Αρνήθηκαν να δεχθούν παραπομπές τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας

Το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και όχι μέσω απεργιών, μετέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιείται, όπως και στα υπόλοιπα ΤΑΕΠ παγκύπρια, 24ωρη απεργία από τους ιατρούς-μέλη της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΕΣΙ.
 
Ο υπουργός Υγείας, τον οποίο συνόδευε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, συνομίλησε για αρκετή ώρα με το ιατρικό προσωπικό των ΤΑΕΠ, καλώντας τους να εξετάσουν και να του υποβάλουν εφικτές και πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς προβλήματα η κατάσταση στα ΤΑΕΠ, χαμηλή η προσέλευση ασθενών
 
Σε δηλώσεις του που ακολούθησαν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι για την ώρα η κατάσταση στα ΤΑΕΠ εξελίσσεται ομαλά, ενώ υπάρχει χαμηλή προσέλευση περιστατικών.
 
«Κατ’ ακρίβεια, υπάρχει ροή προσέλευσης όπως θα έπρεπε να είχε καθημερινά στα ΤΑΕΠ, εάν και εμείς σαν λαός μαθαίναμε να κάναμε σωστή χρήση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Δηλαδή, να είναι πραγματικά επείγον το περιστατικό και να προσέρχεται εδώ. Αυτό συμβαίνει σήμερα λόγω και της προειδοποίησης για την απεργία. Δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιαδήποτε προβλήματα. Η ενημέρωση που έχω και από τις άλλες πόλεις είναι ακριβώς η ίδια εικόνα. Έχει γίνει και υπηρεσιακό πλάνο με την καθοδήγηση και της Γενικής Διευθύντριας, την οποία και ευχαριστώ δημόσια, για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με το ιατρικό προσωπικό των ΤΑΕΠ, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα.  «Τους διαβεβαίωσα ότι είμαστε εδώ, ακούμε τα προβλήματά τους και μόνο μέσα από διάλογο μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά τους και όχι μέσω απεργιών, την οποία -όπως δήλωσα και τις προηγούμενες μέρες- θεωρώ αδικαιολόγητη στην παρούσα φάση.
 
Απεργία κάνει κάποιος όταν η εργοδοτική πλευρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΚΥπΥ, κωφεύει, δεν ακούει, υπάρχουν προβλήματα και δεν τα επιλαμβάνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η μοναδική εισήγηση που είχε τεθεί στο τραπέζι το προηγούμενο Σάββατο ήταν για να πάμε σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας, η οποία υιοθετήθηκε. Πέραν αυτού, τα άλλα μέτρα που έχουμε εμείς κρίνει και θέτουμε σε εφαρμογή έχουν κριθεί ελλιπή (σ.σ. από τη Συντεχνία). Αλλά αυτά είναι τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε ότι η προσπάθεια βελτίωσης των ΤΑΕΠ θα γίνει μέσω της Επιτροπής που έχει ορίσει την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν οι πέντε Διευθυντές των ΤΑΕΠ, υπό την καθοδήγηση του Επιστημονικού Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και οι όροι εντολής είναι τις επόμενες οκτώ εβδομάδες το αργότερο, να φέρουν τις εισηγήσεις τους, πρακτικές λύσεις για το πώς βλέπουν να οργανώνονται τα ΤΑΕΠ και οι εισηγήσεις τους θα υιοθετηθούν.
 
«Οι εισηγήσεις αυτές θεωρώ πως όταν έρθουν από τους ίδιους τους γιατρούς που βιώνουν τα προβλήματα, θα είναι και οι πιο πρακτικές. Έχουμε επίσης εισηγηθεί όπως επικουρικά μπορεί να τους βοηθήσει εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό εκεί και όπου δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις».
 
Σε παρατήρηση ότι στο υπηρεσιακό πλάνο που καταρτίστηκε για τη σημερινή μέρα και προβλέπει παραπομπές των μη επειγόντων περιστατικών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν, και σε σχόλιο ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πλάνο, ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στους ίδιους τους υπεύθυνους των κέντρων αυτών για να απαντήσουν.
 
«Η Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας αποτάθηκε σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να αποστέλλονται τα ήπια περιστατικά, αυτά που δεν είναι για τα ΤΑΕΠ, αλλά έρχονται τόσο καιρό στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και αναμέναμε ότι θα έρχονταν και σήμερα, τα λεγόμενα περιστατικά κατηγορίας 4 και 5.
 
Στις άλλες πόλεις υπήρξε ανταπόκριση από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να τους παραπέμπουμε τα περιστατικά αυτά, στην Λευκωσία όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια απάντησαν αρνητικά. Γιατροί συγκεκριμένου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου απάντησαν θετικά και θα τους παραπέμπουμε εκεί, συγκεκριμένα στο Απολλώνειο. Και για την Λευκωσία έχουμε κάνει διευθετήσεις με δύο άλλους ιατρούς να εδρεύουν στο Κέντρο Υγείας των Λατσιών για να εξετάζουν αυτά τα περιστατικά όλη μέρα σήμερα. Άρα έχουν γίνει διευθετήσεις σε όλες τις πόλεις», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
 

Ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί εντός των ημερών συνάντηση με τις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών για να συζητηθούν εκ νέου αυτά τα προβλήματα και κληθείς να πει εάν εξετάζεται νέο υπηρεσιακό πλάνο για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο συνέχισης των μέτρων, ο κ. Ιωάννου απάντησε χαρακτηριστικά:
 
«Θεωρώ τελείως άσκοπο να επεκταθεί αυτή η απεργία, εφόσον δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο. Εάν έχουν κάποιες εισηγήσεις να φέρουν στο τραπέζι, πολύ ευχαρίστως, και δηλώνω ότι θα υιοθετηθούν. Αλλά δεν έχει έρθει κάποια άλλη εισήγηση. Συνάντηση δεν έχει οριστεί διότι το περασμένο Σάββατο είχε συμφωνηθεί όπως προχωρήσουμε με τη σύνθεση της ad hoc επιτροπής, να αναμένουμε τις εισηγήσεις της και να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις. Άρα υπάρχει πλάνο όσον αφορά στη μόνιμη επίλυση του προβλήματος και με αυτό προχωρούμε».

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών