Πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια και Λύκεια-Επιστρέφουν στα θρανία 45,000 μαθητές

Το πρώτο κουδούνι ήχησε σήμερα για τα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την Κύπρο. Μαθητές και καθηγητές επιστρέφουν στα θρανία και ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.
 
Σήμερα τίθενται σε λειτουργία 114 σχολικές μονάδες Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 64 μονάδες είναι Γυμνάσια, τα 38 είναι Λύκεια, τα επτά είναι εξατάξια σχολεία και τα πέντε είναι Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στις σχολικές μονάδες της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης θα φοιτήσουν συνολικά 39,980 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 22,991 θα φοιτήσουν στα Γυμνάσια και οι 16,989 στα Λύκεια.

Για τη νέα σχολική χρονιά έχουν διοριστεί 206 μόνιμοι καθηγητές επί δοκιμασία για την Μέση Γενική Εκπαίδευση, καθώς επίσης και 438 συμβασιούχοι καθηγητές.

Για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση έχουν διοριστεί 550 εκπαιδευτές και θα φοιτήσουν 4,259 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 230 μαθητές στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, 195 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 293 μαθητές στα ΜΙΕΕΚ και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.

Τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν δύο ακόμη μικτά σχολεία: το ένα στο Λύκειο της Έμπας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ομόδους, το οποίο επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι με στόχο τα μηδενικά προβλήματα

Εξετάσεις τετραμήνων
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να υπάρχουν καινοτομίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για πρώτη φορά, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφαρμόζονται οι εξετάσεις τετραμήνων.

Το Υπουργείο Παιδείας κλείδωσε με κανονισμούς τις εξετάσεις τετραμήνων και θα εφαρμόζονται σταδιακά. Δηλαδή, για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύσουν μόνο στην Α’ Λυκείου και από την επόμενη σχολική χρονιά, 2020-2021 θα εφαρμοστούν στην Α’ και Β’ Λυκείου. Στη Γ’ Λυκείου θα εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από την Βουλή στις 12 Ιουλίου, αυτά που θα ισχύσουν για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι:

α)Κατά τη διάρκεια των κεντρικών εξετάσεων τα σχολεία θα είναι ανοικτά.
 
β)Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.
 
γ)Το 40% της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή χωρίζεται σε 30% για την κεντρική εξέταση και σε 10% για μικρό προειδοποιημένο διαγώνισμα ή άσκηση που θα βαθμολογείται διάρκειας μέχρι 45 λεπτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με Κανονισμούς κλείδωσε μέσω Βουλής τις εξετάσεις τετραμήνων η Κυβέρνηση

Ογδόντα δύο σχολεία-εργοτάξια βρίσκονται σε εξέλιξη
Ογδόντα δύο έργα συνολικής δαπάνης, σχεδόν 37 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιουν το 2019 οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα 37 είναι μεγάλης κλίμακας έργα με δαπάνη €35.844.239 και 45 μικρής κλίμακας με δαπάνη €1.101.662.
Διευκρινίζεται πως τα 29 έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη €30.258.543, θα συνεχιστούν και κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.
 
Την ίδια ώρα οκτώ έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη €5.585.696, αποπερατώθηκαν ή θα αποπερατωθούν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: H ακτινογραφία των έργων στα σχολεία-Ποια ξεπερνούν το εκατομμύριο
 

Δειτε Επισης

ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
«Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται»-Η Ευρυδίκη τραγουδά για τους ήρωες του 1974 και 1963/64
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή