«Γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι… Σιγά, σιγά τη στηρίξαμε»

«Πριν από τέσσερις μήνες μία γυναίκα, μονογονιός γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι της… Τίποτα. Ούτε φαγητό, ούτε έπιπλα, ούτε ρούχα, ούτε ηλεκτρικές συσκευές. Σιγά, σιγά καταφέραμε μαζί με άλλους φορείς να τη στηρίξουμε».

Η ιστορία σωτηρίας αυτής της γυναίκας στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπως μας την αφηγήθηκε ο Θωμάς Αναστασίου, Διευθυντής του Κέντρου Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης, αλλά και στήριξης των κοινωνικών παντοπωλείων στην χώρα μας.
 
Πλέον, τα κοινωνικά παντοπωλεία Παγκύπρια, είναι μετρημένα στα δάκτυλα. Τα τελευταία τρία χρόνια, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Για κάποια ήταν η φυσιολογική εξέλιξη, αφού μειώθηκαν λόγω και της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι δικαιούχοι. Κάποια άλλα, ωστόσο, έκλεισαν λόγω έλλειψης πόρων και άλλα τόσα κινδυνεύουν με λουκέτο. Τρανό παράδειγμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας, το οποίο κινδυνεύει με λουκέτο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κινδυνεύει με λουκέτο το Κοινωνικό Παντοπωλείο τη Λάρνακας-«Θα ήταν έγκλημα…»
 
Αυτά που κατάφεραν να κρατηθούν πάντως, το πέτυχαν χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειες εθελοντών, κάποιοι εκ των οποίων αφιέρωσαν τη ζωή τους στο φιλανθρωπικό αυτό έργο.
 
Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε αριθμούς
Οι μεγάλες ανάγκες που δημιούργησε η πρωτοφανής οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία δεκάδων κοινωνικών παντοπωλείων, κυρίως μετά το 2011.
 
«Το 2013 υπήρχε πολυδιάσπαση, μη σωστός καταμερισμός και αξιολόγηση των αιτητών και εφαρμόσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα αρωγή. Τότε συντονίζαμε τα παντοπωλεία της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η κορύφωση ήταν το 2015, όπου υπήρχαν 60 κοινωνικά παντοπωλεία που τροφοδοτούσαν 14 χιλιάδες οικογένειες», ανέφερε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη.
 
Η έρευνα του REPORTER κατέδειξε πως υπάρχουν παγκύπρια περισσότερες από 1000 οικογένειες, που χρειάζονται στήριξη με πακέτα τροφίμων. Τα πέντε κοινωνικά παντοπωλεία που παρέμειναν, ωστόσο, σιτίζουν λίγες περισσότερες από 500. Τις υπόλοιπες καλούνται να αναλάβουν ο Ερυθρός Σταυρός, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως το Βαγόνι Αγάπης και ομάδες εθελοντών όπως το αγκαλιάζω με αγάπη, που επιτελούν σπουδαίο έργο.

Κοινωνικό παντοπωλείο Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής
Στην Επαρχία Λευκωσίας, οργανωμένα λειτουργεί μόνο το κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Δημιουργήθηκε το 2012 και αυτή τη στιγμή προμηθεύει με τρόφιμα 150 οικογένειες.  Υπήρξε περίοδος, που σίτιζε σχεδόν 700.

«Αυτή τη στιγμή σιτίζουμε 150 οικογένειες της περιοχής. Όταν άρχισε να δίνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και "άνοιξαν" οι δουλειές, μειώθηκε ο αριθμός τους. Κάθε μήνα προσφέρουμε ένα πακέτο τροφίμων σε κάθε οικογένεια. Τα τρόφιμα μαζεύονται στην αποθήκη της Μητρόπολης. Προέρχονται από εισφορές του κόσμου στις υπεραγορές. Κάποια αγοράζονται από εμάς» ανέφερε ο Γιώργος Κουνούσιης Διευθυντής του Κοινωνικού Ιδρύματος της Μητρόπολης (ΚΥΚΑ).
 
Τα πακέτα για τα Χριστούγεννα θα δοθούν στις 22 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνουν ξηρά τροφή, κοτόπουλα, και καθαριστικά.
«Η Μητρόπολη βρίσκει χρήματα για το κοινωνικό Παντοπωλείο από εκδηλώσεις και συναυλίες και τον ετήσιο έρανο. Γίνεται, εξάλλου, συλλογή τροφίμων ενώ πολλές εταιρείες μας δίνουν προϊόντα», σημείωσε ο κ. Κουνούσιης.
 
«Κάποιες οικογένειες είναι σε τραγική κατάσταση»
 
Κοινωνικό παντοπωλείο και Συσσίτιο Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
Πολυεπίπεδη και πολύ σημαντική είναι η δράση της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, που κατάφερε να διατηρήσει τόσο το κοινωνικό παντοπωλείο, όσο και το συσσίτιο που σιτίζει 2 χιλιάδες άτομα καθημερινά.
«Δικαιούχες στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι αυτή τη στιγμή 150-200 οικογένειες. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν περίπου 300. Το συσσίτιο ταΐζει καθημερινά περίπου δύο χιλιάδες άτομα. Οι περισσότεροι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά υπάρχουν ανάμεσά τους και αρκετοί φοιτητές του ΤΕΠΑΚ» ανέφερε ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κυριάκος Φιλίππου.
 
Τα πακέτα τροφίμων δίνονται μία φορά το μήνα και περιλαμβάνουν ξηρά τροφή, λαχανικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, έχει ήδη δώσει τα Χριστουγεννιάτικα πακέτα.
 
«Έχουμε ειδικό ταμείο που κάνει εισφορές ο κόσμος. Οι εισφορές συνήθως δεν φτάνουν και συμπληρώνει η Μητρόπολη από το ταμείο της. Η κατάσταση είναι καλύτερη από την περίοδο της κρίσης, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, που είναι σε τραγική κατάσταση», υπέδειξε ο κ. Κυριάκου.
 
Ένα βήμα πριν το λουκέτο
 
Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας,  το οποίο όπως κινδυνεύει να κλείσει, προμηθεύει πλέον 38 οικογένειες.
 
«Το ταμείο είναι κοντά να εξαντληθεί. Έμειναν ελάχιστα χρήματα. Θα βγάλουμε τα Χριστούγεννα και εάν πετύχουν οι εκστρατείες συλλογής τροφίμων που κάνουμε τώρα, πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα. Από το 2013 μέχρι το Μάιο του 2014, δεν κρατήθηκαν στατιστικά, αλλά υπολογίζουμε ότι προμηθεύαμε 700 οικογένειες. Από τον Μάιο του 2014, που ανέλαβα καταγράφω τα πάντα. Το 2014 είχαμε 465 οικογένειες και τροφοδοτούσαμε 2,984 άτομα. Μέχρι τώρα από την πρώτη του Μάη του 2014, αν έπρεπε να προμηθεύσουμε, για παράδειγμα, κάθε οικογένεια μία φορά, ταΐσαμε 42 χιλιάδες οικογένειες» ανέφερε o επικεφαλής του, Κόκος Γερασίμου.
 
Σωματείο Εθελοντριών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς
Στην Πάφο απέμεινε να λειτουργεί, χάρις στην αξιέπαινη προσπάθεια 22 εθελοντριών, μόνο το Κοινωνικό Παντοπωλείο Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, που επίσης κινδυνεύει να κλείσει.
 
«Το κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί από το Σωματείο Εθελοντριών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς και εξυπηρετεί 33 χωριά. Οι δικαιούχοι τώρα επειδή τα οικονομικά μας είναι δραματικά, μειώθηκαν πολύ. Δίνουμε μόνο στις οικογένειες που μπορούμε και όταν κρίνουμε ότι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Τα Χριστούγεννα θα δώσουμε μόνο σε 30 οικογένειες», μας ανέφερε η υπεύθυνη του κοινωνικού παντοπωλείου Ελισάβετ Στυλιανού.
 
Οι πόροι του κοινωνικού παντοπωλείου, μειώθηκαν στο ελάχιστο.
 
«Μας βοηθά οικονομικά ο Δήμος Πόλεως και κοινοτάρχες. Μειώθηκαν οι πόροι επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ανάγκες , λόγω του Ε.Ε.Ε. Πάντα θα υπάρχουν, ανάγκες, όμως, επειδή μια μερίδα ανθρώπων δεν λαμβάνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Υπήρχε περίοδος που εξυπηρετούσαμε 200 οικογένειες. Και τώρα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, απλώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε, όμως, αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και να κλείσει το κοινωνικό παντοπωλείο, εμείς θα βρούμε τρόπο να προσφέρουμε», σημείωσε η κ. Στυλιανού.  
 
Τα πακέτα στις άπορες οικογένειες δόθηκαν την Τετάρτη 18/12 και περιλάμβαναν ξηρά τροφή, λάδι, γάλα και κοτόπουλα.
 
«Υπάρχουν δραματικές περιπτώσεις»
 
Κέντρο Προσφοράς Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ)
Πολύ σημαντικό έργο, για τις άπορες οικογένειες της Ελεύθερης Αμμοχώστου, επιτελεί το Κέντρο Προσφοράς Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ), το οποίο βοηθά τόσο μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, όσο και μέσω συσσιτίου. Κάνει, μάλιστα, κατ’ οίκον διανομή.
 
«Κάθε μήνα εξυπηρετούμε 100-120 οικογένειες από την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Μια φορά το μήνα δίνουμε «καλάθια αγάπης» σε δικαιούχους. Υπάρχουν όμως και άτομα που έρχονται έκτακτα και κτυπούν την πόρτα μας κάποιες μέρες και τους δίνουμε. Έχουμε εντολή από τον πατέρα Ευέλθοντα Χαραλάμπους, ο οποίος εκοιμήθη το 2011, την οποία τηρούμε πιστά. Όποιος μας κτυπά την πόρτα τον βοηθούμε με ότι έχουμε διαθέσιμο. Υπάρχουν απλοί άνθρωποι και εταιρείες που στηρίζουν το έργο μας. Ότι δεν εξασφαλιστεί το αγοράζουμε από τους πόρους του ιδρύματος, για να έχουμε την αποθήκη μας γεμάτη. Ώσπου δίνουμε, έρχονται προϊόντα και μας βρίσκουν», ανέφερε ο Διευθυντής του ΚΕΠΑ Θωμάς Αναστασίου.
Οι δικαιούχοι αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες, αφού κλείνουν τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και αυξάνονται οι άνεργοι.
 
«Κάποιοι φέρνουν ακόμη και απλήρωτους λογαριασμούς, μήπως μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.  Γι’ αυτό εντείνονται οι προσπάθειές μας το χειμώνα. Το «καλάθι αγάπης» για τα Χριστούγεννα δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου. Περιλάμβανε κατεψυγμένα κρέατα, λαχανικά, τυριά, αλλαντικά γάλα, ξηρά τροφή, ποτά κλπ. Δίνουμε βαρύτητα και στα παιδικά είδη. Εάν δεν έχουμε διαθέσιμα, προμηθευόμαστε κουπόνια από υπεραγορές», σημείωσε ο κ. Αναστασίου.
 
Ο πατέρας Ευέλθων, δημιούργησε το ΚΕΠΑ, στη μνήμη του γιου του. Το κοινωνικό παντοπωλείο ξεκίνησε το 2006. Τότε δίνονταν «καλάθια αγάπης» σε 70 οικογένειες τη μήνα. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το ίδρυμα προσέφερε, ωστόσο, βοήθεια κάθε βδομάδα σε υπερδιπλάσιες οικογένειες.  
 
«Υπάρχουν δραματικές περιπτώσεις, αλλά ευτυχώς δεν είναι πολλές. Πριν από τέσσερις μήνες μία γυναίκα, μονογονιός, γέννησε δίδυμα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι της, ούτε έπιπλα ούτε ρούχα ούτε ηλεκτρικές συσκευές. Σιγά, σιγά καταφέραμε μαζί και με άλλους φορείς να τη στηρίξουμε».
 
Το ΚΕΠΑ κάνει, εξάλλου, καθημερινά και κατ’ οίκον διανομή 70 μερίδων φαγητού σε ηλικιωμένους, αναπήρους, καρκινοπαθείς κ.α.

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ