Εκατοντάδες πολίτες οργανώνονται για να σταματήσουν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου

Περισσότερα από 1500 άτομα, έγιναν μέλη τα τελευταία δύο 24ωρα της ομάδας Σεβασμός στην οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βάλει φρένο στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου για μετατροπή του Αρχοντικού, σε εκκλησιαστικό μουσείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αρχιεπισκόπου για μουσείο-«Δεν είμαστε άχρηστοι... Δεν θα τους περάσει»
 
«Η σύσταση της ομάδας κρίθηκε αναγκαία μετά από λανθασμένες συμβουλές που δόθηκαν στον προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου. Με βάση αυτές τις συμβουλές, το Αρχοντικό που έχει οργανωθεί και προβάλλεται στους επισκέπτες στη βάση της ιστορικής του χρήσης, που ήταν πάντοτε κατοικία, θα καταστραφεί και θα μετατραπεί από τους συμβούλους της Αρχιεπισκοπής σε εκκλησιαστικό Μουσείο», αναφέρει σε δελτίο τύπου που δημοσιεύεται στο facebook η ομάδα που σημειώνει την ιστορική αξία της οικίας του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
«Το δημόσιο και οι δωρητές έχουν δαπανήσει πολλά χρήματά και κόπο για να οργανώσουν τον χώρο με βάση την ιστορική του χρήση. Το Αρχοντικό και όλο το συγκρότημα είναι σπουδαίο ιστορικό παράδειγμα της μεσαιωνικής ζωής της Λευκωσίας και της Κύπρου. Επίσης, στην περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης ήταν κατοικία του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, μιας ιστορικής προσωπικότητας της Κύπρου», σημειώνεται.
 
Διαχειριστής της ομάδας που συστάθηκε το περασμένο Σάββατο είναι ο αρχιτέκτονας, Νίκος Μεσαρίτης. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου η ομάδα δεν προσεγγίζει το θέμα με διάθεση αντιπαράθεσης αλλά με διάθεση να συμβάλει στον σωστό προβληματισμό.
 
«Πιστεύουμε ότι εάν η Εκκλησία, είναι ο συνολικός νόμιμος ιδιοκτήτης του κατά νόμο αρχαίου μνημείου, μπορεί χωρίς έξοδα, νέες περιπέτειες αδειών να διατηρήσει το Αρχοντικό ως έχει και να το εντάξει στον πλούτο και το πολιτιστικό ενδιαφέρον που θα εισπράξουν οι επισκέπτες».
 
Πρώτο βήμα της ομάδας είναι να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων, στον οποίο υπάγεται το τμήμα αρχαιοτήτων, που δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Ακολούθως θα ζητηθεί όπως συζητηθεί το θεμα στη Βουλή των Αντριπροσώπων. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγγράφει θέμα στη Βουλή για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου το ΑΚΕΛ

«Έχουν δοθεί λανθασμένες συμβουλές στον Αρχιεπίσκοπο, που προνοούν αχρείαστες δαπάνες και καταστροφή ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου και εκθέτουν την εκκλησία», δήλωσε στον REPORTER ο Νίκος Μεσαρίτης.
 

Ανήκει εν μέρει στην Εκκλησία
Το μνημείο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) ανήκει εν μέρει στην Εκκλησία της Κύπρου. Ολόκληρη η ανατολική και μεγάλο μέρος της βόρειας πτέρυγάς αποτελούν κληροδότημα της τελευταίας ιδιοκτήτριας του σπιτιού, Ιουλίας Κ. Πική, και της αδελφής της Άννας Χαριλάου Δημητριάδου, στην Εκκλησία, με τον όρο όπως αυτό μετατραπεί σε Εθνολογικό ή Βυζαντινό Μουσείο.
 
Σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Πολίτης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δηλώσει πως λόκληρο το μουσείο είναι σε καταπίστευμα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις φωνές, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την οικεία Χατζηγεωργάκη το Υπουργείο
 
«Της επιτροπής που διαχειρίζεται το καταπίστευμα προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και μέχρι τώρα το προσφέραμε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων». Όπως εξήγησε, ενώ η συμφωνία ανανεωνόταν σταθερά, αυτή τη φορά «αποφασίσαμε να μην την ανανεώσουμε. Τώρα που το χρειαστήκαμε, θα το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε.
 
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου