Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ

Διάπλατα τον δρόμο για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, και συγκεκριμένα στη δεύτερη φάση του, που τίθεται σε εφαρμογή την πρώτη Ιουνίου, άνοιξε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Το Υπουργικό ικανοποίησε ένα από τα βασικά και ίσως το βασικότερο αίτημα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, που ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, μέσω της παροχής εγγυήσεων.  
 
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για τη συμπερίληψη πρόνοιας στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους €70 εκ. για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα για τα έτη 2021 και 2022.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι, αφενός, να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα συνυπογράψουν ο Υπουργός Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΠΑΣΙΝ -και κατ’ επέκταση των συμβολαίων που θα υπογραφούν με έκαστο νοσηλευτήριο που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ- θα τηρηθούν και, αφετέρου, να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΑΣΙΝ για το θέμα της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Τονίζεται ότι η εν λόγω πρόνοια θα ενεργοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι προκύπτουν τυχόν ελλείματα ή ότι δεν τηρούνται οι οικονομικές παράμετροι του Μνημονίου. Για σκοπούς ελέγχου, η χορηγία θα παραχωρείται στον ΟΑΥ ανά τριμηνία κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης του ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρξει ανάγκη.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Ιωάννου, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον σφαιρικό προϋπολογισμό, «αλλά επειδή υπάρχουν οι ανησυχίες εκ μέρους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προς καθησυχασμών τους, έχουμε προβεί σε αυτή την ενέργεια».
 
Τόνισε ότι «ποσό αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων στην ενδονοσοκομειακή εάν και εφόσον προκύψουν. Εάν δεν προκύψουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί το ποσό».
 
Κληθείς να πει πώς θα διανεμηθεί αυτό το ποσό στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εάν και εφόσον χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διανεμηθούν σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε, δε, πως «το Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει κάποιο τρόπο αποζημίωσης για τις ιατρικές πράξεις. Εάν στις αποζημιώσεις αυτές φανεί ότι θα χρειαστεί περισσότερα λεφτάς τον σφαιρικό Προϋπολογισμό, τότε θα υπάρχει αυτό το Άρθρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσει ο ΟΑΥ να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».
 
Αισιοδοξία για τις επαφές
Ερωτηθείς εάν επίκειται συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΣΙΝ είχε εγκρίνει τις πρόνοιες του Μνημονίου, υπό την αίρεση ότι θα δίνονταν κάποια μορφής εγγυήσεις.
 
«Θεωρώ -και είχαμε συνεννοηθεί και με την ηγεσία του ΠΑΣΙΝ- ότι με αυτή την απόφαση σήμερα, υπάρχει και η πολιτική βούληση να εγγυηθούμε τους οικονομικούς όρους που απορρέουν από το Μνημόνιο αυτό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αύριο υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για κάποια επιμέρους θέματα του Μνημονίου.
 
«Από εκεί και πέρα, πρέπει πλέον ο Οργανισμός να ξεκινήσει επαφές με έκαστο νοσηλευτήριο, διότι οι επαφές θα γίνουν με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, είναι χρονοβόρες, τα χρονικά πλαίσια πιέζουν, και υπάρχει και η πρόθεση στο Μνημόνιο ότι αυτοί οι όροι θα ισχύσουν για όσα νοσηλευτήρια θα συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
 
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήδη άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες από τον ΟΑΥ, «αρκετά νοσηλευτήρια έχουν προσεγγίσει τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν αυτή τη διαβούλευση, η οποία, λόγω του ότι είναι τεχνικά θέματα, θα πρέπει να κάνουν τη λεγόμενη κωδικοποίηση, κοκ, θα πάρει κάποιο διάστημα, ανάλογα σε ποιο βαθμό το κάθε νοσηλευτήριο είναι προχωρημένο στα δικά του δεδομένα. Άρα είναι σημαντικό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το κάθε νοσηλευτήριο αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου».
 
Διευκρινίσεις για το είδος των εγγυήεσων
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν άλλες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τα νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι ο όρος ήταν να δοθεί πολιτική δέσμευση, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από τη σημερινή απόφαση. «Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενες μου τοποθετήσεις, η εγγύηση εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους. Κατ’ εμένα, το πιο σημαντικό είναι η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ του ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου, που αυτό διασφαλίζει και την τήρηση των όρων. Όταν υπογραφούν τα συμβόλαια, αν ο Οργανισμός αθετήσει τους όρους, τότε τα νοσηλευτήρια μπορούν να κινηθούν νομικά», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
 
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης, λέγοντας ότι με τη σημερινή απόφαση αυτό επιτυγχάνεται πέραν πάσης αμφιβολίας.
 
Η διευκρίνιση του Υπουργού ότι δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, συνιστά και απάντηση σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΔΕΚ, ζητώντας από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:
•             Η οποιαδήποτε κρατική εγγύηση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και η οποιαδήποτε υποχρέωση από πλευράς κράτους να καλύψει ελλείματα, θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, γεγονός που απαγορεύεται από την ΕΕ;
•             Για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ερωτηθεί η ΕΕ;
•             Έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι μπορεί να υλοποιηθεί;
•             Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων έχει ερωτηθεί και έχει εκφράσει άποψη για την εν λόγω απόφαση;
•             Για πόσο χρονικό διάστημα θα παρέχεται η κρατική εγγύηση;
 
Σημειώνεται ότι το Mediterranean Hospital ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να υπογράψει συμβόλαιο με τον ΟΑΥ για ένταξή του στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπογράφει και μπαίνει στο ΓεΣΥ το Mediterranean Hospital
 
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας