Διεθνείς διαστάσεις για το μουσείο-Σφίγγουν τον κλοιό στον Αρχιεπίσκοπο

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μετά την απόφασή του, να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και να μετατρέψει το Αρχοντικό, σε εκκλησιαστικό μουσείο. Το θέμα, πλέον, άρχισε να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συλλογή υπογραφών σε παγκόσμια πλατφόρμα για να μπει φρένο στον Αρχιεπίσκοπο
 
Στις έντονες φωνές κομμάτων και πολιτών, που δημιούργησαν την ομάδα Σεβασμός στην οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και ξεκίνησαν ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας AVAAZ, ήρθε να προστεθεί και αυτή του Κυπριακού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων και Χώρων. Το ICOMOS εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, στην πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να μετατρέψει το Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από Εθνολογικό, σε Βυζαντινό μουσείο.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει καλές προθέσεις και ότι ίσως, να μην είχε και τις καλύτερες συμβουλές, από τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Η πρόθεσή μας είναι να τον πλησιάσουμε και να τον συμβουλεύσουμε, εφόσον μας το ζητήσει.  Βέβαια, και αυτό δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, εάν υποχρεωθούμε θα προβούμε σε καταγγελία στο διεθνές ICOMOS και αυτό θα κάνει τις ενέργειές του, προς την UNESCO ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους οργανισμούς, που μπορούν να επηρεάσουν το κράτος της Κύπρου», δήλωσε στον REPORTER Πρόεδρος κυπριακού τμήματος του ICOMOS Χρύσανθος Πισσαρίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αρχιεπισκόπου για μουσείο-«Δεν είμαστε άχρηστοι... Δεν θα τους περάσει»
 
Ο διεθνής οργανισμός ICOMOS, είναι μη κυβερνητικός, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην UNESCO, ακόμη και για τα κτήρια που θα κηρυχθούν ως παγκόσμια μνημεία. Στην Κύπρο, απαριθμεί δεκάδες μέλη, που είναι κυρίως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι κ.α, που επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση μέτρων προστασίας και διατήρησης των μνημείων και των χώρων της Κύπρου, η υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες Αρχές και η καταγγελία εάν δεν συμμορφωθούν.
Η μοναδική φορά, που το κυπριακό τμήμα του ICOMOS προέβη σε καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς, ήταν για τις καταστροφές μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα.
 
«Η αρχαιολογική αξία του αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι τεράστια. Ως κτιστό κομμάτι, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Κύπρο. Για να καταλάβετε το μπαλκονάκι μπροστά, είναι Οθωμανικού τύπου και στην ελεύθερη Λευκωσία, μπορεί να είναι και μοναδικό, το δείγμα αυτό. Ένα κτήριο, όμως, δεν είναι μόνο πλιθάρι, πέτρα, γυαλί και κεραμίδια. Είναι και η άϋλη πολιτιστική κληρονομιά. Και αυτό το κτήριο τα συνδυάζει όλα. Η ιστορία που γράφτηκε σε αυτό το κτήριο, είναι μοναδική. Αφορά ένα τεράστιο κομμάτι της Οθωμανικής περιόδου της Κύπρου. Μπαίνοντας σε αυτό το κτήριο, έχεις την αίσθηση ότι μεταφέρεσαι στην εποχή εκείνη. Δεν έχουμε ένσταση να μπουν εκκλησιαστικά αντικείμενα που αφορούν την εποχή εκείνη, αλλά η αλλοίωσή του σε Βυζαντινό μνημείο, είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μας βρίσκει αντίθετους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατοντάδες πολίτες οργανώνονται για να σταματήσουν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου
 
Ο οργανισμός εκφράζει και την κάθετη την αντίθεσή του στην πρόθεση για μετατροπή των δύο ιστορικών εκκλησιών της περιοχής, τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Ιωάννη, σε μουσεία. «Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που εδώ και αιώνες, εκκλησιάζονταν σε αυτές τις εκκλησίες δεν θα πρέπει να εκδιωχθούν και ούτε οι εκκλησίες από τη στιγμή που λειτουργούνται θα πρέπει να μετατρέπονται σε μουσεία. Έτσι αλλοτριώνεται η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, σε μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές ενορίες της εντός των τειχών Λευκωσίας. Σε άλλες χώρες μέρος ναών λειτουργούν ως μουσεία ωστόσο, τηρούνται οι ώρες που είναι οι λειτουργίες», σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης.
 
Ποιος ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος
Το Αρχοντικό, ήταν το σπίτι του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και της οικογένειας του. Ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος, γεννήθηκε στην Κρήτου Τέρρα της Πάφου, όπως πιστεύεται, γύρω στο 1750. Υπήρξε Μέγας Διερμηνέας, Δραγουμάνος. Ένα αξίωμα με εξουσίες σχεδόν ανάλογες με τον Πασά. Επί οθωμανοκρατίας εκπροσωπούσε τον κυπριακό λαό και μεταβίβαζε τα αιτήματά του, άμεσα στον Σουλτάνο.
Πρόκειται, κατά τους ιστορικούς, για μια αμφιλεγόμενη μορφή αφού είχε από τη μία πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και από την άλλη επέβαλλε δυσβάστακτους φόρους.
 
Από το 1779 μέχρι το 1809, που υπηρέτησε σε αυτό το αξίωμα, έζησε με τη σύζυγό του Μαρουδιά Παυλίδου και τα έξι τους παιδιά στο αρχοντικό. Η σύζυγός του, καταγόταν από τις Τρεις Ελιές. Θείος της ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος.

Τον Μάρτιο του 1804, πλήθος Χριστιανών, Οθωμανών και Λινοπάμπακων, συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Η αφορμή ήταν οι δυσβάσταχτοι φόροι.
 
Ο Μέγας Δραγουμάνος διέφυγε τότε στην Κωνσταντινούπολη. Οι αγρότες λεηλάτησαν και έκαψαν μέρος του αρχοντικού του. Έναν χρόνο μετά, διόρισε ως επίτροπό του, τον βοηθό του Νικόλαο Νικολαΐδη, ο οποίος καταχράσθηκε τη θέση του. Ο Νικολαΐδης, ο μουχασίλης(κυβερνήτης) και ο γάλλος πρόξενος Joseph Regnault με ψεύτικες κατηγορίες προκάλεσαν την οργή της Υψηλής Πύλης, η οποία διέταξε την σύλληψή του. Ωστόσο, γλίτωσε. Στις 31 Μαρτίου 1809, ο Μέγας Βεζύρης Yusuf Ziyâ Paşa, γνωστός και ως τυφλός εκτέλεσε τον Χατζηγεωργάκη με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη αποτελείται από τρεις πτέρυγες, σε σχήμα Π γύρω από μια εσωτερική αυλή περιτριγυρισμένη από προστώο. Από τα πολλά δωμάτια του πάνω ορόφου το πιο σημαντικό, είναι αυτό με τα οικογενειακά κειμήλια καθώς και το δωμάτιο που η οικογένεια δεχόταν τους ξένους της (οντάς).  Αυτό το δωμάτιο διατηρεί αρκετές από τις ζωγραφικές διακοσμήσεις του. Στο σπίτι απονεμήθηκε το 1988, το βραβείο Europa Nostra.
 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση