν θα ερωτούνται, όπως ερωτούνται και οι επιβάτες που προέρχονται από Κίνα εάν έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες στις περιοχές αυτές. Από τις απευθείας πτήσεις θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες, οι υπόλοιποι θα ερωτούνται και όσοι ταξίδεψαν τις τελευταίες 14 μέρες, θα πρέπει να περνούν από έλεγχο στο αεροδρόμιο και αναλόγως των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο, θα ενεργοποιείται το πρωτόκολλο», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση εάν οι χώροι που έχουν εξευρεθεί για να χρησιμοποιηθούν για περιορισμό είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι μαθητές θα μεταφερθούν σε κάποιο από αυτούς τους χώρους ή αν θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα -και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα- θα αντιμετωπιστούν όπως όλοι οι άλλοι επιβάτες. Θα τους ζητηθεί όπως αυτό-περιοριστούν και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα, θα τους δοθούν και γραπτές οδηγίες για άμεση επικοινωνία με ιατρικούς λειτουργούς. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Κύπρο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλπάζει ο κορωνοϊός στο Ιράν-Στους 16 οι νεκροί, πλησιάζουν τα 100 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
 

Κληθείς να πει εάν υπάρχει ενημέρωση για ελλείψεις σε μάσκες και αναλώσιμα από τα φαρμακεία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, αναφερόμενος σε «παγκόσμια έλλειψη λόγω της ζήτησης που υπήρχε στην Κίνα τον τελευταίο έναν μήνα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εισήγηση που ο ίδιος κατέθεσε ενώπιον των ομολόγων του της ΕΕ στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, «όπως γίνει μια προσπάθεια για από κοινού προμήθεια των αναλωσίμων και αντιϊκών φαρμάκων και έχει ήδη ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός στην ΕΕ και έχουμε διαβιβάσει την προηγούμενη εβδομάδα τις ανάγκες μας για αναλώσιμα, καθώς και αντιϊκά φάρμακα, και αναμένουμε από τους μηχανισμούς της ΕΕ όπως μας προμηθεύσουν».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα μέτρα που λαμβάνονται στα οδοφράγματα, σημείωσε ότι και σε αυτά τα σημεία θα γίνεται ο έλεγχος για τις χώρες υψηλού κινδύνου όπως γίνεται και στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στη διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με στόχο να παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω ενέργειες με τη συμβολή και των υπόλοιπων Υπουργείων να προχωρήσουμε σε εφαρμογή τους. 

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε και ανακοίνωση, αναφορικά με την επέκταση των ελέγχων, καλώντας όσους ταξίδεψαν σε αυτές τις χώρες να επικοινωνούν με τους αρμοδίους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα.
 
Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην κοινότητα και σε χώρες εκτός Κίνας και παρόλο που οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν έχουν προς το παρόν αλλάξει, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας επεκτείνουν τους ελέγχους τους και σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες στις πιο κάτω χώρες:
 
-              Ιταλία: Περιοχές Λομβαρδίας και Βένετο
-              Δημοκρατία της Κορέας
-              Ιράν
-              Ιαπωνία
 
«Παράλληλα, συμβουλεύονται τα άτομα που ταξίδεψαν προς Κύπρο από τις πιο πάνω περιοχές, να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτό-εξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον 24ωρο δωρεάν αριθμό 1420», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας