Ανοίγουν τον χορό των μέτρων οι μαθητές, σέρνουν συρτάκι οι εκπαιδευτικοί

Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, με εκπαιδευτικούς και μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες, διαμαρτυρόμενοι για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το άνοιγμα των σχολείων. Δάσκαλοι και καθηγητές προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, την ίδια ώρα που οι γονείς ανεβαίνουν τα σκαλιά του προεδρικού για να δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
 
Η αποχή των μαθητών από τις σχολικές αίθουσες ανοίγει τον χορό των απεργιακών μέτρων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να απεργήσουν και οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους την 3η και 4η περίοδο, με την ΠΣΕΜ να καλεί όλους τους μαθητές να απέχουν, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σχολεία, σε σχέση με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων.
 
Η ΠΣΕΜ, σε σχετική εγκύκλιο, ανέφερε πως εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεση της στον εγκληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο, καταθέτοντας πολλάκις τους λόγους διαφωνίας της, χωρίς να πάρει ποτέ ικανοποιητική απάντηση και προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίπλα στους καθηγητές για τα τετράμηνα οι μαθητές-Καλεί σε αποχή η ΠΣΕΜ
 
«Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να κτυπηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σχολείο. Απαιτούμε άμεσα ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο μαθητόκοσμο και οι συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος θα γίνουν πράξη. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε και τη στήριξη των καθηγητών μας που αγωνίζονται και αυτοί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο».
 
Παράλληλα, οι μαθητές εκφράζουν την αλληλεγγύη και στηρίξη τους στους καθηγητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας, στις 25 Σεπτεμβρίου, ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, αλλά και για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η παιδεία-Απεργούν οι εκπαιδευτικοί, φωνάζουν οι γονείς
 
Παίρνει αποφάσεις η ΟΛΤΕΚ
Τις αποφάσεις της παίρνει σήμερα η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου, εξετάζοντας τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης ανέφερε στον REPORTER πως αντιλαμβάνονται το λόγο που οι δύο άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις προχώρησαν στη λήψη απεργιακών μέτρων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν και οι ίδιοι απεργιακά μέτρα.
 
Ανεβαίνουν τα σκαλιά του Προεδρικού οι γονείς
Την ίδια ώρα, τα σκαλιά του Προεδρικού ανεβαίνουν οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί με δυναμικότερα μέτρα η ΠΟΕΔ, βλέπουν Αναστασιάδη οι γονείς
 
Οι πρόεδροι των συνομοσπονδιών των γονέων, Κυριάκος Νικηφόρου και Δημήτρης Χριστοφή, θα συζητήσουν με τον Νίκο Αναστασιάδη, τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της παιδείας, μεταξύ άλλων και τα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
 
Προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων οι δάσκαλοι
Εξάλλου, τα μέλη της ΠΟΕΔ επικυρώνουν σήμερα την απόφαση για απεργιακά μέτρα και έπειτα αναμένεται η επίσημη εξαγγελία των απεργιακών μέτρων.
 
«Καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο, με την σιωπή μας, θα δώσουμε συγχωροχάρτι στο Υπουργείο Παιδείας, που παρά το καθήκον και την υποχρέωση του δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα και σωστά την στελέχωση των σχολείων. Με αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, στους εκπαιδευτικούς, στην μαθησιακή διαδικασία, στα παιδιά αλλά και στους γονείς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού.
 
Όπως εξήγησε στην αυριανή ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στα κέντρα ανά επαρχία που έχουν ανακοινωθεί από τις 8 π.μ.-3 μ.μ. το ΔΣ της ΠΟΕΔ, ζητά ταυτόχρονα εξουσιοδότηση από τα μέλη, στην προσπάθεια του να επιλύσει οριστικά το αμέσως επόμενο διάστημα, το θέμα με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα σχολεία και τα κλιματιστικά, αν χρειαστεί και αν κριθεί σκόπιμο, να λάβει δυναμικά μέτρα μη αποκλειομένων και των απεργιακών.
 
Απέχει από τη θεματοθέτηση των εξετάσεων τετραμήνων η ΟΕΛΜΕΚ
Με επίσημη ανακοίνωση, εξήγγειλε την μονόωρη στάση εργασίας η ΟΕΛΜΕΚ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της παιδείας.
 
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση των καθηγητών ανέφερε πως εξέτασε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η βεβιασμένη και πρόχειρη, όπως την χαρακτηρίζει, εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών/τριών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε και επίσημα τη μονόωρη στάση εργασίας η ΟΕΛΜΕΚ
  
Ταυτόχρονα, το ΚΔΣ, κάνει λόγο για «συνεχιζόμενο εμπαιγμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών που, οχτώ χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου 113(1)2011 με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στους εκπαιδευτικούς και στους δημόσιους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, εργάζονται ή/και αφυπηρέτησαν χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα».
 
Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, «καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση των επανειλημμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε την τελευταία οχταετία για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος, καθώς και για τη μη τήρηση των διαδοχικών χρονοδιαγραμμάτων που η ίδια έθετε, με τελευταίο παράδειγμα την 15η Σεπτεμβρίου», σημειώνει η ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αποχή και κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων απαντά στις εξετάσεις τετραμήνων η ΟΕΛΜΕΚ
 
Παράλληλα, η οργάνωση των καθηγητών αποφάσισε όπως οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ απέχουν από τη θεματοθέτηση των 90λεπτων διαγωνισμάτων τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς και από οποιαδήποτε δράση/ενέργεια που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως «ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών ουσιαστικά μετατρέπει τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό σε στείρο αξιολογητή, ο οποίος από τη μια θα τρέχει να καλύψει την ύλη μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και από την άλλη θα πρέπει να έχει συνεχώς ανά χείρας το βαθμολόγιο για την ποσοτική αποτίμηση της κάθε ενέργειας των μαθητών/τριών».
 
Προσθέτει ότι «δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που δόθηκε από το ΥΠΠΑΝ στους μαθητές/τριες, προφανώς για να τους δελεάσει, ότι η εξεταστέα ύλη για τις γραπτές εξετάσεις θα περιοριστεί στο 50% της διδακτέας ύλης κάθε τετραμήνου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφύλιος πόλεμος στην ΟΕΛΜΕΚ με φόντο τις εξετάσεις τετραμήνων

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse,
Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές