Βάζουν τα θεμέλια ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ-Πρόσω ολοταχώς για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ

Σε θετικό κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και την επταμελή επιτροπή του ΠΑΣΙΝ, αναφορικά με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ.
 
Πέραν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη τις προηγούμενες ημέρες, η χθεσινή ανακοίνωση, από πλευράς του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρότασή του για τη συμπερίληψη πρόνοιας στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους €70 εκ. για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα για τα έτη 2021 και 2022, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ένταξη, καθώς ήταν ένα από τα κυριότερα αιτήματα των μελών του ΠΑΣΙΝ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης.
 
Με αυτή την κίνηση, η Κυβέρνηση ουσιαστικά ικανοποίησε μία βασική αξίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αφού τους προσέφερε την ασφαλιστική δικλίδα που ζητούσαν για τη βιωσιμότητά τους, καθώς διασφαλίζεται ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης θα τηρηθούν.
 
Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε, βεβαίως, ότι η πρόνοια θα ενεργοποιηθεί «αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι προκύπτουν τυχόν ελλείμματα ή ότι δεν τηρούνται οι οικονομικές παράμετροι του Μνημονίου» αλλά η εγγύηση που ζητούσαν τα νοσηλευτήρια αποτελεί, πλέον, γεγονός.  
 
Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι, είναι να γίνουν, από πλευράς ΠΑΣΙΝ, κάποιες επεξηγηματικές ερωτήσεις επί των απαντήσεων που δόθηκαν από τον ΟΑΥ. Οι ερωτήσεις αυτές, όπως πληροφορείται ο REPORTER, προέρχονται από το σύνολο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι στην Κεντρική Επιτροπή της ΠΑΣΙΝ.
 
Επί τάπητος αναμένεται, επίσης, να βρεθούν διαδικαστικά καθώς και ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι ο κατάλογος αναλωσίμων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω και διάφορες διαδικασίες που αφορούν τα νοσηλευτήρια στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ.
 
Με δεδομένο ότι πλέον οι δύο πλευρές συμφωνούν στα βασικά, αναμένεται πως πολλά από αυτά τα εκκρεμούντα ζητήματα θα επιλυθούν άμεσα ή το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι πλησιάζει η πρώτη Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ.
 
Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα και ικανοποιήθηκε και η απαίτηση των εγγυήσεων, το ενδιαφέρον των νοσηλευτηρίων για ένταξη αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Χθες το Mediterranean Hospital ανακοίνωσε και δημόσια την πρόθεσή του για να ξεκινήσει διαδικασίες για ένταξη, ενώ κι άλλα νοσηλευτήρια βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίσημη επαφή με τον ΟΑΥ.  
 
Με αυτά τα δεδομένα, η αισιοδοξία είναι, πλέον, διάχυτη, καθώς οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο, ώστε να ολοκληρωθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να γίνει όσο το δυνατό ομαλότερα η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπογράφει και μπαίνει στη β' φάση του ΓεΣΥ το Mediterranean

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ