Ο «ιός στις δύο κοινότητες» και η αναζήτηση της χρυσής τομής για τον κορωνοϊό

Την ώρα που η συζήτηση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων έχει πάρει φωτιά, με φόντο την απαράδεκτη ενέργεια πολιτών να ρίξουν τα κιγκλιδώματα της οδού Λήδρας και την καταδικαστέα επίθεση εναντίον μέλους της Εθνικής φρουράς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζουν να βρίσκονται στο ακουστικό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη άφιξη του κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν και άλλα άτομα για τα επεισόδια-Επιφυλάσσει τα δικαιώματά του ο 55χρονος
 
Τα μέτρα στα τρία οδοφράγματα (Λήδρα Πάλας, Αγίου Δομετίου και Πύργου), που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και παρέμειναν ανοικτά, αυξήθηκαν προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τις κατοχικές Αρχές. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, από τον οποίο ζήτησε τη μείωση των ελέγχων υποστηρίζοντας πως, «ο ιός εμφυτεύεται στις δύο κοινότητες και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό». Ο κατοχικός  ηγέτης λίγο μετά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως σταματούν άμεσα οι έλεγχοι ταυτοτήτων όσων επιστρέφουν στα κατεχόμενα, μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.
 
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον REPORTER πως το μέτρο χαλάρωσης των θεωρήσεων, αφορά μόνο στους Τουρκοκύπριους που επιστρέφουν στα κατεχόμενα. Σ’ ότι αφορά στα άτομα που εισέρχονται στο έδαφος της κυπριακής Δημοκρατίας οι έλεγχοι θα συνεχίσουν κανονικά. «Εάν δημιουργούνται μεγάλες ουρές, θα επισπεύδεται η διαδικασία για άτομα που δεν ταξίδευσαν σε χώρες υψηλού κινδύνου και δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα από αυτές τις χώρες», ανέφερε σημειώνοντας πως η πλευρά μας προέβη στις ενέργειες αυτές, για να διευκολύνει τη διαδικασία.
 
Χθες, πάντως η κίνηση στα τρία οδοφράγματα δεν ήταν τόσο αυξημένη, όσο την Παρασκευή και το Σάββατο. Όπου δημιουργηθούν ουρές, ωστόσο, έχουν γίνει διευθετήσεις από το Υπουργείο Υγείας  έτσι ώστε να επιστρατεύεται επιπρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό.
 
 «Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από μέρους της Κυβέρνησης να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη διέλευση από τα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο μόνος λόγος  για τον οποίον λήφθηκαν αυτά τα προληπτικά μέτρα αφορά το πρόβλημα με τον κορωνοϊό», επανέλαβε όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος.
 
Η Κυβέρνηση, πάντως, μοιάζει να ψάχνει τη χρυσή τομή για να κάμψει κάποιες εκ των αντιδράσεων. Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα ληφθεί απόφαση για την ανανέωση ή όχι του μέτρου προσωρινού κλεισίματος κάποιων οδοφραγμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς ελέγχους ταυτοτήτων όσοι επιστρέφουν στα κατεχόμενα
 
Αρνητικό ακόμη ένα ύποπτο περιστατικό
Κι ενώ ο ιός του φόβου, όπως ονομάστηκε, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες οι ιατρικές υπηρεσίες, συνεχίζουν τις ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να είναι έτοιμες για τα πρώτα κρούσματα.
 
Ανακούφιση προκάλεσαν τα αποτελέσματα στις εξετάσεις 36χρονου, ο οποίος είχε ταξιδεύσει πρόσφατα στην Ιταλία και ήταν ευτυχώς αρνητικά. Θα γίνουν εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ακόμα ένα άνδρα, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία επειδή ταξίδευσε σε χώρα υψηλού κινδύνου. Ο άνδρας αυτός δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα.
 
Υπό περιορισμό στα σπίτια τους παραμένουν, εν τω μεταξύ, τρεις γυναίκες, που βρίσκονταν σε δύο συνέδρια στο Μιλάνο και ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μέχρι στιγμής δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα. Στα αναπαυτήρια της ΔΕΟΚ εξάλλου, θα βρίσκεται μέχρι την Πέμπτη, αεροσυνοδός από το Ισραήλ τα δύο πρώτα τεστ της οποίας ήταν αρνητικά.
 
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας αξιολογείται από την Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Εάν παραστεί ανάγκη θα συνέλθει ξανά η διυπουργική Επιτροπή, ενώ εάν χρειαστούν επιπρόσθετα  μέτρα, θα συνεδριάσει εκτάκτως και το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα