Infographic: Η ακτινογραφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Με την πίστη ότι παρά τα προβλήματα που προκύπτουν, το Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ) θα εφαρμοστεί κανονικά και στην ώρα του, συνεχίζουν να εργάζονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, υπεύθυνοι για την υλοποίηση του του Συστήματος. 

Τα χρονοδιαγράμματα

Ο Ιανουάριος είχε χαρακτηριστεί ως ο πιο κρίσιμος μήνας για το ΓΕΣΥ, μέχρι τον επόμενο, αφού πέραν των διαβουλεύσεων μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των γιατρών σε τρία επίπεδα, (ΠΙΣ, Επιστημονικές Εταιρείες και προσωπικά με κάθε γιατρό), οι διαδικασίες για έγκαιρη υλοποίηση του Συστήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη, χθες Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους στα μητρώα του ΟΑΥ, ενώ συνεχίζονται τα σεμινάρια για ενημέρωση των γιατρών για την εγγραφή τους στο ΓΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις εγγραφής προσωπικών γιατρών στο ΓΕΣΥ

Επόμενος σταθμός στον μακρύ και δύσκολο δρόμο υλοποίησης του Συστήματος είναι η 1η Μαρτίου όταν και θα αρχίσει η καταβολή των συνεισφορών στο Σύστημα. Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές χωρίζονται σε δύο φάσεις, την πρώτη που θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου και τη δεύτερη που θα ισχύει από την ημέρα πλήρους εφαρμογής του Συστήματος.

Εν τω μεταξύ, σε περίπου ένα μήνα θα δοθεί για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο κατάλογος με τους εγγεγραμμένους στο Σύστημα του ΓΕΣΥ γιατρούς, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό.

Η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα δικαιούνται εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στους γιατρούς, προσωπικούς για ενήλικες, παιδιάτρους, ειδικούς γιατρούς, φαρμακεία και εργαστήρια που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.

Η δεύτερη και τελική φάση του ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου του 2020 και σε αυτή θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας, όπως η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και οι υπηρεσίες νοσηλευτικής, υπηρεσίες ασθενοφόρων, οδοντίατροι, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) συνεχίζει τις εργασίες του, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια, να είναι έτοιμα στην ώρα τους και να μπορούν να ενταχθούν από την 1η Ιουνίου του 2020 ομαλά στο Σύστημα.

Οι συνεισφορές των πολιτών και οι αμοιβές των γιατρών
Για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα δημιουργηθεί ταμείο στο οποίο θα καταβάλλονται οι εισφορές για τη χρηματοδότησή του και από το οποίο θα γίνεται η αποζημίωση των παροχέων. Το Ταμείο του ΓΕΣΥ θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με βασική πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Οι εισφορές για την πρώτη φάση θα αρχίσουν να καταβάλλονται την 1η Μαρτίου 2019 και για την πλήρη εφαρμογή, την 1η Μαρτίου 2020.

Οι κατηγορίες των εισφορέων είναι οι ακόλουθες: Μισθωτοί, οι εργοδότες, το κράτος, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι.

Τα ποσοστά εισφοράς για την κάθε κατηγορία εισφορέων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο του 2017, έχουν ως ακολούθως:

Για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας στις οποίες θα εφαρμόζεται συμπληρωμή, ο δικαιούχος θα καταβάλλει απευθείας στους παροχείς των υπηρεσιών το καθορισμένο ποσό, το οποίο θα αποτελεί μέρος της αμοιβής των παροχέων.

Οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας για οποίες καταβάλλεται συμπληρωμή, καθώς και το ύψος της συμπληρωμής παρατίθενται πιο κάτω:

Συμπληρωμές

Οι αμοιβές των γιατρών
Τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εισήλθε σε εντατικό διάλογο με τον ΠΙΣ, και μετά τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Συλλόγου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του χρόνου, ικανοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλα τα αιτήματα που έθεσε ο ΠΙΣ, πλην αυτού της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, καθότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη βασική φιλοσοφία και τις πρόνοιες του Νόμου του ΓΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ έχει ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, σε ουσιώδη θέματα όπως μεταξύ άλλων την αύξηση προϋπολογισμών, τον καθορισμό εγγυημένης τιμής μονάδας και την αντιμετώπιση της υπερεπισκεψιμότητας.

Στα πλαίσια αυτά η μέση αμοιβή για κάθε Παιδίατρο και για κάθε Προσωπικό Ιατρό για ενήλικες θα ανέρχεται σε €135.000, ενώ για τους Ειδικούς Ιατρούς σε €160.000 ετησίως. Αυτές οι αμοιβές συγκρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά με αυτές άλλων προηγμένων συστημάτων υγείας.

Παιδίατροι
Συγκεκριμένα για τους παιδίατρους ο κάθε ένας θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε παιδί που διατηρεί στον κατάλογό του (κατά κεφαλήν αμοιβή), ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ως εξής: (α) από 0-3 ετών: €210, (β) από 4-7 ετών: €155 και (γ) από 8-18 ετών:  €91.

Ο παιδίατρος θα αμείβεται με το ποσό των €150 για κάθε τοκετό και τη φροντίδα του νεογνού μέχρι το εξιτήριο με μεγίστη περίοδο παραμονής στο νοσηλευτήριο σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Επίσης θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από το δικαιούχο συμπληρωμή μέχρι €25 (ως επιπλέον αμοιβή) για κάθε επίσκεψη, όταν η επίσκεψη γίνεται τις καθημερινές μεταξύ 08:00 μ.μ. και 08:00 π.μ. και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. 

Σε κάθε ιδιώτη παιδίατρο που θα συμβληθεί με το ΓΕΣΥ ο οποίος συστεγάζεται ή θα επιλέξει να συστεγαστεί με άλλο Παιδίατρο θα δοθεί εφάπαξ ποσό €15.000. Η συμμετοχή στο σχέδιο θα είναι με σειρά προτεραιότητας υποβολής αίτησης μέχρι να εξαντληθεί κονδύλι ύψους €3.000.000.

Οι γονείς θα μπορούν να αλλάζουν τον παιδίατρο του παιδιού τους ανά πάσα στιγμή μέχρι τους πρώτους 3 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, μετά τους πρώτους 3 μήνες και μέχρι τα 2 έτη ανά 3 μήνες και μετά τα 2 έτη ανά έξι (6) μήνες.
 

Προσωπικοί Ιατροί για Ενήλικες
Ο προσωπικός γιατρός θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε ενήλικα που διατηρεί στον κατάλογό του , ανάλογα με την ηλικία του ενήλικα ως εξής: (α) από 16-50 ετών: €83, (β) από 51-70 ετών: €117και (γ) από >70 ετών:  €145.

Ο προσωπικός γιατρός θα αμείβεται με το ποσό των €5 για κάθε ενήλικα που εγγράφει στο κατάλογο του και για τον οποίο ενημερώνει τον ηλεκτρονικό φάκελο.

Ακόμα, κάθε γιατρός θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από το δικαιούχο συμπληρωμή μέχρι €25 (ως επιπλέον αμοιβή)  για κάθε επίσκεψη, όταν η επίσκεψη γίνεται τις καθημερινές μεταξύ 08:00 μ.μ. και 08:00 π.μ. και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. 

Όπως και για τους παιδιάτρους έτσι και για κάθε ιδιώτη προσωπικό γιατρό που θα συμβληθεί με το ΓΕΣΥ ο οποίος συστεγάζεται ή θα επιλέξει να συστεγαστεί με άλλο προσωπικό γιατρό θα δοθεί εφάπαξ ποσό €15.000.  
 

Ειδικοί Ιατροί
Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς μετά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ, καθορίστηκε για τρία χρόνια η ελάχιστη τιμή μονάδας από €13 μέχρι €17 (μέγιστη)

Την ίδια ώρα καθορίστηκε η δημιουργία ξεχωριστών προϋπολογισμών για τις ειδικότητες της ακτινοδιαγνωστικής, κυτταρολογίας/ιστοπαθολογίας και της πυρηνικής ιατρικής.

Πόσοι γιατροί χρειάζονται για να λειτουργήσει το Σύστημα
Χθες άνοιξαν οι κατάλογοι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για εγγραφή των προσωπικών γιατρών για ενήλικες και παιδιά και σύμφωνα με την ηγεσία του Οργανισμού η διαδικασία κύλησε ομαλά ενώ ικανοποιητικό κρίνεται και το ενδιαφέρον των γιατρών.

Για την ομαλή έναρξη του Συστήματος σύμφωνα με τον ΟΑΥ χρειάζεται να επιτευχθεί η συμμετοχή περίπου 350 προσωπικών γιατρών για ενήλικες και 130 παιδιάτρων. 
 
Πού και πώς θα εγγραφούν οι πολίτες

Για την εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Δικαιούχοι κάτω των 16 ετών εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για παιδιά.
  • Δικαιούχοι μεταξύ 16 και 18 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για παιδιά είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες.
  • Δικαιούχοι άνω των 18 εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες.
  • Δικαιούχοι άνω των 65 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για ενήλικες είτε σε κατάλογο προσωπικού ιατρού με ειδικότητα στη γηριατρική.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αναζητούν τους προσωπικούς ιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας προσωπικού ιατρού στα πλαίσια του ΓΕΣΥ είτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είτε στη Διαδικτυακή Πύλη Δικαιούχων, είτε σε έντυπους καταλόγους τους οποίους θα διαθέτει ο Οργανισμός σε διάφορα σημεία που θα κοινοποιηθούν στους δικαιούχους.

Η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων, είτε μέσω επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι άνω των δύο ετών, έχουν δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού τους ιατρού, δεδομένου ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού.

Οι γονείς, για παιδιά μέχρι δύο ετών έχουν δικαίωμα αλλαγής Προσωπικού Ιατρού όποτε το επιθυμούν.

Δειτε Επισης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ