Η καθυστέρηση στις μεταθέσεις σχετίζεται με παρανομία, διαμηνύουν οι εκπαιδευτικοί

Την ευχή για μια καλή χρονιά σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα παιδιά, ευχήθηκαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, κατά τη διάρκεια σημερινής κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατά την οποία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι «πρέπει να έχουμε μια ασφαλή σχολική χρονιά, πρωτίστως και στη συνέχεια δημιουργική και παραγωγική».
 
«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις οφείλουμε να εκφράσουμε τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια μας, γιατί παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια αλλάξαμε με κόπο και μόχθο τη νομοθεσία για να γίνονται όλες οι διαδικασίες στελέχωσης δύο μήνες νωρίτερα, είδαμε όλοι χθες Κυριακή ημέρα να βγαίνουν τοποθετήσεις και εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται, να μετακινούνται και να μετατίθενται την τελευταία στιγμή και δεν είναι οι τελευταίες», πρόσθεσε.
 
Οι εκπαιδευτικοί, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, είναι όντως με σηκωμένα τα μανίκια πάνω αυτές τις μέρες στις σχολικές μονάδες «και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουν το παν για να υποδεχτούν χωρίς προβλήματα τα παιδιά τη Δευτέρα, όμως πρέπει να γίνει ένας μεγάλος αγώνας δρόμου, άλλωστε το έχει παραδεχθεί και το Υπουργείο Παιδείας ότι αυτή την εβδομάδα όποια κενά υπάρχουν θα συμπληρωθούν».
 
«Εκείνο όμως που θέλουμε εμείς να σημειώσουμε είναι ότι η συγκεκριμένη καθυστέρηση σχετίζεται και πάλι με παρανομία, γιατί η νομοθεσία που ψηφίστηκε έλεγε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου έπρεπε να γίνει η τελευταία σειρά μεταθέσεων και το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έπρεπε να κλείσουν οι τοποθετήσεις, μετακινήσεις», συμπλήρωσε.
 
Οι αποσπάσεις, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, «που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και θυμάστε τι έγινε πέρσι για το θέμα των αποσπάσεων και τι συζήτηση έχει γίνει, η νομοθεσία λέει ότι τέλος του Μάρτη πρέπει να ανακοινώνονται και ανακοινώθηκαν γύρω στις 10 Αυγούστου».
 
Όπως είπε, αυτά πλέον, όμως, δεν είναι απλές παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, εφόσον υπάρχουν οι ψηφισθείσες νομοθεσίες συνιστούν και πάλι παρανομίες «και εμείς αναμένουμε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να θέσει το θέμα επί τάπητος και επιτέλους να αποδοθούν και κάποιες ευθύνες».
 
«Κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μια νομοθεσία την οποία με τόση θέρμη υποστηρίξαμε και ψηφίσαμε για την καλύτερη οργάνωση των σχολικών μονάδων, ερχόμαστε και φέτος να αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα. Να μπούμε και λίγο στη θέση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι χθες Κυριακή ενημερώνονται ότι θα πάνε στο Α΄ σχολείο, Β΄ σχολείο, στο Γ΄, πολλές φορές αυτή η μετακίνηση μπορεί να περιλαμβάνει και μετακίνηση σε άλλη Επαρχία ή οτιδήποτε άλλο και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Είναι θέμα που άπτεται της νομοθεσίας και πάλι . Δεν γίνεται να ψηφίζουμε τις νομοθεσίες κι στη συνέχεια να μην της εφαρμόζουμε», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Φυλακτού ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε πολλούς τομείς.
 
Κλιματιστικά
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, αναφερόμενος στο θέμα των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, είπε ότι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι αυτών των κακών καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα τις συνθήκες καύσωνα που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα στις αίθουσες διδασκαλίας.
 
«Αν κάποιος πάει σήμερα στα σχολεία θα δείτε τους εκπαιδευτικούς να τρέχουν αλλά και να ιδρώνουν πέραν του κανονικού. Θα δείτε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές, οι οποίοι θα έρθουν την ερχόμενη Παρασκευή, να ακολουθήσουν και την μαθησιακή διαδικασία αλλά και το δύσκολο περιβάλλον που μπορούν να εργαστούν μέσα και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την τοποθέτηση κλιματιστικών αλλά παρακολουθούμε έτσι με αγωνία εκείνη την παρελκυστική πολιτική και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των άλλων αρμοδίων εις την τοποθέτηση των κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, σε παρέμβαση του όσον αφορά το θέμα των κλιματιστικών, είπε ότι αρκεί κάποιος να δει τον κώδικα θερμικής καταπόνησης που έχει το Υπουργείο Εργασίας και πραγματικά στους σχολικούς χώρους αυτός ο κώδικας παραβιάζεται 100%.
 
«Οι θερμοκρασίες που υπάρχουν μέσα στις τάξεις είναι σε κάποιες μέρες πολύ απαγορευτικές για να παραμένει κάποιος μέσα, όχι και να γίνεται και μάθημα. Δυστυχώς, είναι ένα θέμα το οποίο κατάντησε κάθε χρόνο να το συζητούμε και την επόμενη χρονιά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα στο συγκεκριμένο κομμάτι», πρόσθεσε.  
 
Συνταξιοδοτικό
Για το συνταξιοδοτικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβερνητική πλευρά «και την καλούμε και την ίδια την Κυβέρνηση αλλά και ιδιαίτερα τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών να εγκύψει σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, έτσι ώστε να δοθεί μια λύση».
 
«Και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουμε ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τα κόμματα, να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί τους, και αναμένουμε το συντομότερο νέα συνάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα πρέπει να παρευρεθούν και οι πέντε οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ και του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, έτσι ώστε να το συζητήσουμε ξανά το σοβαρό αυτό ζήτημα με την ελπίδα να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση», σημείωσε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η θέση και των πέντε οργανώσεων είναι η επαναφορά του παλιού συνταξιοδοτικού σχεδίου, έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί και γενικά οι κρατικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα στην εργασία τους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το Ριάντ φιλοξενεί σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικοί Φόρουμ-Στο επίκεντρο ο πόλεμος στη Γάζα
Εξοπλιστικό ράλι για τη Βρετανία-Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους για να «προλάβει» Κίνα και Ρωσία
Δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ 1,4 εκατ. ευρώ το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού
Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία στόχευσε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Άνοιξαν πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ελλάδα-Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων στα Εξάρχεια-Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια
BINTEO: Πέντε νεκροί και 33 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο σε επαρχία στη νότια Κίνα
BINTEO: Νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ σε αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ