Υπεύθυνη δήλωση αντί εγγυητική για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους

Την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ που προνοεί για την κατάργηση της εγγυητικής για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους ψήφισε την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι οι εργοδότες θα υποχρεούνται να καταβάλουν το σχετικό ποσό μόνο όταν λήξει το συμβόλαιο του εργαζόμενου και θα πρέπει να απελαθεί, ή, στην περίπτωση που αυτός έχει εξαφανιστεί, μόνο όταν εντοπιστεί για τον σκοπό της απέλασης.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ήταν ένας από τους εισηγητές της πρότασης και διευκρινιστικά ανέφερε στον REPORTER ότι η νέα νομοθεσία, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο όταν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μην βάλει ο Πρόεδρος την υπογραφή του με δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση στις δαπάνες του κράτους και κατ’ επέκταση ίσως κινηθεί δικαστικά για να προσβάλει τον νόμο ως αντισυνταγματικό, ο κ. Μαυρίδης εκτίμησε ότι αυτό δεν θα συμβεί επειδή και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο με παρόμοιες πρόνοιες. Επειδή όμως, όπως εξήγησε, οι εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι χρειάζονταν ακόμα χρόνο για να τύχει το νομοσχέδιο της τελικής επεξεργασίας, αποφασίστηκε από τα μέλη της επιτροπής όπως προχωρήσουν με την πρόταση νόμου.
 
Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε περαιτέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμευμένα στις τράπεζες πέραν των 12 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε εγγυητικές που κατέβαλαν οι εργοδότες, ωστόσο τα χρήματα δεν τους επιστρέφονται επειδή δεν έχουν εντοπιστεί οι εργαζόμενοι για σκοπούς επαναπατρισμού.
 
Με βάση τη νέα νομοθεσία, ο εργοδότης, αντί της χρηματικής εγγύησης, θα καλείται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεσμεύεται να επιβαρυνθεί με τα έξοδα επαναπατρισμού του εργαζόμενου στην περίπτωση που αυτός κριθεί αναγκαίος, νοουμένου ότι το εν λόγω πρόσωπο θα έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές για τον σκοπό αυτό.
 
Στην περίπτωση που το άτομο εντοπιστεί και ο εργοδότης αρνείται να επιβαρυνθεί με τα έξοδα επαναπατρισμού, τότε το ποσό θα μετατρέπεται σε αστικό χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία. Επίσης, εάν ο εργοδότης αρνείται ή παραλείπει να επιβαρυνθεί με τα έξοδα επαναπατρισμού, τότε δεν θα προχωρεί η εξέταση της αίτησής του για εργοδότηση άλλου προσώπου.
 
Για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες όταν και εφόσον ο νόμος υπογραφεί, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει εν αρχή να προχωρήσει με την έκδοση του εντύπου της υπεύθυνης δήλωσης. Όταν αυτό γίνει και το έντυπο θα βρίσκεται στη διάθεση των εργοδοτών, θα μπορούν να το υπογράψουν και παρουσιάσουν στην τράπεζα για αποδέσμευση των χρημάτων τους.
 
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση π.χ. των οικιακών βοηθών, ο εργοδότης χρειάζεται να καταθέσει ως εγγυητική στην τράπεζα το ποσό των 850 ευρώ, το οποίο κατακρατείται για τα έξοδα επαναπατρισμού (αεροπορικό εισιτήριο κλπ). Όταν δε εγκαταλείπουν την εργασία τους και ο εργοδότης χρειάζεται να φέρει άλλη οικιακή βοηθό, τότε πρέπει να καταθέσει άλλα 850 ευρώ εάν ο προηγούμενος υπάλληλος δεν έχει εντοπιστεί για σκοπούς απέλασης.
 
Ωράριο Αστυνομίας
Την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε και τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την Αστυνομία, βάσει των οποίων το ωράριο εργασίας θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το 2022 ώστε να εναρμονιστεί με αυτό της Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
Συγκεκριμένα η τροποποίηση του κανονισμού διαλαμβάνει μείωση της εβδομαδιαίας περιόδου απασχόλησης κατά 30 λεπτά το έτος 2020 - με παράλληλη δημιουργία 50 νέων θέσεων αστυνομικών και 20 θέσεων ειδικών αστυνομικών - περαιτέρω μείωση κατά 60 λεπτά το 2021 και περαιτέρω μείωση επίσης κατά 60 λεπτά το 2022.
 
Σήμερα η κανονική εβδομαδιαία περίοδος απασχόλησης των μελών της Αστυνομίας είναι διάρκειας 40 ωρών.
 
Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
 
ΕΕΕ για χαμηλοσυνταξιούχους
Στη συνεδρία της Παρασκευής ψηφίστηκε σε νόμο και η πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, Ευανθίας Σάββα και Σκεύης Κουκουμά για τροποποίηση του Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμου, με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης από χαμηλοσυνταξιούχους για εξασφάλιση του επιδόματος.
 
Με την υφιστάμενη νομοθεσία, η προθεσμία τερματιζόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ με την τροποποίηση του νόμου προτείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 
Ιανουάριο η ψήφιση του Περί Ενοικιοστασίου Νόμου
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Ν. Νουρή, Γ. Γεωργίου, Ε. Δίπλαρου και Μ. Μαυρίδη, με την οποία επιχειρείται η εξώδικη επίλυση της διαφοράς μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή όταν ο τελευταίος δεν ανταποκρίνεται στην καταβολή των ενοικίων, αυτή διαπιστώθηκε ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης λόγω διαφόρων προβληματισμών που εξακολουθούν να υπάρχουν.
 
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η περαιτέρω συζήτηση της πρότασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και η προώθησή της ξανά στην Ολομέλεια εντός του Ιανουαρίου του 2020.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)