Τεντώνουν το σχοινί οι γιατροί- Απορρίπτουν τις απαντήσεις ΟΑΥ και υπ. Υγείας

Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα όσον αφορά το μείζον θέμα της συμμετοχής των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ).
 
Όπως πληροφορείται ο REPORTER, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκύπριου Συλλόγου(ΠΙΣ) παρακάθισε αργά χθες το βράδυ σε μαραθώνια συνέδρια, θέτοντας στο μικροσκόπιο της τις απαντητικές επιστολές που έλαβε, τόσο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) όσο και από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, σε σχέση με τις με τις πέντε προϋποθέσεις που έθεσε σε ψήφισμά της η πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για τη συμμετοχή των γιατρών στο ΓΕΣΥ.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΙΣ διαμόρφωσε κατ’ αρχήν απόφαση, βάσει της οποίας οι απαντήσεις του ΟΑΥ και του υπουργού Υγείας δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΠΙΣ και συνεπώς δεν μπορούν  να γίνουν αποδεκτές.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από καλά ενημερωμένη πηγή, κυρίαρχη υπήρξε η άποψη πως οι απαντήσεις του ΟΑΥ και του υπουργού Υγείας δεν αφήσαν κανένα περιθώριο για θετική αντιμετώπισή τους από τον ΠΙΣ, μιας και-όπως υποστηρίζουν οι γιατροί- δεν ικανοποιούνται βασικοί από τους όρους που θέτουν.
 
Σημειώνεται πως η χθεσινοβραδινή απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, με σαφή όπως έχει προαναφερθεί κατεύθυνση την απόρριψη των απαντήσεων του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, θα τεθεί εντός των επόμενων 24ωρων ενώπιον του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος(ΣΙΣ) προς έγκριση.
 
Ακολούθως ο ΠΙΣ θα απαντήσει στις επιστολές ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, δημοσιοποιώντας εν συνεχεία αναλυτικά τις θέσεις του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους γιατρούς για το ΓΕΣΥ ο ΟΑΥ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν αναμονή απαντήσεων από τους γιατρούς Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ   

Επισημαίνεται πως ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε χθες το πρωί γραπτώς στον ΠΙΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι:
 
Πρώτο: Δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του ολικού προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ, αφού έχει καθοριστεί βάσει Νόμου και αναλογιστικών μελετών στη βάση των πραγματικών δαπανών στην Κύπρο για τις υπηρεσίες που θα καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.
 
Δεύτερο: Σε καμία περίπτωση δεν έχει τεθεί η ολοκλήρωση της αυτονόμησης ως προϋπόθεση για την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
 
Τρίτο: Τα υπόλοιπα τρία σημεία που απορρέουν από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και αφορούν στον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών, τα εργασιακά και την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, είναι σημεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν με τον ΟΑΥ.
Οι πέντε προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προϋποθέσεις που θέτει ο ΠΙΣ, όπως αυτές εγκρίθηκαν στο ψήφισμα της πρόσφατης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου είναι οι εξής:
 
1. Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 
2. Εφαρμογή του νόμου στον οποίον αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ». Στο πλαίσιο αυτό να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.
 
3. Καθορισμός των αμοιβών των ιατρών στο ΓΕΣΥ ως ακολούθως:
 
3α. Καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών ιατρών του ΓΕΣΥ σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.
 
3β. Εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς ιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
 
3γ. Καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
 
3δ. Σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του ιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.
 
4. Εργασιακά-Πλαίσιο Συμμετοχής: Σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓΕΣΥ.
 
5. Ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ: Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ και την Πολιτεία με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμού ΓΕΣΥ προς όφελος των ασθενών.
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία