Με Κανονισμούς κλείδωσε μέσω Βουλής τις εξετάσεις τετραμήνων η Κυβέρνηση

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για τις εξετάσεις τετραμήνων προς αξιολόγηση του μαθητή με έναρξη για την ‘Α Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 και επέκταση του θεσμού στη Β’ Λυκείου τη χρονιά 2020 -  2021 και στη Γ’ Λυκείου το 2022 – 2023 και όπως προέβλεπε η πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροποποιήσεις αφορούν τέσσερα βασικά σημεία, στα οποία υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, περιλαμβανομένου και του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ως εξής:
 
α) Σταδιακή εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων: Από τη νέα σχολική χρονιά (2019-2020) θα ισχύσει μόνο στην Α’ Λυκείου. Από τη σχολική χρονιά 2020-2021 εφαρμογή στην Α’ και στη Β΄ Λυκείου και από τη σχολική χρονιά 2021-2022 εφαρμογή στην Α’, στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου.
 
β)Κατά τη διάρκεια των κεντρικών εξετάσεων τα σχολεία θα είναι ανοικτά.
 
γ)Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.
 
δ) Το 40% της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή χωρίζεται σε 30% για την κεντρική εξέταση και σε 10% για μικρό προειδοποιημένο διαγώνισμα ή άσκηση που θα βαθμολογείται διάρκειας μέχρι 45 λεπτών.
 
Της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και της ψηφοφορίας προηγήθηκε συζήτηση των κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, που κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κατεπειγόντως.
 
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη.
 
Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης καταψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον.
 
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία  ο διαχωρισμός των εξετάσεων, σε εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τεθεί σε ισχύ την σχολική χρονιά  2021-2022, και όχι την σχολική χρονιά 2020-2021, όπως προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε νόμο.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς επανέλαβε τη θέση ότι υπάρχει ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης που επιβάλλεται να αλλάξει. Πρόσθεσε πως οι εισηγήσεις του κόμματος του δεν έγινε αποδεκτές. Παρατήρησε πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες του εξετασιοκεντρικού συστήματος με περισσότερες εξετάσεις. Έκανε επίσης λόγο για επιχειρούμενο παιδαγωγικό έγκλημα.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε πως τα σχολεία που παράγουν καταναλωτές που νοιάζονται να σπουδάσουν για να παράγουν χρήμα και απομακρύνονται από τις αξίες και τα ιδανικά. Απαιτείται μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση όμως, είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος διερωτήθηκε αν είμαστε ευχαριστημένοι με το παρόν σύστημα και ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση δηλώνοντας ότι θα του παραχωρηθεί στήριξη, όπως στους μαθητές και τους καθηγητές.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως παρά τις προσπάθειες δεν φθάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα και ευχήθηκε ότι με τα νομοθετήματα που θα ψηφίσει η Βουλή να επιτευχθεί η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι απέχει η νομοθετική ρύθμιση από ένα σχολείο ανάπτυξης δεξιοτήτων και διαμόρφωσης κριτικής σκέψης, το οποίο δεν θα έχει ανάγκη την παραπαιδεία.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου παρατήρησε ότι κάθε αρχή και δύσκολη, προσθέτοντας πως πρέπει να ξεκινήσουμε και να είμαστε πιο αποφασιστικοί.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι οι κανονισμοί περιέχουν αυτολεξεί την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε πως μέσα από έντιμο διάλογο και αυτοσεβασμό ετοιμάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή. Η πρόταση επιτυγχάνει την αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του μαθητή, είπε, προσθέτοντας πως διασφαλίζεται η αντικειμενική αξιολόγηση του μαθητή.
 
Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ ανέφερε πως παιδαγωγικό έγκλημα είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους παρατήρησε πως ξοδεύονται κάποια δισεκατομμύρια χωρίς ανάλογα αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως θα ήταν καλύτερο οι εξετάσεις τετραμήνων να γίνονταν για τις πρώτες δύο τάξεις στα σχολεία και όχι κεντρικά. Εξετάσεις τετραμήνων ίσως θα πρέπει να κάνουν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαπαγιάννης είπε πως το ζητούμενο είναι να υπάρχει ουσιαστικά καλύτερη παιδεία παρά φουσκωμένα απολυτήρια. Πρόσθεσε πως σε δύο χρόνια θα αξιολογηθούν οι Βουλευτές για την απόφαση που λαμβάνουν τώρα.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η συγκριτικού χαρακτήρα αξιολόγηση είναι διαφορετική από τη διαμορφωτικού χαρακτήρα αξιολόγηση.  Ανέφερε πως με την ενοποίηση των εξετάσεων θυσιάστηκαν χιλιάδες μαθητές. Η αξιολόγηση είναι επιβεβλημένη από την ώρα που το παιδί μπαίνει στο νηπιαγωγείο, είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως τα κόμματα πρέπει να μείνουν έξω από τα σχολεία και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει αυτονόμηση του σχολείου. Αναφορά έκανε επίσης στον επιβαλλόμενο επαγγελματικό προσανατολισμό προσθέτοντας πως οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως υπάρχουν στο σύστημα νοοτροπίες που δύσκολα αλλάζουν. Δήλωσε επίσης  πως θέλουμε ορθό και δίκαιο απολυτήριο.
 
Χαιρετίζει το Υπουργείο Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση του χαιρετίζει την ψήφιση, σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης τονίζει πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, αφού η αξιολόγηση του/της μαθητή/μαθήτριας στο πλαίσιο των τετραμήνων συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές αξιολόγησης που εστιάζουν στον εντοπισμό των αδυναμιών, στην άμεση ανατροφοδότηση, στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.

Παράλληλα, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους/τις εκπαιδευτικούς, ώστε να αναλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και ιδιαίτερα την Επιτροπή Παιδείας, για την αγαστή συνεργασία καθώς και για τη θετική κι εποικοδομητική στάση που τήρησαν τόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το θέμα όσο και με την ψήφιση των Κανονισμών.

Ταυτόχρονα, προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας για την ψήφιση πληθώρας άλλων νομοθετημάτων που θα εκσυγχρονίζουν και θα αναβαθμίζουν περαιτέρω το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»