Ο Κυριάκος, ο Νικόλας, η Νικολέτα... Τα πρόσωπα που συγκίνησαν το 2019

Συγκίνησαν, συγκλόνισαν, αγαπήθηκαν… Κατάφεραν να κάνουν αυτό που κανένας άλλος δεν μπόρεσε. Κατάφεραν να ενώσουν την κοινωνία και να την κάνουν μια γροθιά. Μέσα από τις ιστορίες τους κατάφεραν να στείλουν μηνύματα ανθρωπιάς και να δώσουν μαθήματα ζωής.
 
Ο μικρός Αντώνης, η Κάλια, η Νικολέτα, η Άντρεα, ο Κυριάκος, ο Ανδρέας, η Έλενα, ο Σεργκάν. Όλοι, μέσα από τη δική τους ιστορία, κατάφεραν να διδάξουν κάτι διαφορετικό και να στείλουν συγκινητικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους.

Ο μικρός Αντώνης και η μάχη της οικογένειάς του
Έγινε το παιδί όλης της Κύπρου, κατάφερε να ενώσει κοινωνία και πολιτεία και όλοι έγιναν αρωγοί στον αγώνα τους για θεραπεία. Η ιστορία του έγινε γνωστή τον Αύγουστο, όταν οι γονείς του ξεκίνησαν παγκύπριο έρανο για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, όπου θα λάμβανε τη γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, από την οποία πάσχει. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κοινωνία και Πολιτεία βρίσκονταν στο πλευρό τους. Έφυγε με τις ευχές όλων για τις ΗΠΑ και επέστρεψε νικητής, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Τα πιο ευτυχισμένα Χριστούγεννα έζησε η οικογένεια του μικρού μαχητή, καθώς ένιωθαν, όπως είπαν πιο δυνατοί, αισιόδοξοι και πλέον εύχονται και προσεύχονται ο Θεός να βοηθήσει ο Αντώνης να γίνει καλά με την πάροδο του χρόνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Νιώθουμε πιο δυνατοί... Φέτος θα είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα»
 
Η Κάλια δεν ήθελε δώρα για τα γενέθλιά της
Ένα διαφορετικό δώρο ήθελε η Κάλια Χριστοφή για τα γενέθλιά της. Δεν ήθελε να της δώσουν δώρα, ήθελε τα λεφτά που θα ξόδευαν για αυτά τα δώρα να πάνε για τα παιδιά με καρκίνο.

Η Κάλια συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στον υπερμαραθώνιο «Τρέχω για ένα όνειρο, εκπληρώνω μια ευχή» και «έτρεξε» σε αναπηρικό αγωνιστικό αμαξίδιο μαζί με 112 δρομείς και άτομα ΑμεΑ για καλό σκοπό για να ενισχύσουν την προσπάθεια του συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή». Στόχος του υπερμαραθωνίου ήταν η οικονομική ενίσχυση για δημιουργία ξεχωριστής χειρουργικής μονάδας στο Παιδογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Δεν θέλω δώρο για τα γενέθλιά μου, δώστε τα λεφτά στα παιδιά με καρκίνο»
 

Ο δύσβατος δρόμος της Νικολέτας και ο ρόλος της μουσικής στη ζωή της
Γεννήθηκε με πρόβλημα όρασης, γλαύκωμα στα μάτια. Έκανε 38 επεμβάσεις μέχρι πέρυσι. Απελπίστηκε, τυραννήθηκε… Δεν τα έβαλε κάτω. Μέσα από την μουσική εκφράζει αυτά που θέλει να πει.

Η 27χρονη Νικολέτα Λειβαδιώτη είναι ένα ξεχωριστό πρόσωπο, όχι λόγω του προβλήματος στην όρασή της, αλλά λόγω του εσωτερικού πλούτου και της δύναμης ψυχής που έχει. Έπεσε, λόγω συμπεριφορών κάποιων ανθρώπων, αλλά ξανασηκώθηκε πιο δυνατή από πριν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δύσβατος δρόμος της Νικολέτας και το ηχηρό μήνυμα στη διαφορετικότητα

Ο 12χρονος Κυριάκος που αντιμετώπισε όγκο στον εγκέφαλο και η αγάπη του για το τραγούδι
Ένα ακόμη παιδί δίδαξε την Κύπρο πως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Ένα παιδί που άρχισε να παλεύει για τη ζωή λίγους μήνες μετά τη γέννησή του. Ο αγώνας του 12χρονου Κυριάκου και της οικογένειάς του ξεκίνησε στους πέντε μήνες μετά τη γέννησή του, καθώς διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Μετά τις αλλεπάλληλες μάχες που έδωσε κόντρα στην αρρώστια και τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, έχασε την όρασή του.

Ο Κυριάκος είχε στο πλάι του όλη την Κύπρο όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το Υπουργείο Υγείας κάλυψε πλήρως τα έξοδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο όγκος, η τύφλωση, ο Γολγοθάς και τα μαθήματα ζωής του 12χρονου Κυριάκου
 

Ο Νικόλας, η εγκεφαλική και ο φύλακας άγγελός του
Ο Νικόλας Μαρκαντώνης γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και από μωρό αντιμετωπίζει τη σιωπή, την άγνοια και το περιθώριο. Ωστόσο, στα 16 του χρόνια, γνώρισε ένα άνθρωπο που είναι στην ουσία συνοδοιπόρος του. Ο Κωνσταντίνος Μαλεκκίδης έγινε ο φύλακας-άγγελος του Νικόλα και καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό του.

Ο Νικόλας του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον Νικόλα του χθες. Μέσω της εναλλακτικής επικοινωνίας με τη διδασκαλία της νοηματικής, μπορεί πλέον να επικοινωνεί, ενώ έχει αναπτύξει μια πληθώρα δεξιοτήτων και εμπειριών που του επιτρέπουν να λαμβάνει μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά φυσικά μαζί με τον Κωνσταντίνο που δεν κοιτάζει το ρολόι του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νικόλας, η εγκεφαλική παράλυση και ο φύλακας-άγγελος που του άλλαξε τη ζωή
 

Η τετραπληγία, οι κλειστές πόρτες και το πρώτο portal για ΑμεΑ στην Κύπρο
Τα βάσανα για τον Ανδρέα Βασιλείου ξεκίνησαν πριν ακόμα γεννηθεί. Ο ομφάλιος λώρος της μητέρας του είχε τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Τοποθετήθηκε αμέσως σε θερμοκοιτίδα. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με τετραπληγία με δυστονία και παρουσιάζει δυσκολία στην ομιλία και στην κίνηση από τη μία πλευρά του σώματός του.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Δεν βίωσε, όπως λέει το ρατσισμό στο σχολείο, είχε πάντα δίπλα του φίλους και έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός. Όταν βγήκε στην αγορά εργασίας, έβρισκε μόνο κλειστές πόρτες και για αυτό αποφάσισε να ανοίξει τη δική του εταιρεία. Έτσι, ο δημιουργός του πρώτου portal στην Κύπρο, που απευθύνεται στα άτομα με αναπηρία και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαγνώστηκε με αναπηρία, του έκλεισαν την πόρτα και έφτιαξε το Ablebook
 

Ο Νικόλας θέλει τη βοήθειά μας
Ένας ακόμη μαχητής της ζωής, ο 19χρονος Νικόλας Θεολόγου, από τον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, έχει διαγνωστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με όγκο στον εγκέφαλο και η οικογένειά του έχει ξεκινήσει παγκύπριο έρανο, με σκοπό να μαζευτεί το ποσό των 750,000 ευρώ για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για θεραπεία.
 
Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Υγείας, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του και αναμένεται τον Ιανουάριο, αν η οικογένεια υποβάλει εκ νέου αίτηση, να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του και να τον στείλει στο εξωτερικό για την θεραπεία που απαιτείται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλοι μαζί στο πλευρό του Νικόλα που παλεύει με όγκο στον εγκέφαλο
 
Ο πόλεμος, ο θάνατος των φίλων του και το όνειρό του να γίνει δάσκαλος
Έφυγε από την Συρία για να γλυτώσει τον πόλεμο. Ήρθε στην Κύπρο για να βρει τον αδελφό του και οι γονείς του πλήρωσαν για αυτό το ταξίδι 5,000 δολάρια. Ο 17χρονος Μαχμούτ θέλει να γίνει δάσκαλος και για αυτό στην Κύπρο επιδιώκει να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Μιλώντας, όμως, για τον πόλεμο και το χωριό του που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, τον πιάνει θλίψη. Στον πόλεμο σκοτώθηκαν πολλοί φίλοι και συγγενείς του. Συγκλονίζει η περιγραφή του για τον βομβαρδισμό που σκότωσε έξι φίλους του.

«Μαζί με τους φίλους μου παίζαμε ποδόσφαιρο, σε γήπεδο της γειτονιάς. Ήμασταν τριάντα άτομα. Ξαφνικά βομβάρδισαν την περιοχή. Έξι φίλοι μου σκοτώθηκαν. Αρκετοί τραυματίστηκαν. Εγώ μαζί με κάποιους μόλις είδαμε το αεροπλάνο και αρχίσαμε να τρέχουμε και κρυφτήκαμε στη γειτονιά. Μόλις που προλάβαμε. Κάποιοι, όμως, δεν πρόλαβαν. Φοβήθηκα πολύ. Λυπήθηκα πολύ για αυτούς που πέθαναν. Μόλις που γλίτωσα». Όνειρό του είναι να γίνει δάσκαλος, αφού αγαπά πολύ τα γράμματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τραυματισμένη εφηβεία ενός 17χρονου που είδε τους φίλους του να πεθαίνουν
 

Ήρθε στην Κύπρο με το όνειρο να γίνει γιατρός
Ακόμη ένας ανήλικος που ήρθε στην Κύπρο από τη Συρία και ζει στην Κοκκινοτριμιθιά. Είχε συνεχώς το κεφάλι σκυφτό. Τον σημάδεψε και αυτόν ο θάνατος και έχει όνειρο να γίνει γιατρός.
 
Ο 14χρονος Ιμπραχίμ έφτασε στην Κύπρο ασυνόδευτος, με στόχο να βρει τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του και τα έξι αδέλφια του έμειναν πίσω στη Συρία. Έχει ένα και μόνο όνειρο. Να γίνει γιατρός και να επιστρέψει στην Συρία, ώστε να βοηθήσει τους τραυματίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον σημάδεψε ο θάνατος και ήρθε στην Κύπρο για να γίνει γιατρός
 

Ο απαγορευμένος έρωτας, το παιδί και ο εμπρησμός
Αυτός είναι ο Σεργκάν, ένας Τουρκοκύπριος νέος από την κατεχόμενη Λευκωσία και αυτή η Έλενα, μία Ελληνοκύπρια νέα από την επαρχία Λάρνακας. Γνωρίστηκαν πριν από περίπου επτά χρόνια μέσω κοινής παρέας, ερωτεύτηκαν και από τότε είναι μαζί. Έχουν δημιουργήσει μαζί μια οικογένεια και έχουν μαζί ένα γιο. Πλέον, αυτός ονομάζεται Σέργιος, αφού από την αγάπη του για εκείνη έχει βαπτιστεί.

Τόσα χρόνια ζούνε μαζί ευτυχισμένοι, αλλά κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ο Σέργιος έχει αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και μάλιστα ήταν θύμα εμπρηστικής επίθεσης, από Ελληνοκύπριους που έδειξαν τον πατριωτισμό τους, καίγοντας τη μοτοσικλέτα του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Έλενα, ο Σεργκάν και ένας γάμος κόντρα σε ταμπού και προκαταλήψεις
 
Τον πυροβόλησε το ’74 και 35 χρόνια μετά έγιναν καρδιακοί φίλοι
Την μοιραία ημέρα του μαύρου καλοκαιριού του 1974 θα απολυόταν από τον στρατό, αλλά τελικά επιστρατεύτηκε στην πρώτη γραμμή και πάλεψε ενάντια στον στρατό του Αττίλα. Ο Γιάννης Μαραθεύτης ήταν ένας από τους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στη μάχη της Λεύκας, όπου ένας Τούρκος λοχαγός τον τραυμάτισε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Τριανταπέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2009, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον λοχαγό που τον τραυμάτισε. Αυτή η πρώτη επαφή ήταν αρκετή για να γίνουν αχώριστοι φίλοι και μέχρι και σήμερα είναι μαζί. Ο Γιάννης και ο Φετίχ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον πυροβόλησε το ’74, γνωρίστηκαν 35 χρόνια μετά και έγιναν αχώριστοι φίλοι

Δειτε Επισης

Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ