Κινδυνεύει με λουκέτο το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας-«Θα ήταν έγκλημα…»

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, για να κάνω ρεπορτάζ. Ήταν 22 Μαρτίου του 2013. Επτά ημέρες μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα καταθέσεων. Οι εικόνες που αντικρίσαμε, ήταν αποκαρδιωτικές. Σε μια ατέλειωτη ουρά που έφτανε μέχρι το προαύλιο, δεκάδες απελπισμένα άτομα περίμεναν για λίγα μακαρόνια και λίγο ρύζι. Στην Κύπρο….
 
Μία μάνα φώναζε πως το παιδί της δεν έχει γάλα να πιει, μία άλλη ότι η οικογένειά της δεν έχει να φάει. Στην Κύπρο…
 
Τα, ανάμεσα σε λυγμούς, λόγια μιας άλλης μάνας, όμως, που καταγράφονται στο πιο κάτω βίντεο, ήταν τα λόγια ενός ολόκληρου λαού. «Η αξιοπρέπειά της Κύπρου χάθηκε, η αξιοπρέπειά μας χάθηκε. Ως γονιοί δεν έχουμε αξιοπρέπεια. Τα μωρά μας πεινούσιν. Τι θα κάνουμε, τι θα κάνουμε, πείτε μου…».
 
Η απόγνωσή αυτής της γυναίκας ήταν προμήνυμα της απόγνωσης ενός ολόκληρου λαού, που υπέστη τις επόμενες ημέρες την πιο ισχυρή πτώση του βιοτικού του επιπέδου, στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Εκείνες οι εικόνες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας και οι εικόνες που καταγράφηκαν από το προαύλιό του τις επόμενες ημέρες, ήταν από τις πιο συγκλονιστικές της περιόδου της κρίσης.
Τελείωσαν τα αποθέματα
Έχουν περάσει εξήμιση χρόνια από τότε. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, στήριξε χιλιάδες οικογένειες της πόλης και των γύρω χωριών. Κάποιοι θεωρούν ότι αν δεν υπήρχε, στη Λάρνακα θα ξεσπούσε, τότε ανθρωπιστική κρίση.
 
Ο REPORTER βρέθηκε, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνκας, στο πλαίσιο έρευνας για τα κοινωνικά παντοπωλεία παγκύπρια. Προς μεγάλη μας απογοήτευση, όμως, διαπιστώσαμε, ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης, αυτό που στήριξε και στηρίζει εκατοντάδες άπορες οικογένειες,  είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο.
 
«Τα χρήματα για τη δημιουργία του, περίπου 400 χιλιάδες τις πρόφεραν δύο Ρώσοι αλλά και κάποιες εταιρείες. Το ταμείο είναι κοντά να εξαντληθεί. Έμειναν ελάχιστα χρήματα. Θα βγάλουμε τα Χριστούγεννα και εάν πετύχουν οι εκστρατείες συλλογής τροφίμων που κάνουμε τώρα, πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα», ανέφερε ο επικεφαλής του, Κόκος Γερασίμου, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά.
 
Ρωτήσαμε τον Κόκο Γερασίμου, ο οποίος μαζί με άλλους εθελοντές κρατούν ζωντανό το παντοπωλείο, τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα αποθέματα.
 
«Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Θα λυπηθώ πολύ εάν κλείσει. Ναι μεν λιγόστεψαν οι οικογένειες, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτές που θα έχουν πραγματική ανάγκη. Θα ήταν έγκλημα για μένα, να κλείσει. Εγώ είμαι εθελοντής, δουλεύω επτά μέρες την εβδομάδα και είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να το κάνω», λέει φανερά απογοητευμένος.
«Εν έχουμε τη δύναμη να ζούμε με τζιήνα που πιάνουμε»
Ήταν Παρασκευή πρωί, οπόταν στην αυλή του κοινωνικού παντοπωλείου πηγαινοερχόταν κόσμος, που έπαιρνε σακούλες με τρόφιμα. Τις έπαιρνε στο αυτοκίνητο και επέστρεφε για να πάρει τα φθαρτά.
Ανάμεσά τους και μία μαυροφορεμένη γυναίκα, γύρω στα 70. Όταν την προσεγγίσαμε μας είπε την τραγική ιστορία της, λέγοντας πως δεν θέλει να τη δημοσιοποιήσουμε, πράγμα το οποίο θα σεβαστούμε απόλυτα. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως πρόκειται για μια συνταξιούχο. βάναυσα κτυπημένη από τη μοίρα.
 
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη, μας βοηθούν πολύ και τους ευχαριστώ πολύ. Έχει δύο χρόνια που με βοηθούν. Εν έχουμε τη δύναμη να ζούμε με τζιήνα που πιάνουμε. Δούλεψα 40 χρόνια και παίρνω 350 ευρώ σύνταξη. Παίρνουμε μακαρόνια, ρύζι πουργούρι, φασόλια, γάλα, ψωμί και φθαρτά. Τα υπόλοιπα τα ψωνίζουμε. Στερούμαστε, αλλά μάθαμε να ζούμε με τούτον», ανέφερε η γυναίκα κλαίγοντας.
 
Μια άλλη νεαρή μητέρα (φώτο), έχοντας μαζί το παιδί της, πλησίασε στο χώρο υποδοχής του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για να πάρει τρόφιμα. Μας είπε ότι την λένε Βαλεντίνα Αβακιμιάν και κατάγεται από την Ελλάδα. «Μας βοηθάνε τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω τρία παιδιά 3, 13 και 14 χρόνων. Ο σύζυγός μου δουλεύει, εγώ δεν μπορώ επειδή έχω πρόβλημα με την υγεία μου και μας βοηθάνε. Χωρίς το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε».
 
Ήρθαν όπως λέει, σχεδόν χωρίς καθόλου λεφτά, στην Κύπρο επειδή έχασαν τις δουλειές τους στην Ελλάδα. Μόλις ο σύζυγός της βρήκε δουλειά σε μια αποθήκη στη Λάρνακα, μετακόμισαν στην Κύπρο.
 
«Ευτυχώς, μας είπαν για το Παντοπωλείο επειδή στην αρχή όταν ήρθαμε Κύπρο, πριν από τρία χρόνια περάσαμε πολύ δύσκολα. Είχαμε μείνει χωρίς δουλειά στην Ελλάδα και ήρθαμε εδώ, επειδή βρήκε δουλειά ο σύζυγός μου. Τα παιδιά μου ευτυχώς καταλαβαίνουν και κάνουν υπομονή. Και στο σχολείο μας βοηθάνε. Δεν έχουμε κανένα παράπονο. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο παίρνουμε μακαρόνια, ρύζι, γάλα, κρέας ψωμί λαχανικά. Είναι, όμως, μεγάλη βοήθεια για το μωρό που παίρνουμε πάνες, γάλα και παιδικές κρέμες».
Οι δύο δικαιούχοι με τις οποίες μιλήσαμε, είναι πρόσφατες υποθέσεις. Είναι η απόδειξη ότι θα προκύπτουν, συνεχώς, οικογένειες που θα χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφεθεί να κλείσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας.
 
Σίτισε περισσότερες από 42 χιλιάδες οικογένειες
Αυτή τη στιγμή είναι εγκεκριμένες, 38 οικογένειες, συνολικά δηλαδή, 185 άτομα τα οποία σιτίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας. Ανάμεσά τους δώδεκα παιδιά και τέσσερις έγκυες.
«Από το 2013 μέχρι το Μάιο του 2014, δεν κρατήθηκαν στατιστικά αλλά υπολογίζουμε ότι προμηθεύαμε 700 οικογένειες. Από τον Μάιο του 2014 που ανέλαβα καταγράφω τα πάντα. Το 2014 είχαμε 465 οικογένειες και τροφοδοτούσαμε 2,984 άτομα. Μέχρι τώρα από την πρώτη του Μάη του 2014, αν έπρεπε να προμηθεύσουμε, για παράδειγμα, κάθε οικογένεια μία φορά, ταΐσαμε 42 χιλιάδες οικογένειες» αναφέρει o επικεφαλής του, αναφέρει ο Κόκος Γερασίμου.
«Εβαζε σερβιέτα στο μωρό αντί πάνα»
Οι εθελοντές, πολλές φορές ανοίγουν το κοινωνικό παντοπωλείο τα βράδια, όταν υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε. Κι όχι μόνο το 2013, ακόμη και σήμερα.
«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Τελειώνουν όμως τα λεφτά. Πρέπει να έχει ανταπόκριση και από τον κόσμο, που μας βοήθησε πολύ στο παρελθόν και δεν έχουμε παράπονο. Πρέπει κάτι να γίνει και τώρα», λέει η Μαρία Γεωργίου, η οποία είναι εθελόντρια τα τελευταία έξι χρόνια.
«Έρχομαι Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή. Δευτέρα και Τρίτη βάζουμε στα ράφια τα πράγματα που μας φέρουν και Τετάρτη φτιάχνουμε τις τσάντες με τα πράγματα που δίνουμε. Παρασκευή, που είναι η διανομή ερχόμαστε από τις 5:30 για να βάλουμε το γάλα και αυτά που έχουν μικρή διάρκεια ζωής εκτός ψυγείου, στις τσάντες», αναφέρει και θυμάται δραματικές ιστορίες ανθρώπων, που στάθηκαν στα πόδια τους και λόγω της βοήθειας που λάμβαναν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 
«Το 2013 ήταν πολλά φρικτά αυτά που αντικρίζαμε. Έτυχε φορά που ήρθε γυναίκα και δεν είχε πάνα να βάλει του μωρού της. Το προηγούμενο βράδυ, του έβαλε μια δική της σερβιέτα. Ο κ. Κόκος πήγε και της αγόρασε πάνες.
 
Θυμάμαι κάποια μωρά που μόλις έβλεπαν τις σοκολάτες που ήταν να τους δώσουμε, εμουνταρίσκαν να τις φαν, λες και δεν είχαν δει ποτέ σοκολάτα.
 
Το 2015 ήρθε μια γυναίκα παντρεμένη με δύο παιδιά. Ήταν άνεργοι και οι δύο και δεν είχαν πεθερικά να τους φροντίζουν. Είχαν πεθάνει. Ήρθε εδώ και έκλαιγε. Έλεγε ότι σηκώθηκε το πρωί και δεν είχε μια φέτα ψωμί να κάνει σάντουιτς του μωρού της να πάρει στο σχολείο, ούτε ένα ευρώ να του δώσει. Έκλαιε πάρα πολλά. Τη ρωτήσαμε ποιο είναι το μωρό για να πάμε στο σχολείο να του πάρουμε φαγητό», ανέφερε καταλήγοντας η Μαρία. 
 
Όπως αυτές, εκτυλίχθησαν εκατοντάδες παρόμοιες ιστορίες,  στο μικρό προαύλιο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που στη σύντομη ιστορία του αποτέλεσε το αποκούμπι για πολλές άπορες οικογένειες.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, που στεγάζεται στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012 έπειτα από δωρεά δύο Ρώσων, που προσέφεραν 400 χιλιάδες Ευρώ.
 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975