Φουσκωμένη καταγγελία παιδιάτρου για Μακάρειο με στόχο να πλήξει το ΓΕΣΥ

Μη ανταποκρινόμενες στα πραγματικά γεγονότα και «φουσκωμένες» φαίνεται πως ήταν τελικά οι καταγγελίες που έγιναν από ιδιώτη παιδίατρο στη Λευκωσία, σύμφωνα με τις οποίες οι γιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου αρνήθηκαν τη νοσηλεία σε τρίχρονο παιδάκι, επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένο στο ΓΕΣΥ.
 
Τις αρχικές καταγγελίες, έκανε χθες συγκεκριμένη παιδίατρος, ενώ τις ακολούθησε σήμερα κοινή επιστολή της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
 
Υπενθυμίζεται ότι η παιδίατρος κατήγγειλε πως οι γιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου αρνήθηκαν τη νοσηλεία σε τρίχρονο παιδάκι επειδή αυτό δεν ήταν εγγεγραμμένο στο ΓΕΣΥ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου, εκπρόσωπο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η μητέρα αρχικά επικοινώνησε με την ιδιώτη παιδίατρο, η οποία την παρέπεμψε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών, υπέδειξαν ορθά στη μητέρα πως θα μπορούσε να πάει απευθείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει μέχρι τις οκτώ το βράδυ.
 
Η μητέρα πήγε με το παιδί της στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ρωτήθηκε εάν ήταν εγγεγραμμένη στο ΓΕΣΥ. Η μητέρα απάντησε αρνητικά και τότε οι γιατροί, αφού εξέτασαν το παιδί και διαπίστωσαν πως θα έπρεπε να γίνει εισαγωγή του, την ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία προ ΓΕΣΥ, δηλαδή να γίνει εγγραφή και να ανοιχτεί ιατρικός φάκελος στο παιδάκι.
 
Η μητέρα, ωστόσο, δυσανασχέτησε και αποχώρησε με το παιδί από το Νοσοκομείο. Στη συνέχεια επέστρεψε και έγινε κανονικά η εισαγωγή του παιδιού.
 
«Μίλησα με τη μητέρα και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν γνωρίζω γιατί έγινε η καταγγελία από την ιδιώτη γιατρό. Θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια. Μιλώντας με τη μητέρα του παιδιού, τα γεγονότα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η παιδίατρος», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.
 
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ ξεκαθάρισε πως πάγια τακτική του Οργανισμού, είναι πως κανένας μα κανένας που θα ζητήσει ιατρική βοήθεια, δεν θα φύγει χωρίς να την δεχθεί, είτε εμφανίζεται στους καταλόγους του ΓΕΣΥ είτε όχι.

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου απέδωσε το περιστατικό σε κακό χειρισμό εκ μέρους της παιδιάτρου, μίλησε για παραπληροφόρηση και τόνισε πως στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά χωρίς προσκόμματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
Τα γεγονότα σύμφωνα με
την παιδίατρο και τον ΠΙΣ
Πάντως, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου(ΠΕΚ) παρουσιάζεται η καταγγελία της παιδιάτρου και γίνεται προσπάθεια, ώστε να εμφανιστεί ως αδυναμία του Συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ και την ΠΕΚ, το περιστατικό αφορά ασθενή τριών ετών, η οποία σύμφωνα με την θεράποντα ιατρό της, που είναι ιδιώτης παιδίατρος, μη συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, έχρηζε εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’ στην Λευκωσία.
 
Όπως αναφέρεται, αντί το περιστατικό να ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία της άμεσης εισαγωγής για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’, μέσω του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου και αποτάθηκε αρχικά, παρατηρήθηκε μια αχρείαστη καθυστέρηση και ταλαιπωρία της οικογένειας του παιδιού λόγω της μη εγγραφής του μέχρι σήμερα σε λίστα προσωπικού ιατρού του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Τα ερωτήματα που τίθενται στην επιστολή, είναι αν αποτελεί προϋπόθεση για να νοσηλευτεί οποιοσδήποτε δικαιούχος του ΓΕΣΥ σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ για επείγον περιστατικό, η εκ των προτέρων εγγραφή του σε λίστα προσωπικού ιατρού συμβεβλημένου με τον ΟΑΥ και αν δικαιούχος του ΓΕΣΥ, ο οποίος επιλέγει να παρακολουθείται από μη συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ ιατρό, δύναται να παραπεμφθεί από τον ιατρό της επιλογής του για νοσηλεία επείγοντος περιστατικού σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ.

«Τι θα συμβεί με την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ ως προς την νοσηλεία δικαιούχων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ; Δικαιούχοι θα θεωρούνται μόνο οι εγγεγραμμένοι σε λίστες προσωπικών ιατρών του ΟΑΥ; Έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ’ λειτουργούν τα μοναδικά στην Κύπρο τριτοβάθμια κέντρα εντατικής νοσηλείας νεογνών και παιδιών», προστίθεται.
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι