Δεκανίκι από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στους εκπαιδευτικούς

Εν αναμονή της παραλαβής των θέσεων του Υπουργείου Παιδείας επί των εισηγήσεων που οι ίδιες επέδωσαν σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, οι συντεχνίες ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ εγκαινίασαν το πρωί κύκλο επαφών με τα κόμματα για ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που τους απασχολούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαφορετικές συχνότητες ο διάλογος για την παιδεία  
 
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συναντήθηκαν με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ οι γραπτές απόψεις του Υπουργείου Παιδείας επί των εισηγήσεων των συντεχνιών αναμένεται να τους αποσταλούν αργά σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ Χάρη Χαραλάμπους, και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ζητώντας την απόσυρση ή την παγοποιηση των ετσιθελικών, κατά την έκφρασή του, μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας, και να στελεχωθούν τα σχολεία όπως αυτό ήταν προγραμματισμένο να γίνει πριν τις μονομερείς, επίσης κατά την έκφρασή του, αποφάσεις στις 4 Ιουλίου.
 
«Παρόλα αυτά», συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τώρα για τη μάχη που αναμένεται να δοθεί. Μια μάχη που αφορά την αξιοπρέπεια και το κύρος μας πρώτα από όλα και στη συνέχεια την προάσπιση του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων».
 
Το ΑΚΕΛ
«Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ως ΑΚΕΛ μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, αναφορικά με την κρίση που σοβεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και το χώρο της παιδείας», ανέφερε μετά τη συνάντηση με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι θα παραμείνουν άνεργοι δεκάδες εκπαιδευτικοί
 
«Την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτή την κρίση», υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, «τη φέρει η κυβέρνηση με τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις που έχει πάρει. Αποφάσεις χωρίς καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Αποφάσεις οι οποίες στηρίζονται σε μη πραγματικά και παραπλανητικά στοιχεία, όπως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αποδείξει πάρα πολλές φορές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των εμπλεκόμενων είναι αδιανόητο».
 
Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, αντί η Κυβέρνηση να αποσύρει τις αποφάσεις της ή τουλάχιστον να τις παγώσει, όπως πρότειναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, για να δώσει χώρο στον διάλογο, δρομολογεί ενέργειες έτσι ώστε να συντηρεί και να ενισχύει την κρίση. 
 
«Ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα σχολεία φέτος είναι πολύ ορατός και αν γίνει αυτό θα γίνει με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση λοιπόν, οφείλει να παγώσει, τουλάχιστον, τις αποφάσεις της και να δώσει χώρο στο διάλογο έτσι ώστε να εκτονωθεί η κρίση», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι εκπαιδευτικοί-Η νέα επιστολή τους στον Χαμπιαούρη

«Η επίλυση των προβλημάτων», συνέχισε ο Στέφανος Στεφάνου, «δεν περνά μέσα από την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την απαξίωση των εκπαιδευτικών. Γιατί, δυστυχώς, αυτό κάνει η κυβέρνηση με στόχο να πλήξει το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια εκπαίδευση».
 
«Ως ΑΚΕΛ», κατέληξε, «στηρίζουμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών οργανώσεων να υπάρξει διάλογος. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με ένα ολιστικό τρόπο που να στηρίζεται σε σύγχρονες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές πολιτικές για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης και των παιδιών μας.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για αυτή τη συνάντηση που είχαμε, θα βρισκόμαστε σε επαφή. Εκφράζουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να πράξουν αυτό το οποίο πρέπει για το καλό της εκπαίδευσης και ευρύτερα της κοινωνίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προς τον Υπ. Παιδείας  
 
Το ΔΗΚΟ
Ο Υπεύθυνος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι διαφωνούν με τις μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις της Κυβέρνησης.
 
«Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους, να καθίσει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Τα θέματα παιδείας είναι ύψιστης προτεραιότητας για το ΔΗΚΟ. Εμείς ως κόμμα θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο να αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο», ανέφερε.
 
Είπε, επίσης, ότι δεν πιστεύουν «ότι οι μονομερείς αποφάσεις τις οποίες έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι βρίσκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και με αυτή την λογική θα πορευτούν».

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες