Θύελλα αντιδράσεων κατά του Διευθυντή που έδιωξε μαθήτρια που φορούσε μαντήλα

Έντονη αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το σάλο που προκάλεσε η ενέργεια Διευθυντή Λυκείου να διώξει μαθήτρια που φορούσε μαντήλα στη Λευκωσία, το οποίο διαμηνύει πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή.
 
Το Υπουργείο Παιδείας καταδικάζει την πράξη του Διευθυντή και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές.

«Αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ. Το Υπουργείο θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή», τόνισε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:
«Αναφορικά με το συμβάν που έλαβε χώρα σε Λύκειο της Επαρχίας Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το ΥΠΠΑΝ διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε,  στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Το ΥΠΠΑΝ, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του σχετικά με δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών καθώς και προγράμματα αντιρατσιστικής πολιτικής. Ιδιαίτερη δε προσοχή επιδεικνύει στην κατάρτιση των Διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης της σχολικής μονάδας και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Καταληκτικά, τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το ΥΠΠΑΝ θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Διευθυντή που έδιωξε μαθήτρια με μαντήλα
 
Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό.

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, μιλώντας στον REPORTER σημείωσε πως η πάγια πολιτική του Υπουργείου είναι η διασφάλιση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των σχολείων.

«Τόσα χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με άτομα που είχαν μεταναστευτικό βιογραφικό. Δεν απαγορεύεται από τους κανονισμούς του σχολείου οι μαντήλες. Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυθρησκευτικότητα».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, η συγκεκριμένη ενέργεια του Διευθυντή είναι εκτός της θεσμοθετημένης πολιτικής του Υπουργείου, τονίζοντας πως για το περιστατικό έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα.
 
Καταδικάζουν οι Οργανωμένοι Γονείς
Θυμό και δυσαρέσκεια εκφράζουν οι Οργανωμένοι Γονείς για το περιστατικό με το Διευθυντή που έδιωξε μαθήτρια από Λύκειο της Λευκωσίας, επειδή η νεαρή προσήλθε με μαντήλα.

Σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει πως το περιστατικό είναι απαράδεκτο, ενώ σημειώνουν πως ο διευθυντής προέβη σε ρατσιστικές αναφορές κατά την ομιλία του προς τους μαθητές.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν κανένα και αφήνουν τη σχολική μονάδα εκτεθειμένη. Τα δημόσια σχολεία της Κύπρου είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προσθέτουν πως «είναι υποχρέωση των διευθυντών και των εκπαιδευτικών να διδάσκουν τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των παιδιών και όχι να δίνουν μαθήματα ρατσισμού στα παιδιά. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται και να αποτρέπονται από όπου και αν προέρχονται και όχι να «διδάσκονται» από ένα διευθυντή».

Σημειώνουν πως έχουν ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών πυλώνων για να συζητηθεί το θέμα της εφαρμογής των Κανονισμών.

Αυτούσια η ανακοίνωση των Οργανωμένων Γονέων:
«Ως Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης εκφράζουμε το θυμό και τη δυσαρέσκεια μας για το απαράδεκτο περιστατικό που έγινε σήμερα σε Λύκειο στην Λευκωσία όπου ο διευθυντής έδιωξε από το σχολείο μαθήτρια με μεταναστευτική βιογραφία με τη δικαιολογία ότι φορούσε  μαντήλα! Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο διευθυντής φαίνεται να προέβη σε ρατσιστικές αναφορές κατά την ομιλία του προς τους μαθητές.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν κανένα και αφήνουν τη σχολική μονάδα εκτεθειμένη. Τα δημόσια σχολεία της Κύπρου είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα. Οι Νόμοι της Δημοκρατίας αλλά και οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κατοχυρώνουν  το δικαίωμα του καθενός στην άσκηση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Είναι υποχρέωση των διευθυντών και των εκπαιδευτικών να διδάσκουν τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των παιδιών και όχι να δίνουν μαθήματα ρατσισμού στα παιδιά. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται και να αποτρέπονται από όπου και αν προέρχονται και όχι να «διδάσκονται» από ένα διευθυντή.

Συγχαίρουμε τα παιδιά για την αντίδρασή τους στην προσπάθεια επιβολής ρατσιστικών προτύπων και για την συμπαράσταση προς τη συμμαθήτρια τους.

Καλούμε τους διευθυντές να μελετήσουν και να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και να μην παρανομούν.

Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών πυλώνων, για να συζητηθεί το θέμα της εφαρμογής των Κανονισμών.

Τον καλούμε επίσης να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.
Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας προς την μαθήτρια και τους γονείς της και δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας για άρση της κατάφορης αυτής αδικίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Σάλος με Διευθυντή που έδιωξε μαθήτρια με μαντήλα-Επίθεση από άλλους μαθητές

Υπενθυμίζεται πως ο Διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να διώξει τη μαθήτρια από το σχολείο επειδή προσήλθε με μαντήλα.

Σύμφωνα με τους συμμαθητές της, η συγκεκριμένη μαθήτρια είναι μουσουλμάνα και φοιτά στο σχολείο τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς να προκαλεί προβλήματα με τη συμπεριφορά της.

Βίντεο που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, φαίνονται οι συμμαθητές της μαθήτριας βγήκαν στην αυλή και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αδικία που υπέστη η μαθήτρια, αποκαλώντας μάλιστα το Διευθυντή του σχολείου, δυνάστη, ρατσιστή και ναζιστή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα