Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες η άρση του αδιεξόδου στην εκπαίδευση

Με τον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρίσκεται στον αέρα, η επιστροφή του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, από το εξωτερικό(σ.σ. επιστρέφει σήμερα) αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις, μιας και το Υπουργείο Παιδείας-όπως εκτιμάται- θα επιχειρήσει νέα προσπάθεια, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά και να βρεθεί ο τρόπος άρσης του υφιστάμενου αδιεξόδου, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει αξεπέραστο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στη δημόσια εκπαίδευση

 Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί της χθεσινής απόφασης των συντεχνιών να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης τη σειρά μέτρων που είχαν αποφασίσει στις 23 Ιουλίου, αρχής γενομένης από την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό, στις 28 Αυγούστου.
 
Από κυβερνητικής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου προέβη το τελευταίο 24ωρο σε παραινέσεις προς τις συντεχνίες για συνέχιση του διαλόγου μακριά από εκβιαστικά διλήμματα, με τους συνδικαλιστές ωστόσο να διαμηνύουν πως είναι έτοιμοι για μια νέα συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι με τον Κώστα Χαμπιαούρη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλεμος στην παιδεία-Υλοποιούν τα δυναμικά τους μέτρα οι εκπαιδευτικοί
 
Την ίδια ώρα, οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ έχουν ανοίξει κύκλο επαφών με πολιτικές δυνάμεις, ζητώντας τη στήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, χθες συναντήθηκαν με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ σήμερα με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
 
Οι οργανωμένοι γονείς
Τις εξελίξεις παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να πληρώνουν τα σπασμένα της διελκυστίνδας Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών.
 
Μιλώντας στον REPORTER,  ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως στα επόμενα 24ωρα οι γονείς θα αποφασίσουν για το πώς θα χειριστούν απ’ εδώ και πέρα τις εξελίξεις. Συναφώς, σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου, δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση μιας ακόμα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, και ενδεχομένως και με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών.
 
 «Θα ζητήσουμε πρώτα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας άμεσα, ώστε να δούμε πώς βλέπει και το Υπουργείο τις εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Νικηφόρου.
 
«Θα δούμε», συνέχισε, «αν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, που θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει η κατάσταση. Είναι μια κατάσταση η οποία μας ανησυχεί, εμείς αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε τον Σεπτέμβρη τα σχολεία να ανοίξουν, να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές και κυρίως οι τελειόφοιτοι. Απ’ εκεί και πέρα τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουμε και εμείς για να ανασκοπήσουμε τις εξελίξεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η απάντηση του Χαμπιαούρη που εξόργισε τους εκπαιδευτικούς
 
Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η οποία δεν τις άφησε ικανοποιημένες με αποτέλεσμα τη χθεσινή τους απόφαση, ο κ. Νικηφόρου υπέδειξε πως τα μέτρα το Υπουργικό τα έχει λάβει.
 
«Αν η μια πλευρά δεν αποδέχεται τα μέτρα και η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται άλλα μέτρα, αυτό σημαίνει ότι παραμένουν τα μέτρα του Υπουργικού, είτε κλείσουν τα σχολεία είτε δεν κλείσουν. Και από τις συναντήσεις του Υπουργείου, αλλά και από τη συνάντηση στο Προεδρικό, ήταν ξεκάθαρο ότι μιλάμε για τα μέτρα και για το πώς αυτά τα μέτρα μπορούν να διαφοροποιηθούν κάπως και ίσως στη θέση τους να μπουν κάποια αντισταθμιστικά, χωρίς να ξηλώνεται εκ βάθρων η στελέχωση των σχολείων», σημείωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Νικηφόρου υποστήριξε πως το 90% των εισηγήσεων που δόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας προέρχονται από την ΟΕΛΜΕΚ. «Για κάποιες εισηγήσεις που προτείνει η ΟΕΛΜΕΚ», κατέληξε, «εμείς διαφωνούμε. Δεν αποτελεί για παράδειγμα, θέμα των συνδικαλιστών αν θα γίνουν συνδιδασκαλίες ή η στελέχωση των ΚΙΕ».

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου