Εν αναμονή απαντήσεων από τους γιατρούς Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ

Εν αναμονή των απαντήσεων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) στην απαντητική επιστολή που έλαβε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), αλλά και επί των απαντήσεων που δόθηκαν στον ΠΙΣ από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας στο πλαίσιο συνάντησής του με αντιπροσωπεία του Συλλόγου, όσον φορά τις προϋποθέσεις που θέτουν οι γιατροί για ένταξή τους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας.  
 
Αυτό ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις έπειτα από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η ολοκλήρωση της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ν αρχίσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόσκληση υπουργού Υγείας σε ΠΙΣ για διαβούλευση για το ΓΕΣΥ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους γιατρούς για το ΓΕΣΥ ο ΟΑΥ

«Όσον αφορά στο θέμα της αυτονόμησης, και αυτό έχει απαντηθεί πολλάκις, ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αυτονόμησης και ούτε προβλέπεται στον Νόμο. Είναι προϋπόθεση να ξεκινήσει η αυτονόμηση και αυτό έχει γίνει, και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι την ένταξη της ενδονοσοκομειακής, της Δευτεροβάθμιας, που είναι το 2020, θεωρώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και η αυτονόμηση. Κατ’ ακρίβεια, θεωρώ ότι μέσα στο 2019 θα έχουμε τεράστια βήματα, με τις θέσεις που έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό και με την πρόσληψη των 17 επαγγελματιών διευθυντικών στελεχών, που θα στελεχώσουν πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια, η παραγωγικότητα και η ποιότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αυξηθεί κατά πολύ», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
 
Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις ΠΙΣ και ΟΑΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξες πως ο ΟΑΥ είναι ο αρμόδιος Οργανισμός να διαπραγματευτεί τα θέματα που αφορούν στους γιατρούς.
 
«Έχει τονιστεί αυτό στους γιατρούς. Έχει σταλεί ήδη επιστολή από τον ΟΑΥ με τις απαντήσεις τους και σήμερα επειδή προφορικά και όχι γραπτώς -το τονίζω- είχε ζητηθεί και από μένα να απαντήσω γραπτώς τις θέσεις μας, θα απαντηθεί. Και πλέον αναμένεται από τον ΠΙΣ, τι θα απαντήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν μια σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Είμαστε στη διάθεση και των δύο πλευρών, και θεωρώ ότι με καλή θέληση που οφείλουν να δείξουν και οι δύο πλευρές, μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
 
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον ΠΙΣ μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και το ψήφισμα με τις προϋποθέσεις τους, έδωσε τις απαντήσεις του Υπουργείου όσον αφορά στον ύψος του Προϋπολογισμού.
 
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε εκ νέου ότι το Σχέδιο συζητήθηκε διεξοδικά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και πριν από την ομόφωνη ψήφισή του πέρσι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
«Οι εισφορές και το ύψος του Προϋπολογισμού ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι αυτό βασίζεται στις πραγματικές δαπάνες της Υγείας και αναθεωρείται κάθε χρόνο. Το να ζητείται κάτι αόριστο με μέσους όρους της Ε.Ε., αυτό δεν σημαίνει τίποτε, δεν τεκμηριώνεται και το έχω τονίσει ότι δεν είναι πρόθεσή μας να αλλάξουμε οτιδήποτε αφορά στο συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιδιώτες γιατροί εξύβρισαν τον υπ. Υγείας-Αποχώρησε από ημερίδα για το ΓΕΣΥ
 

Δειτε Επισης

Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές