Στην Ολομέλεια οι εξετάσεις τετραμήνων… Περνά η εφαρμογή του θεσμού με δόσεις

Την τύχη του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων... σφραγίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, ενώπιον της οποίας τίθενται προς έγκριση ή απόρριψη οι δύο τροποποιητικές προτάσεις Νόμου, που κατέθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. 
 
Η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ προβλέπει, επί της ουσίας, σταδιακή εφαρμογή των τετράμηνων εξετάσεων, ενώ η πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, την κατάργησή τους. 
 
Όπως προκύπτει από την προχθεσινή συζήτηση των δύο προτάσεων Νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η πρόταση του ΔΗΚΟ αναμένεται σήμερα να υπερψηφιστεί, καθότι τυγχάνει της αποδοχής όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, το οποίο-όπως έχει προαναφερθεί- με δική του πρόταση επιδιώκει την κατάργηση των τετράμηνων εξετάσεων. Με θετικό φακό, αντικρίζει την πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης. 
 
Από πλευράς των εμπλεκομένων φορέων, η συντεχνία των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ,  αναμένει τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να τοποθετηθεί, την ώρα πάντως που δεν κρύβει τη δυσφορικά της και κάνει λόγο για καθυστέρηση, που όπως υποστηρίζει υπήρξε, στο ξεκαθάρισμα του όλου θέματος.  
 
«Δόθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για συζήτηση του θέματος αυτού, ενώ εμείς καταθέσαμε τον περασμένο Ιανουάριο πρόταση για τα τετράμηνα και δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος. Ερχόμαστε λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι και δεν έχουμε απόφαση», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.
 
«Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της
πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ ως έχει»
Υπέρ της πρότασης Νόμου του ΔΗΚΟ τάσσονται από την πλευρά τους οι οργανωμένοι γονείς, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικοφόρου να διαμηνύει πως οι εξετάσεις τετραμήνων πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά με τις σωστές προϋποθέσεις.
 
Ο κ. Νικηφόρου, μιλώντας στον REPORTER, υπέδειξε πως οι γονείς θέλουν τη συνολική αξιολόγηση των μαθητών, και προφορική, αλλά και γραπτή, όπως προνοεί η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως αν οι εξετάσεις τετραμήνων εφαρμοστούν με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν θα έχουν επιτυχία.
 
«Για να έχουν επιτυχία οι εξετάσεις τετραμήνων θα πρέπει να εφαρμοστούν με σωστές προϋποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχει η συνολική αξιολόγηση των μαθητών. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπάρξει επιτυχία, αν εφαρμοστεί ως έχει. Η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ ως έχει είναι αυτό που υποστηρίζουμε, αλλά αν υπάρξουν τροποποιήσεις εμείς θα συνεδριάσουμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Νικηφόρου.
 
Αντίθετοι οι μαθητές
Αντίθετη με κάθε μορφή των εξετάσεων τετραμήνων εμφανίζεται η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών(ΠΣΕΜ), η οποία αναφέρει πως, ναι μεν η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ είναι πιο ρυθμισμένη από αυτή του Υπουργείου, συνάδει ωστόσο με το Νόμο για εξετάσεις.
 
«Εμείς είμαστε εναντίον των εξετάσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, ένα διάλογο, μέσα από τον οποίο θα βρεθεί λύση η οποία θα είναι και πρακτική και θα έχει αποτελέσματα», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου.
 
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε πως η Συντονιστική Επιτροπή δεν είναι απόλυτη και θα δεχτεί να συζητήσει τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν, ωστόσο θεωρεί πως το στενό χρονικό περιθώριο δεν δίνει την επιλογή αυτή.
 
Ο Παναγιώτης Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στον REPORTER, ο οποίος ανέφερε πως οι εξετάσεις τετραμήνων θα εφαρμοστούν την ερχόμενη σχολική χρονιά, υποστήριξε πως το Υπουργείο θέλει να εφαρμόσει τις εξετάσεις τετραμήνων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
 
«Εμείς μόνο αυταρχισμό μπορούμε να θεωρήσουμε τη στάση του Υπουργείου, που ξεκίνησε και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για κάτι που πιστεύουμε ότι δεν θα προσφέρει τίποτα σε εμάς. Το Υπουργείο δεν μας ενημέρωσε για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Το μάθαμε από τα social media», κατέληξε ο Παναγιώτης Γεωργίου.
 
 
Τι προνοεί η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ
Η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ, προβλέπει τα εξής: 
 
*Ο βαθμός κάθε τετραμήνου για τα εξεταζόμενα μαθήματα, είναι το άθροισμα της προφορικής επίδοσης και της γραπτής αξιολόγησης, με αναλογία εξήντα τοις εκατόν (60%) για την προφορική επίδοση και σαράντα τοις εκατόν (40%) για τη γραπτή αξιολόγηση. 
 
*Η προφορική επίδοση είναι η επίδοση που αφορά τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης εκτός των σαρανταπεντάλεπτων και ενενηντάλεπτων διαγωνισμάτων που διεξάγονται κατά τη διάρκεια των τετραμήνων και αξιολογείται ως ακολούθως:
 
α) Συμμετοχή του μαθητή στην τάξη ή/και στο εργαστήριο. 
β) κατ’ οίκο εργασία. 
γ) Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία).  
δ) δραστηριότητες διάκρισης εκτός αίθουσας διδασκαλίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία.
 
*Η γραπτή αξιολόγηση θα περιλαμβάνει ένα μόνο προειδοποιημένο σαρανταπεντάλεπτο γραπτό διαγώνισμα ανά τετράμηνο. Νοείται ότι για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας με ένα επιπλέον σαραντάλεπτο γραπτό διαγώνισμα σε ημερομηνίες που καθορίζονται από την σχολική μονάδα (στο τέλος κάθε τετραμήνου). Ο βαθμός της δεύτερης ευκαιρίας, θα είναι και ο τελικός βαθμός της γραπτής αξιολόγησης.
 
*Κατά την περίοδο των κεντρικών δοκιμίων αξιολόγησης θα διεξάγονται κανονικά τα μαθήματα, πλην της ημέρας διεξαγωγής τους, ενώ η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών για σκοπούς προαγωγής θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2019-2020 και θα εφαρμοστεί μόνο για την Α΄ Λυκείου.
 
*Νοείται ότι για την Β’ Λυκείου η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2020-2021 και για την Γ΄ Λυκείου θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2021-2022.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε για σταδιακή εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ