Το μπαλάκι στο Γενικό Εισαγγελέα για τις διεθνείς εξετάσεις-Ζητά γνωμάτευση ο Χαμπιαούρης

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, για την απόφαση των δημόσιων Πανεπιστημίων να παραχωρήσουν αδιάθετες θέσεις, σε μαθητές που έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις (GCE).
 
Ο υπουργός Παιδείας είχε το μεσημέρι συνάντηση με τους πρυτάνεις των δύο δημόσιων πανεπιστημίων, Πανεπιστημίου Κύπρου και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την οποία ενημερώθηκε για την απόφασή τους. Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία που έχουν ακολουθήσει οι πρυτάνεις και φαίνεται πως είναι στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

«Παρ’ όλα αυτά, έχω επικοινωνήσει με το Γενικό Εισαγγελέας και θα του ζητήσω να μας πει τη δική του άποψη και να γνωματεύσει επί του θέματος. Θα στείλω το αίτημά μου γραπτώς, ώστε να λάβω τη γνωμάτευσή του γραπτώς. Ο ίδιος με πληροφόρησε πως θα προσπαθήσει να μας δώσει τη γνωμάτευσή του, το συντομότερο δυνατό. Είναι άδικο, όμως, να χάσουν αυτά τα παιδιά τις θέσεις ή να τιμωρηθούν σε εισαγωγικά  κάποια παιδιά λόγω διαδικασιών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως έχει οριστεί συνάντηση και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν συνάντηση με τον Χαμπιαούρη για το θέμα των GCE οι εκπαιδευτικοί
 
«Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 15:00 θα είναι η συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Τους είχα ζητήσει πίστωση χρόνου, πριν προβούν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που είχαν το πρωί, καθώς ο κ. Χριστοφίδης έλειπε στο εξωτερικό και τους είπα να μου δώσουν δύο-τρεις ημέρες να έχω συνάντηση μαζί με τους πρυτάνεις και μαζί τους», κατέληξε ο Κώστας Χαμπιαούρης.

«Ακολουθούμε τους κανονισμούς που
ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, υπέδειξε πως είναι αχρείαστη η φασαρία που γίνεται με τη διάθεση των θέσεων στους μαθητές που έχουν επιτύχει στις διεθνείς εξετάσεις, καθώς οι θέσεις παραμένουν κενές μετά και την τελευταία κατανομή που γίνεται.

«Μιλάμε για θέσεις που παραμένουν κενές και θα χαθούν. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι όλη αυτή την αντίδραση που γίνεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται αυτό είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό μαθητών να είναι υποψήφιοι, καθώς απαγορεύει στα παιδιά να κάνουν άλλες διευθετήσεις εκ των προτέρων. Τα παιδιά αυτά έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, άρα εμείς εξυπηρετούμε παιδιά που για διάφορους λόγους επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο και είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, που ενδεχομένως να προσφερθούν θέσεις σε τουλάχιστον 4-5 παιδιά, τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να σταματήσουν οι αυθαίρετες ενέργειες των Πανεπιστημίων λένε οι εκπαιδευτικοί

Ο κ. Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας, σημείωσε πως τα δύο πανεπιστήμια ακολουθούν τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006. Σύμφωνα με τους κανονισμούς:

Η διάθεση θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι οποίες, μετά την κατανομή και προσφορά θέσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου
 
  • είτε έμειναν κενές μετά την τελευταία κατανομή
  • είτε έμειναν κενές επειδή οι κάτοχοι τους δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος
  • ή έμειναν κενές διότι τα άτομα, στα οποία οι θέσεις προσφέρθηκαν, δεν τις αποδέχθηκαν,
 Διενεργείται με βάση εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες καθορίζονται με Κανόνες.

«Σέβομαι τις απόψεις των εκπαιδευτικών, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποσκαφθούν οι παγκύπριες εξετάσεις, ωστόσο, δεν θεωρώ πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να έχουν λόγο για την εισδοχή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια», υποστήριξε ο Τάσος Χριστοφίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Παιδείας για διεθνείς εξετάσεις: Καθόλα νόμιμη η απόφαση Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ

Από πλευράς του, ο πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Αναγιωτός, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν αυτή τη διαδικασία και είναι σε συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Επιτρέπει στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν με εσωτερικές διαδικασίες και εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε», τόνισε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία