Χωρίς προβλήματα η κατάσταση στα ΤΑΕΠ, χαμηλή η προσέλευση ασθενών

Χωρίς προβλήματα, παρά την απεργία των γιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), εξελίσσεται η κατάσταση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων. 

Στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η προσέλευση ασθενών είναι πολύ περιορισμένη, με τον χώρο των Πρώτων Βοηθειών να παρουσιάζει μια εντελώς ασυνήθιστη εικόνα, αφού συνήθως γίνεται το αδιαχώρητο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεργούν οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ στα ΤΑΕΠ-Επιχειρησιακό πλάνο από Υπ. Υγείας

Βάσει των διευθετήσεων που έγιναν, στο ΤΑΕΠ γίνεται διαλογή των ασθενών και τα περιστατικά που δεν κρίνονται ως επείγοντα, παραπέμπονται για εξυπηρέτηση στο Κέντρο Υγείας των Λατσιών.  


Ως γνωστό, Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ ετοίμασαν υπηρεσιακό πλάνο και έχουν λάβει μέτρα για εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να καλεί τους πολίτες, όχι μόνο σήμερα αλλά και γενικότερα, να συμβουλεύονται τον Προσωπικό τους Ιατρό και να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί, υπό την αιγίδα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, προβλέπει πως σήμερα στα ΤΑΕΠ θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα, που είναι ήπια θα εξυπηρετούνται σε άλλο χώρο, εκτός των ΤΑΕΠ. Εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη έχουν αγοραστεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και θα αποστέλλονται στα κέντρα για τα οποία έχουν αγοραστεί υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, το προσωπικό για σήμερα είναι επαρκές για να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά.
 
«Δεν είναι ο ίδιος ο αριθμός γιατί τις προηγούμενες μέρες εξυπηρετούνταν όλα τα περιστατικά και τα επείγοντα και τα μη επείγοντα που κανονικά έπρεπε να εξυπηρετούνταν από τους προσωπικούς τους γιατρούς. Σήμερα θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα, εκείνα που πραγματικά πρέπει να πάνε στα ΤΑΕΠ», ανέφερε.

 
Ο κ. Χαριλάου υπέδειξε πως μέχρι στιγμής, η κατάσταση είναι ομαλή και δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για επιθεώρηση της κατάστασης μετέβη λίγο μετά τις δέκα το πρωί, συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ενημερώνεται από τον Διευθυντή των Πρώτων Βοηθειών. 

Ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε από το προσωπικό των ΤΑΕΠ για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. 

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως δεν έχουν παρατηρηθεί οποιαδήποτε προβλήματα λόγω της απεργίας, την οποία χαρακτήρισε εκ νέου ως αδικαιολόγητη.  Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα του Υπουργείου για εξεύρεση λύσεων.   
 
Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως υπάρχει χαμηλή προσέλευση περιστατικών. «Κατ’ ακρίβεια, υπάρχει ροή προσέλευσης όπως θα έπρεπε να είχε καθημερινά στα ΤΑΕΠ, εάν και εμείς σαν λαός μαθαίναμε να κάναμε σωστή χρήση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Δηλαδή, να είναι πραγματικά επείγον το περιστατικό και να προσέρχεται εδώ. Αυτό συμβαίνει σήμερα λόγω και της προειδοποίησης για την απεργία. Δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιαδήποτε προβλήματα. Η ενημέρωση που έχω και από τις άλλες πόλεις είναι ακριβώς η ίδια εικόνα. Έχει γίνει και υπηρεσιακό πλάνο με την καθοδήγηση και της Γενικής Διευθύντριας, την οποία και ευχαριστώ δημόσια, για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
 
Με το διάλογο θα βρεθεί η λύση
Τα προβλήματα είναι πολλά και χρόνια, ωστόσο, με το διάλογο θα βρεθεί λύση, τόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Ανδρέας Ηλιάδης. 
 
Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε πρέπει να δοθεί το μήνυμα στον κόσμο πως τα ΤΑΕΠ είναι για να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά. 
 
«Τα μη επείγοντα περιστατικά δεν χρειάζονται να έρχονται στα ΤΑΕΠ. Ο αριθμός των γιατρών δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί, αν ο κόσμος έρχεται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά», επισήμανε.
 
«Ελπίζω πως αυτή η απεργία είναι η τελευταία»
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας εξέφρασε την ελπίδα η απεργία αυτή να είναι η τελευταία, ενώ πρόσθεσε πως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
 
Ο κ. Κούμας τόνισε πως στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εργάζονται, ως προσωπικό ασφαλείας δύο ιατροί, που αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ υπέδειξε πως, λόγω της υποστελέχωσης, ο αριθμός των γιατρών είναι ο ίδιος και τις υπόλοιπες μέρες.
 
Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, σημείωσε πως μικροπροβλήματα με καθυστέρηση στην εισαγωγή ασθενών προς τα εσωτερικά τμήματα, παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου, ωστόσο, «από εκεί και πέρα, όποιο περιστατικό έτυχε παραπομπής ή προσήλθε, αφού αξιολογήθηκε και έχρηζε αντιμετώπισης, έχει αντιμετωπιστεί».
 
Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι ανάγκες σε ιατρούς για το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού, τόνισε πως υπάρχουν διεθνείς πρακτικές, διεθνείς παράμετροι, που πολύ εύκολα μπορεί να τους χρησιμοποιήσεις ώστε να εξεύρεις τη λύση,
Υπέδειξε πως μέχρι τις αρχές του 2018 οι γιατροί του ΤΑΕΠ στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού ήταν 17, ενώ φέτος ανέρχονται μόλις σε 12.
 
«Είναι η πρώτη μέρα που το ΤΑΕΠ
θα εργαστεί όπως θα έπρεπε»
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η κατάσταση και στα ΤΑΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου.
 
Η Διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Μάρω Κωνσταντή, ανέφερε ότι σήμερα είναι η μοναδική μέρα που το Τμήμα θα εργαστεί όπως πρέπει να εργάζεται κάθε μέρα, σημειώνοντας πως «θα βλέπουμε τα επείγοντα περιστατικά».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανένας ασθενής. «Και βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε και θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας γιατί για τον κόσμο παλεύουμε και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό», επισήμανε. 
 
Η Ιατρική Διευθύντρια Νοσοκομείου Αμμοχώστου και Επιστημονική Διευθύντρια Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι όλα κυλούν ομαλά. 
 
Όπως υπέδειξε, η ροή στις Πρώτες Βοήθειες είναι σχετικά μειωμένη, προσέρχεται κόσμος, τα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται κανονικά και σε περίπτωση που προκύψει περιστατικό που δεν χρειάζεται περίθαλψη από τις Πρώτες Βοήθειες παραπέμπεται στον προσωπικό γιατρό στο Κέντρο Υγείας.
 
Εξάλλου, ασθενείς που επισκέφθηκαν το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Είδησεων(ΚΥΠΕ) ότι περίμεναν αρκετή ώρα για να εξεταστούν από γιατρό, ωστόσο, σημείωσαν πως αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους γίνεται η απεργία. 
 
Έντεκα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν
στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Πάφου
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται και η κατάσταση στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στον ιδιωτικό τομέα πέντε περιστατικά, τα οποία δεν κρίθηκαν ως επείγοντα, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί έντεκα σοβαρά περιστατικά στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.
 
 
Κανένα παράπονο στον ΠΟΣΠΦ
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκύπριου Συνδέσμου Πασχόντων και Φίλων, στον Σύνδεσμο δεν έφθασε οποιοδήποτε παράπονο ή καταγγελία. 
 
«Εμείς θεωρούμε», σημείωσε, «ότι η απεργία ήταν αχρείαστη, μπορούσε να γίνει για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα παρά σε 24ρη βάση. Από τη στιγμή που έχουν ληφθεί υπόψη οι εισηγήσεις της Συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών κι είχαν παραβρεθεί στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός, από εκεί και πέρα ήταν άνευ ουσίας η απεργία», τόνισε. 
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία