Δεν χώνεψαν το ΓΕΣΥ-Μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση από τους πολέμιούς του

Με το ΓΕΣΥ να συμπληρώνει αισίως σχεδόν την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του, χωρίς να υπάρξουν μέχρι στιγμής σοβαρά προβλήματα, τα οργανωμένα σύνολα και φορείς που το πολέμησαν από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουν με την ίδια τακτική.
 
Προεξάρχουσας της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), αλλά και των στελεχών κάποιων Επιστημονικών Εταιρειών, η ομάδα που πολεμά το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να προβαίνει σε παραπλανητικές τοποθετήσεις και να μεγιστοποιεί τα όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του Συστήματος, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτά που οι Κασσάνδρες του ΓΕΣΥ προέβλεπαν πριν από την 1η Ιουνίου.
 
Τρικλοποδιές από τους
εκτός ΓΕΣΥ γιατρούς
Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναγκάστηκε χθες να εκδώσει ανακοίνωση για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, δικαιούχοι να παρουσιάζονται σε ιατρούς που συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ έχοντας την απαίτηση να συνταγογραφούνται φαρμακευτικά προϊόντα ή να λαμβάνουν παραπεμπτικά ή παραγγελίες για εργαστηριακές ή διαγνωστικές εξετάσεις στη βάση γνωματεύσεων ιατρών, που δεν συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στα γραφεία του ΟΑΥ έφθασαν παράπονα από αρκετούς προσωπικούς γιατρούς, ότι δικαιούχοι, επικαλούμενοι διαγνώσεις ιδιωτών γιατρών που δεν εντάχθηκαν στο Σύστημα και που αρκετοί εξ αυτών εργάζονται σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που εξέφρασαν ήδη τη θέση πως δεν θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ, ζητούν οι προσωπικοί γιατροί του ΓΕΣΥ να τους εκδώσουν παραπεμπτικά για πανάκριβες ιατρικές εξετάσεις.
 
Ο ΟΑΥ ξεκαθάρισε πως οι ιατροί που συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ έχουν καθήκον και δικαίωμα να επιτελούν το ιατρικό λειτούργημα στη βάση των επιστημονικών κριτηρίων των ιδίων και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπόχρεοι να προβαίνουν σε διεργασίες κατά τη βούληση, είτε των δικαιούχων είτε άλλων παροχέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν τρικλοποδιές στους γιατρούς του ΓΕΣΥ, γιατροί που δεν συμμετέχουν

Η καταγγελίας της παιδιάτρου
Την ώρα που το Σύστημα του ΓΕΣΥ εξυπηρετούσε χιλιάδες δικαιούχους, μια καταγγελία παιδιάτρου από τη Λευκωσία άναψε φωτιές, οι οποίες ωστόσο την επόμενη ημέρα έσβησανμ, αφού όπως διαφάνηκε όταν ήρθε στο φως πως η πραγματική διάσταση των γεγονότων ήταν... παραφουσκωμένη.
 
Συγκεκριμένα, η παιδίατρος κατήγγειλε πως παιδάκι τριών χρόνων δεν έγινε δεκτό για εισαγωγή στο Μακάρειο Νοσοκομείο, επειδή η μητέρα του δεν το είχε εγγράψει στο Σύστημα του ΓΕΣΥ.
 
Η αλήθεια, ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετική, αφού σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου, εκπρόσωπο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι γιατροί, αφού εξέτασαν το παιδί και διαπίστωσαν πως θα έπρεπε να γίνει εισαγωγή του, την ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία προ ΓΕΣΥ, δηλαδή να γίνει εγγραφή και να ανοιχτεί ιατρικός φάκελος στο παιδάκι.
 
Η μητέρα, ωστόσο, δυσανασχέτησε και αποχώρησε με το παιδί από το Νοσοκομείο. Στη συνέχεια επέστρεψε και έγινε κανονικά η εισαγωγή του παιδιού.
 
«Μίλησα με τη μητέρα και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν γνωρίζω γιατί έγινε η καταγγελία από την ιδιώτη γιατρό. Θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια. Μιλώντας με τη μητέρα του παιδιού, τα γεγονότα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η παιδίατρος», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουσκωμένη καταγγελία παιδιάτρου για Μακάρειο με στόχο να πλήξει το ΓΕΣΥ

Η «ενημέρωση» του ΠΙΣ για το ΓΕΣΥ
Πέραν τούτων, τις τελευταίες ημέρες στους χώρους αναμονής αρκετών ιδιωτικών ιατρίων και κλινικών έκανε την εμφάνιση του ένα νέο, ενημερωτικό φυλλάδιο του ΠΙΣ, στο οποίο ο Σύλλογος... ενημερώνει τους πολίτες για το ΓΕΣΥ.
 
Η συγκεκριμένη ενημέρωση, ωστόσο, που δίνει μέσω των 13 ερωτήσεων και απαντήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί και συγκεκαλυμμένος τρόπος δημιουργίας λανθασμένων και αρνητικών εντυπώσεων για το ΓΕΣΥ.
 
Οι πλείστες ερωτήσεις και απαντήσεις κατευθύνουν τους αναγνώστες σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και δεν είναι ολοκληρωμένες, αποκρύβοντας βασικά σημεία της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων, με την καθολικότητα και την ενιαία και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.
 
Πιο κάτω ακολουθούν μερικές αναφορές από το φυλλάδιο του ΠΙΣ, που αποδεικνύουν την εξόφθαλμη πολεμική που συνεχίζει να κάνει ο ΠΙΣ στο ΓΕΣΥ, ακόμα και μετά την εφαρμογή του.
 
Στην πρώτη ερώτηση, που είναι «Γιατί πολλοί ιατροί δήλωσαν ότι δεν θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ», μεταξύ άλλων στην απάντηση αναφέρεται πως «το ΓΕΣΥ δεν παρέχει τα εχέγγυα για ποιοτική ιατρική στην Κύπρο (…) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα».
 
Στην εντέκατη ερώτηση η οποία είναι «Πώς θα αποφασίζεται το κατά πόσον θα λαμβάνω υπηρεσίες από ειδικούς ιατρούς εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα;», η απάντηση με μαύρα τονισμένα γράμματα είναι: «Το ΓΕΣΥ παρέχει κίνητρα στους ιατρούς με την καταβολή επιπλέον αμοιβής σε αυτούς, ανάλογα με το χαμηλότερο αριθμό των παραπομπών, τη συνταγογραφηση γενόσημων φαρμάκων και τη χαμηλότερη αξία των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων για τις οποίες εκδίδουν παραπεμπτικό».
 
Στη δωδέκατη ερώτηση, που αφορά τα φάρμακα που θα καλύπτονται από το ΓΕΣΥ, μεταξύ άλλων, στην απάντηση αναφέρεται πως ο ασθενής που θα επιθυμεί να αγοράσει πρωτότυπο φάρμακο θα πρέπει να καλύπτει με δικά του χρήματα τη διαφορά στην τιμή, ενώ τονίζει πως το ΓΕΣΥ θα καλύπτει τα φθηνότερα.

Στην 13η ερώτηση η οποία είναι, «ποιας ποιότητας υπηρεσίες θα λαμβάνω από τα νοσηλευτήρια στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, στην απάντηση τονίζεται το εξής. «Δεν θα είναι δυνατή η παροχή των πιο ποιοτικών υλικών και αναλώσιμων όπως αυτά παρέχονται σήμερα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».
 
Την ίδια ώρα, στο συγκεκριμένο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΠΙΣ δεν γίνεται καμία αναφορά σε κάποιο θετικό, έστω και ασήμαντο σημείο που έχει το ΓΕΣΥ, αποκρύβοντας μια σειρά από πρόνοιες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και είναι προς όφελος των χιλιάδων ασθενών, ειδικά των χρόνιων και των ηλικιωμένων που για χρόνια είναι εκτεθειμένοι σε τεράστια έξοδα αφού είναι ανασφάλιστοι.
 
 
 

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα