Και οι ενδοκρινολόγοι κατά του ΓΕΣΥ-Στην ΠΑΣΥΚΙ τα συμβόλαια από ΟΚΥπΥ

Την πρόθεση μη συμμετοχής των Ενδοκρινολόγων στο ΓΕΣΥ γνωστοποίησε σήμερα ο Κλάδος με ανακοίνωση.
 
Στην ανακοίνωση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου αναφέρεται ότι ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 25/10/18, τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 27/10/18 και κατόπιν ενημέρωσης από τον ΠΙΣ για το επερχόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας, «τα μέλη δηλώνουν ομόφωνα την προσήλωση της Εταιρείας στην εφαρμογή ενός σωστού Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους κύπριους πολίτες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει κρυφτούλι και βγάζει μπροστά τις Επιστημονικές Εταιρείες ο ΠΙΣ
 
«Επισημαίνουμε τη διαφωνία μας με το προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας που περιέχει ασάφειες και ελλειμματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα οδηγήσει de facto σε χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου .
 
Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι για την ιατρική κοινότητα προέχει πάντοτε η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών και ότι η Εταιρεία πιστεύει πως το παρόν Σχέδιο θα αδικεί όχι μόνο τους γιατρούς και τους άλλους παρόχους υγείας, αλλά περισσότερο τους πολίτες.
 
«Ως εκ τούτου επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός και δηλώνουμε την πρόθεση μη συμμετοχής των Ενδοκρινολόγων στο σύνολό τους, στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, υπό τους προτεινόμενους σχεδιασμούς.
 
Παραμένουμε σε ετοιμότητα για εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καλούμε την πολιτεία να αναβάλει την εφαρμογή του προτεινόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας στο παρόν στάδιο για να δοθεί χρόνος για αλλαγές προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της επιτυχίας της εφαρμογής του Σχεδίου», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Η αυτονόμηση
Στο μεταξύ, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) παρέλαβε σήμερα από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) τα συμβόλαια, που θα δοθούν σε όλους τους λειτουργούς υγείας, στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνία για την Αναθεώρηση της αποζημίωσης του Συστήματος Αναμονής και Κλήσης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ. Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι σήμερα έχουν παραλάβει τα συμβόλαια, τα οποία έχει διαμορφώσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
 
«Είναι τα περιβόητα συμβόλαια, που άπτονται των εργασιακών όρων και καθεστώτος των γιατρών, όπως και των υπόλοιπων λειτουργών που θα εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα θελήσουν να συμβληθούν, να εργοδοτηθούν, ως προσωπικό του ΟΚΥπΥ», είπε.
 
Όπως ανέφερε, «τα συμβόλαια είναι ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το  οποίο σίγουρα χρειάζεται μελέτη, ανάλυση και αναδιαμόρφωση πιθανόν απαντήσεων και ερωτήσεων», για να σημειώσει ότι «οι διαδικασίες εντός της ΠΑΣΥΚΙ καθορίζονται από ένα καταστατικό και κανονισμούς, άρα η συντεχνίας μας καθηκόντι θα πρέπει να αναλύσει αυτά τα συμβόλαια, να σχηματίσει ως Διοικητικό Συμβούλιο μια άποψη, την οποία θα προωθήσει προς τα μέλη της».
 
Είπε ότι «σίγουρα μετά την πρώτη ανάγνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο τα συγκεκριμένα συμβόλαια θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική σελίδα της συντεχνίας μας, ώστε το κάθε μέλος, αφού τους δοθεί και ατομικά του κάθε ενός να έχουν τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν και ενδεχομένως να μας δώσουν πίσω κάποιες εισηγήσεις ή ερωτήσεις».
 
«Αυτό που θέλω να πω», ανέφερε, «είναι ότι παρόλο που στην επιστολή που συνοδεύει τα συμβόλαια καθορίζεται από μία ημερομηνία, την 31η Δεκεμβρίου, ώστε ως Συντεχνία να απαντήσουμε εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τόσο λίγο χρονικό περιθώριο».
 
Ο Δρ. Κούμας δήλωσε ότι «ως ΠΑΣΥΚΙ δηλώνουμε ευθαρσώς ότι εμείς θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να τα αναλύσουμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας», σημειώνοντας πως θεωρούν ότι «αυτό ίσως να καθορίζεται και από την έννοια του ιδίου του συμβολαίου ή και του νόμου, όπως περιγράφεται, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα ως δημόσιοι υπάλληλοι έκαστος να απαντήσουμε εντός 18 μηνών, από την ημερομηνία που μας παραδίδεται αυτό το συμβόλαιο».
 
«Άρα», είπε, «θεωρούμε ότι υπάρχει ο χρόνος, ώστε να τα αναλύσουμε και να απαντήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις».
 
Σε σχέση με την αυτονόμηση, ο κ. Κούμας είπε ότι χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος, στον οποίο πρέπει να τεθούν τα θέματα, όχι εκ νέου, αφού όπως συμπλήρωσε τα θέματα είναι γνωστά.
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ πολλές φορές έχει καταθέσει γραπτώς τις απόψεις και τις εισηγήσεις της, όπως και το ίδιο το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, άρα θεωρούμε ότι υπάρχει το υπόβαθρο, για να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος, ώστε πραγματικά να εφαρμοστεί αυτό που όλοι ονομάζουμε αυτονόμηση και εμπεριέχει τη σωστή αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων».
 
Εξέφρασε την ελπίδα «ο ΟΚΥπΥ να αρθεί των περιστάσεων», επισημαίνοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ  από μέρους της θα είναι παρούσα και θα συνδράμει εκεί που μπορεί, όπως μπορεί.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν παύει την ίδια στιγμή, εκτός από συνδικαλιστές, να είμαστε και γιατροί, να είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε από πρώτο χέρι και γνωρίζουμε πως πρέπει να δομηθεί σωστά ένα δημόσιο νοσηλευτήριο».
 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα